Het verdriet van Quickie

 

 

 

 

 

 

…..klik op de foto

Jarretel : U gaat een samenwerking aan met de tsjeven op een gezamenlijke Stadslijst voor Kortrijk. Tsjefaan De Clerck was not amused.

Quickie : Ach ja, Tsjefaan is een rancuneuze zeurbal. Zelf heeft hij tot tweemaal toe vaandelvlucht gepleegd voor een ministerpostje. Hij moet nu niet afkomen met oude koeien, trouwens zijn zoon Felix doet wel mee. Met Hannelore, Pieter, Jean, Mia, Sien en Alain heb ik een mooi akkoord gesloten en zij zijn in staat om heel ver en heel diep te gaan teneinde onze lijst aan een absolute meerderheid te helpen. Het zijn tsjeven met het politiek hart op de juiste plaats.

Jarretel : Jullie willen de grootste zijn ?

Quickie : Zo is dat, we willen zelfs de absolute meerderheid. Het is de essentie van mijn politiek bestaan, ik wil altijd en overal de grootste zijn. Dat is geen stratego.

Jarretel : De Clerck verweet u gebrek aan integriteit en dat u een leugenaar bent.

Quickie : Over integriteit moet De Clerck vooral zwijgen of ik ga eens de omkopingszaak van 4 oktober 2005 oprakelen. En dat ik een leugenaar zou zijn en gelogen zou hebben over dat schriftelijk voorakkoord, pfft, ik had het over een akkoord en geen voorakkoord, ik ben namelijk advocaat, ziet u. Ik wil daar niets meer over horen, bovendien, het is een oude koe.

Jarretel : Voor uw nieuwe Stadslijst is er nog geen lijsttrekker aangeduid.

Quickie : In de zomer gaan we hierover beslissen. Maar het is duidelijk dat ik het lijsttrekkerschap ambieer. Wie anders heeft recht op die plaats ? Ik geef toe dat Ruthie populair is, maar dat heeft niets met intelligentie, bekwaamheid, doorzettingsvermogen en slagkracht te maken. Ze is een wonderbaarlijk wezen, maar van politiek heeft ze geen kaas gegeten. Om mijn populariteit op te krikken ga ik voortaan op alle foto’s van jubilarissen, naast Stephanie poseren, en verder ga ik mij met feesten en schouwspelen bezighouden en tegenover de Kortrijkzanen blijk geven van menselijkheid en vrijgevigheid, zonder mijn gezag en waardigheid te verliezen. Dat alles moet mijn populariteit naar ongekende hoogten stuwen. Het zou bespottelijk zijn om de lijst Team Burgemeester niet door de burgemeester te laten aanvoeren.

Jarretel : Ruthie is heel populair bij de Kortrijkzanen. Volgens een peiling wordt ze op plaats één gezet. Wat is hierop uw antwoord ?

Quickie : Kijk, vriend, ik ga er geen doekskes om winden. Ik voel daar geen rancune over. Maar één ding is zeker, Ruthie is talentvol en rendeert het best als superschepentje. Als burgemeester is ze meer dan één maatje te klein. Tweede klasse. Ze is niet opgewassen tegen de eisen van de stiel. Ze moet haar plaats kennen in de pikorde van Team Burgemeester. Ik kom uit mezelf tot inzicht dat ik het best rendeer als burgemeester, ik ben en blijf dus burgemeester. Ik wil talentvolle mensen schepentje maken, maar het burgemeesterschap is en blijft bij mij. Zo werk ik al 25 jaar.

Jarretel : Kwatongen beweren dat uw ontslag als minister puur theater was om het burgemeesterschap weer op te nemen en de populaire Ruthie een pad in de korf te zetten met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.

Quickie : Kwatongen beweren zoveel, maar inderdaad kan ik niet verduiken dat ik wakker lig van het succes van Ruthie, die miss Kortrijk wordt genoemd omdat ze bovenmatig op de foto in de gazetten staat te pronken. Stadhuisbronnen vertellen dat Ruthie dossierkennis ontbeert, een zwak figuur slaat bij haar collega-burgemeesters, nooit in haar bureau zit en dag in dag uit als een zwerfkat ronddoolt op zoek naar roem en oppervlakkig succes. Daarom mijn terugkeer naar Kortrijk om de zaken recht te zetten en mijn populariteit op te krikken. Ik wil geen strateeg van het zevende knoopsgat zijn.

Jarretel : Wat als Ruthie meer voorkeurstemmen behaalt ? Zou u gelukkig kunnen zijn zonder de politiek ?

Quickie : Als burgemeester voel ik me wel prettig. Het wordt stilaan een soort machtsspelletje van me. En ik heb ook allerlei voorrechten.  Maar als Ruthie de stemmenstrijd wint verlaat ik de politiek. Ik heb de politiek niet nodig om te overleven en om gelukkig te zijn. Ik heb meerdere mogelijkheden, reisleider bijvoorbeeld, of misschien wel croupier, kunstschilder of hondenafrichter. Pure rok en rol. En zonder de politiek zou ik mijn vrouwtje nog veel liever zien dan nu het geval is. Als politieker vind ik het jammer dat ik altijd weer thuis weg moet, dat zou niet meer zo zijn moest ik zelfs een uitdagend beroep zoals kunstschilder of croupier aannemen.

Jarretel :  In 2020 stopte u als burgemeester om minister te worden. Bent u een opportunist of postjespakker ?

Quickie : Bah neen gij. Al had ik op het hoofd van mijn vrouw en kinderen gezworen dat ik het burgemeesterschap nooit zou inwisselen voor een ministerpost. Nooit. Toch deed ik het omdat ik niet kon weerstaan aan de financiële en andere faveurkes, de sociale status en de glamour die een ministerpostje biedt. Maar het was de laatste keer. Toch blijf ik trots op mezelf. Want mijn vlucht was toch mooi gelukt. Gaandeweg vroeg ik me af of de Kortrijkzanen mijn vaandelvlucht wel zouden waarderen. Wat ze wel niet zouden denken. Eigenlijk was en bleef ik een verrader, wat me zwaar zou aangerekend kunnen worden bij de volgende verkiezingen. Ik waag een gok door met Ruthie en de tsjeven naar de verkiezingen te trekken en mijn kop op de kapblok te leggen. Ik kan niet wegsteken dat optimisme op sommige dagen uit mij wegvloeit en ik ten prooi val aan angstaanvallen. Zal ik lukken ? Bij momenten vraag ik me af of ik maatschappelijk geslaagd zal zijn als ik mijn burgemeesterschap kwijtspeel en mij moet verlagen tot het beroep van kunstschilder of croupier. Ik ben een gokker, dus liefst croupier. Meer kan ik daar niet over vertellen.

Jarretel : Hebt u een lijfspreuk, een motto ?

Quickie : ‘Ook de beste mens moet wel eens liegen. En soms liegt hij met genoegen.’

6