Reflectie

Jean-Jacques Deweerdt (wijsgeer-kunstenaar) :

De dictatuur van de markt.

Het was in 1956 dat de Duitse filosoof Günther Anders deze vooruitziende reflectie schreef:

“Om elke opstand bij voorbaat de kop in te drukken, moet je vooral niet gewelddadig te werk gaan. Archaïsche methoden zoals die van Hitler zijn duidelijk achterhaald. Het volstaat om een collectieve conditionering te creëren door het niveau & de kwaliteit van het onderwijs drastisch te verminderen. Ook hier moeten we overreding gebruiken en geen direct geweld: we zullen massaal, via televisie, geestdodend amusement uitzenden, altijd het emotionele, het instinctieve vleiend.”
“We zullen de geest bezighouden met wat zinloos en speels is. Het is goed met gebabbel en onophoudelijke muziek, om de geest ervan te weerhouden zich af te vragen, na te denken, na te denken.”
“We zullen seksualiteit op de voorgrond plaatsen van menselijke belangen. Als sociale verdoving bestaat er niets beters. Over het algemeen zullen we ervoor zorgen dat we de ernst van het bestaan uitbannen, alles wat een hoge waarde heeft bespotten, ons constant verontschuldigen voor lichtheid; zodat de euforie van reclame, van consumptie de norm wordt van menselijk geluk en het model van vrijheid.”
“De veroudering van de mens” 1956. Günther Anders.