Chicago a/d Leie ?

Is het stadhuis in de stad Kortrijk werkelijk het Chicago aan de Leie ?

Beste broeder Titus van den Jarretelle,

In lang vervlogen tijden sprak men van het Dallas aan de Leie als men Kortrijk had omschreven. We spreken ook van vele decennialang de stad van de tjevenstreken en hun “geplaatste” mannekes in het stadhuis.

Nu spreken we eerder van het Chicago aan de Leie, een stad die kraakt van de schulden, barst van de egotripperij en de leugens en blijkbaar zegt men nogal luidop, last heeft van de onkostennota’s van de blauw en gele heersers in de stad. Zo zou men nogal ruimdenkend zijn met de eigen gemaakte onkosten. Hierbij denk ik terug aan een eerdere periode op het stadhuis. In die periode is één gemeenteraadslid ooit zwaar aangepakt door die geel-blauw-rode bende toen hij vroeg naar uitleg over de onkostennota’s van de dames en heren schepenen. Dat raadslid drong echter aan om dat blauw, geel en rood gezelschap hun onkostennota’s te mogen inkijken, want deze bleken nogal exuberant veel te zijn blijkbaar. Oorlog in het kot, een rode broeder sprong op de tapkast van de raadzaal en spuwde vlam en vuur. Wadadde ???? Een raadslid heeft de euvele moed om dit te durven vragen aan hen, de heersers daar op hun troon. Gewoon majesteitsschennis van het grootste soort. Dus dat raadslid moest de kop af, wat dan later blijkbaar nog eens ook gelukt was…maar ziet, ergens zweeft de geest van dat raadslid weer door de zaal en vraagt “waar is die inzage, nu die inzage van deze huidige bende”.

Die onkosten konden en mochten destijds niet naar boven gebracht worden en het daglicht zien. En dat is nu blijkbaar nog geen millimeter veranderd. Integendeel het zou, volgens insiders, nog meer de pan uit swingen met hier en daar één uitzondering. Zo zou onder andere Schepen PDC zeker en vast niet aan dat systeem meedoen. Een deel van de rest van het clubje zou daar minder gewetenswroeging over hebben blijkbaar zegt men.

Solidariteit met de horeca… prachtig initiatief waar ik echt achter sta, ik zou het ook graag doen, zo iedere dag naar een restaurant gaan om een afhaalmaaltijd. Prima dat de horeca ondersteuning krijgt uit het stadhuis.  Maar zoals dat ex-gemeenteraadslid zou zeggen, wie betaalt de veerman of geeft die veerman gewoon zijn tickets af als onkostennota ?

Verder heeft dit clubje daadwerkelijk een aantal directeurs en medewerkers onder dwang de uitgang gewezen. Het moest nu eens en voor altijd gedaan zijn met dat type van postjes geven aan vriendjes. Dat zou nu eens veranderen se. De naam is daadwerkelijk veranderd, maar men zegt al luidop dat er nu, dankzij bevriende bevordering meer coördinators zijn dan de mensen die er echt aan het werk zijn. Met alle respect voor deze werkmieren die het boven hun hoofden weten gebeuren.

Nu gaat het echter om heel andere knikkers: uit mijn arbeidstijd, tijd die ik spendeerde in het stadhuis heb ik veel gezien, veel geleerd en verplicht gezwegen. Ne mens heeft tenslotte vrouw en kinders nietwaar en de dames en heren van de politieke “stadleiders” hebben lange tenen en een kort lontje. Zeker die welke graag op een rode fiets zitten zoals een schepen vélocipède dus.

Men zegt en ik leg de nadruk op… men zegt, in de wandelgangen van het stadhuis dat er in feite heel veel veranderde na de overname van de macht door de vereniging van Rood-Blauw en een te verwaarlozen streepje geel (wegens onbeduidende schepentjes). Het zou eens voorgoed gedaan worden gemaakt met de vriendendiensten, gedaan met het verkwisten en gedaan met de achterhoeken politiek. Het devies was dan plots: Transparant op naar een warme, cleane en groene stad…

Dan maken we nu de afrekening na meer dan 7 jaar van dezelfde kleuren in ‘t stadhuis: een zeer pover resultaat want…  Amai wat kregen we van die rood-blauw-gele kleurboek cadeau: een diep gat met financiële blaren van die warme stad. Parko en andere Lago gevallen kloppen op hun eentje de stadskas K.O. en dat al in de eerste ronde. 

De Cougar schepen van de centen gaat het financiële gat op haar eentje dichtrijden. Ze gaat de financiën terug gezond maken en ze gaat de stad een begroting in evenwicht schenken…eenmaal ze voldoende kan rekenen natuurlijk en een rekenmachientje van de stad krijgt.

En dan de leugens, de leugens !!!!! Iedere schepen zingt zoals hij gebekt (of gezakt) is. De knip in Bissegem, alle bewoners vragen ernaar. Laat mij nu door deze buurt komen en praten met de bewoners dan merk ik gewoon dat schepen vélocipède liegt dat hij rood (neen ZWART) ziet. Of zou hij op zijn buurtpleintje een basketbal tegen zijn raap, of erger nog tegen zijn edele delen gekregen hebben?

Schepen Beton Woutje stond volgens zijn uitspraken voor een betonstop, maar voor het “gewin” en niet het gewest bouwen we maar verder en verder tot er geen groen gaatje in deze stad meer overblijft.

Schepen van de Kul en Tuur veegt alles wat ook maar een beetje naar de luisterrijke geschiedenis van deze stad verwijst gewoon naar de vuilbak. Hij gaat het eens zeggen…Wel hij zegt nogal veel als je het mij vraagt maar niks dat op iets gelijkt. Cultuur staat voor gelijk met hevig, ordinair en laag bij de gronds bekvechten als het eerste het beste straatjonk tegen een al even gedreven pater familias (beweerde hij toch zelf) van de allochtone gemeenschap broeder J. Q. met een even grote schuurdeur.

Ik zag hun wederzijds uithalen op allerlei media en ik vond het prachtig. Twee bazen Ganzendonk van een laag kaliber die elkaars bloed willen drinken. Laat daarbij dan J.Q. die altijd “par hazard” op het juiste moment op de juiste plaats voorbijkomt, tiens… niemand stelt zich daar vragen bij, pas op, ik ook niet, maar toch. Ik ben nog nooit zo op een plaats terechtgekomen waar ik, met mijn lokale held J.Q. voor ogen de Kortrijkse bewoners red van Sodom en Gommora.

Dus daardoor mis ik daarna als beloning dan ook nog eens een mooi artikel van Lange P (LP) in een bepaalde stadsgazette. Maar ja, dat zal aan mijn leeftijd en geringe sportprestaties liggen zeker. J.Q. is meer geliefd (allé toch door een bepaald Kortrijks gemeenteraadslid) J.Q. zou overwegen om met zijn charisma en radde tong team burgemeester te vervoegen in de volgende verkiezingsstrijd. Eat this Geoke met jouw Vooruit.

Zeg Jarretel vriend, ik weet dat jij echt zit te popelen, om mij te spreken en te zien, maar dat virus…dat virus belet mij om vandaag van mijn veilige en lege promenade af te stappen.                                            

Tot binnenkort in VAXPO Kortrijk voor een prik

Edgard Bonavonture
Promenade des Anglais
Nice

Januari 2021