Semois

Jarretelle,

Met spijt in het hart moet ik u melden dat ik, weliswaar tijdelijk, mijn geboortestad Qortrik moet verlaten…Ik word Vrederechter in het kanton Virton-Florenville-Etalle. Omwille van de aanwezigheid van vele Vlamingen in die streek (stacaravans, Chateaux Planckaerts en andere B&B’s) is de noodzaak aan een tweetalige Vrederechter urgenter dan ooit. De vorige minister van Justitie heeft het te lang uitgesteld…nieuwe deursloten in Dendermonde, partijpolitiek binnen de CD&V, informateurrondes en demonstratiesessies van hoe je een mondkapote vakkundig moet aandoen, palmden meer van zijn kostbare tijd in en dat terwijl in het diepe groen van onze meest zuidelijke provincie de burenruzies, onverdoofde slachtingen van everzwijnen en talloze meldingen van nachtelijke moeskopperij, schering en inslag werden. Nauwelijks de eed afgelegd en het warandepark overgestoken in het gezelschap van de eerste geslachtloze mens op aarde Petra Decutter, belde de nieuwgebakken minister van Justitie mij op. De genaamde Quickie, een politieke schavuit, een woordbreker, een landverrader waar Tsjefaan De Clerck nog puntje aan kan zuigen. Een politieke clown die zijn kleren heeft verscheurd, zijn hond in de hemelwaterput geduwd, zijn vrouw verjaagd en al zijn schepen verbrand. Ik twijfelde geen seconde. Ik zoek nog een griffier, liefst een tachtigplusser, witgrijs haar en een moddersnor, met naar rotte mossels stinkende asem en bloeddoorlopen aangezicht, wat de geloofwaardigheid bij het bijleggen van ruzies omtrent de nabijheid van hoogstammige bomen, een overvloed aan denneappels in de goten, of het ontiegelijk vroeg gekraai van hanen, kracht kan bijzetten. Ik denk aan een bekende begijnhofbewoner, maar ook aan een oude stadhuisrat en aan een onderzoeksjournalist op zijn retour. Jarretelle, godverdomme, waar wachten we nog op ? Dankzij de gratis railpas van de Ijzerweg (“Hello Fresh Belgium”) kunnen we de navette zelfs twee keer per maand gratis doen. We zoeken een vervallen afspanning, ik denk in de wolken bij Steffie en Vetje, het bijna sympathiekste cafébazinnenkoppel van Qlown Town. We  schakelen de lokale aannemersmaffia van Leopold D., de Kortrikske Heerser in Vastgoed, in en bouwen die om tot een B&B, houden de kamers voor reizigers met het vergezicht op Vrankrijk voor onszelf en onze willige vriendinnen, en beginnen aan een nieuw leven. Meteen heeft ook zender 4 een nieuw format “Vredegerecht aan de Semois/Juge de Paix Ardennais.” Ik ben mijn valieze al aan ‘t maken…

Je toegenegen partner in crime,

Eddy S. de Bonavontuur, halfbroere van Edgard.
(Vroeger huisde ik in ’t quartier milliardaire, nu aan de Semois)

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Lezersbrieven. Bookmark de permalink.