Criminaliteit

PERSBERICHT

Datum: 26/06/2023

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang): “Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester – Open VLD) zei ooit ‘130 nationaliteiten in onze stad… wat een rijkdom’. Op basis van deze cijfers staan heel wat van die nationaliteiten spijtig genoeg garant voor meer criminaliteit!”

DERDE VAN DE VERDACHTEN VAN CRIMINELE FEITEN IN KORTRIJK IS VREEMDELING

BIJLAGEN:

1. Schriftelijke vraag nr. 1872 van Wouter Vermeersch aan Annelies Verlinden
2. Schriftelijk antwoord nr. 1872 van Annelies Verlinden aan Wouter Vermeersch

3. Schriftelijk antwoord nr. 1872 – Cijfermateriaal

Op basis van het aantal geregistreerde criminele feiten in Kortrijk en deelgemeenten blijkt ruim 30 procent van de verdachten over een vreemde nationaliteit te beschikken. (Noord-)Fransen, Marokkanen en Algerijnen vormen de top drie van de buitenlandse verdachten. Maar ook verdachten van Afghaanse, Somalische en Roemeense nationaliteit blijken oververtegenwoordigd in de Kortrijkse criminaliteitsstatistieken.

Jaarlijks worden de criminaliteitscijfers van Kortrijk in het voorjaar gerapporteerd aan de politieraad van zone VLAS (Kortrijk – Kuurne – Lendelede). Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) vraagt dan steevast om deze cijfers opgesplitst naar nationaliteit: “Maar burgemeester Ruth Vandenberghe (Open VLD – Team Burgemeester) heeft ons deze cijfers expliciet geweigerd. Dit in tegenstelling tot andere steden, zoals bijvoorbeeld Antwerpen, waar onze collega-politieraadsleden de criminaliteitscijfers wél krijgen op basis van nationaliteit. Ik ben dan maar, in mijn hoedanigheid van federaal volksvertegenwoordiger, naar de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) getrokken. Zij is verplicht ons deze cijfers te geven. En ze zijn dan ook ontluisterend. Een derde van de verdachten van criminele feiten in onze stad is van vreemde nationaliteit, Noord-Fransen, Marokkanen en Algerijnen spannen de kroon.”

STIJGENDE LIJN
Ook zit het aantal verdachten van vreemde nationaliteit in stijgende lijn. Opvallend is dat vooral de criminaliteit door Fransen en Marokkanen over de periode 2017-2021 onophoudelijk en systematisch stijgt. Andere nationaliteiten vertonen opgaande en neerwaartse tendensen doorheen diezelfde periode. Zo waren Afghanen sterk oververtegenwoordigd in de criminaliteit van 2020 om dan een terugval te kennen in 2021.

ONDERSCHATTING
“Uit de cijfers blijkt dat vreemde nationaliteiten oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Het gaat hier echter niet over allochtonen met de Belgische nationaliteit of met een dubbele nationaliteit. Marokkanen bijvoorbeeld die over de dubbele nationaliteit beschikken, worden in deze statistieken als ‘Belg’ beschouwd”, verduidelijkt Vermeersch. “De cijfers vormen dus nog een onderschatting van de realiteit op het terrein. Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester – Open VLD) zei ooit ‘130 nationaliteiten in onze stad… wat een rijkdom’. Op basis van deze cijfers staan heel wat van die nationaliteiten spijtig genoeg garant voor meer criminaliteit!”

Auteur: Wouter Vermeersch

Organisatie: Vlaams Belang Kortrijk
Adres: Plaats: Kortrijk, Vlaanderen