Halal

 

 

 

 

PERSBERICHT

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Het stadsbestuur van Kortrijk bedient zich van niet zo koosjere voorwendsels om ‘halal’ te kunnen serveren op de nieuwjaarsreceptie. Dat een stadsbestuur van liberalen en N-VA voor een nieuwjaarsreceptie meestapt in religieuze en dieronvriendelijke voorschriften blijft voor ons onaanvaardbaar. Dit jaar presenteren we hen eindelijk de rekening!

VLAAMS BELANG SCHOPT BELANGRIJK POLITIEK JAAR AF MET LUDIEKE ACTIE OP NIEUWJAARSRECEPTIE KORTRIJK

BIJLAGE: Schriftelijke vraag Wouter Vermeersch – Nieuwjaarsbijeenkomst 7 januari 2023

Vlaams Belang laat opnieuw duizenden nieuwjaarskalendertjes met een ludieke boodschap verdelen op de traditionele nieuwjaarsreceptie en op andere gelegenheden in de stad. “Hét politieke feit van 2023 in Kortrijk was ongetwijfeld de terugkeer van Vincent Van Quickenborne (Open VLD) die duidelijk niet gedragen wordt door de bevolking. Zijn lokale partij Team Burgemeester zal bij de gemeenteraadsverkiezingen een electorale prijs betalen voor dit zoveelste opportunisme. Want als twee honden (n.v.d.r. Vandenberghe en Van Quickenborne) vechten om een been loopt de derde ermee heen”, waarschuwt Wouter Vermeersch, kopman van Vlaams Belang voor het federaal parlement en tevens fractieleider. “De politieke schaduw van Van Quickenborne is overigens altijd boven Kortrijk blijven hangen, getuige daarvan de dieronvriendelijke halalburgers op de nieuwjaarsbijeenkomst.

Het stadsbestuur van Team Burgemeester (Open VLD), N-VA en Vooruit in Kortrijk ‘trakteert’ de Kortrijkse belastingbetalers opnieuw met hun eigen belastinggeld op onder andere hamburgers. En zoals begin 2020 en 2023 wordt er ook nu weer ‘halal’ geserveerd ‘om mensen over nationaliteiten heen te verenigen’. Dat kan niet door de beugel voor het Vlaams Belang. “Een stadsbestuur hoort zich niet in de laten met religie”, reageert Vermeersch.

NIET ZO KOOSJERE VOORWENDSELS
Uit bijgevoegd schriftelijk antwoord van 2023 op een vraag van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) wordt echter de ware bedoeling van het stadsbestuur duidelijk: “Het stadsbestuur trok vorig jaar 50.672,50 euro aan belastinggeld uit om de nieuwjaarsreceptie te organiseren. Er werden onder andere ruim 600 ‘halal’ kippenhamburgers besteld tegenover 1.200 rundshamburgers. Daarentegen werden slechts 50 ‘koosjer’ kabeljauwburgers besteld. Maar er werd echter geen enkele, maar dan ook geen één, ‘koosjerburger’ genuttigd! Wat duidelijk aantoont dat ‘koosjer’ erbij werd gesleurd als voorwendsel om ‘halal’ te kunnen serveren. Een schaamlapje dus, om plat op de buik te kunnen gaan voor de islamitische voorschriften”, stelt Vermeersch vast.

OMGEKEERDE INTEGRATIE
Dat een stadsbestuur van liberalen en N-VA voor een nieuwjaarsreceptie meestapt in religieuze en dieronvriendelijke voorschriften is voor ons onaanvaardbaar. Een stadsbestuur hoort zich niet in de laten met religie. Bovendien hebben heel wat Kortrijkzanen een kippenburger genuttigd onwetend dat het om ‘halal’ ging. ‘Halalvlees’ is door import al te vaak dieronvriendelijk. En dat was ook in op de Kortrijkse nieuwjaarsreceptie het geval. Het ‘halalcertificaat’ toonde aan dat het kippenvlees werd geïmporteerd uit Ierland, waar miljoenen dieren nog steeds op barbaarse wijze onverdoofd worden geslacht(1)”, zegt Vermeersch op basis van de ontvangen documenten. “Maar het is vooral de wereld op zijn kop. Niet de Kortrijkzanen en de stadswerking moeten zich aanpassen, maar wel de nieuwkomers aan onze gewoontes en gebruiken. Waarom kunnen de Kortrijkse moslims niet smullen van een ‘veggie’- of ‘veganburger’? Die zijn gegarandeerd diervriendelijk en vrij van religie of levensbeschouwelijke keuze! We konden vorig jaar vaststellen dat meer dan dan de helft, 400 ‘veggieburgers’ en ruim 150 ‘veganburgers’ niet werden genuttigd en dus rijp waren voor de vuilbak. Een onverantwoorde verspilling”, besluit Vermeersch.

(1) https://www.thetimes.co.uk/article/more-than-1m-irish-animals-killed-last-year-without-being-stunned-fsxrw63m7

Naam: Wouter Vermeersch
Organisatie: Vlaams Belang Kortrijk