Slekkestraat

Na jaren procederen: Kortrijk kapt 142 bomen aan Pottelberg, omwonenden hebben zonlicht terug.

Twintig bewoners van de Slekkestraat in Marke hebben weer zonlicht. De stad Kortrijk werd na een procedureslag verplicht om er 142 bomen te kappen. Er wordt nu in die groenzone overgegaan tot ‘hakhoutbeheer’. Een eufemistische term om te zeggen dat alle bomen kort en goed uitgeroeid moeten worden.

Twintig bewoners van de Slekkestraat probeerden jaren met de stad een akkoord te bereiken over het onderhoud van een groenbuffer. Die bomen van 20 meters hoog namen het zonlicht compleet weg en de wortels beschadigden de terrassen en de keukenvloer van de woningen. Dakgoten raakten verstopt door vallende bladeren in de herfst. De bewoners stelden het stadsbestuur voor om ‘hakhoutbeheer’ toe te passen. Dat wil zeggen, alle bomen definitief weg. Daarbij worden bomen gekapt en wordt het struikgewas gesnoeid tot op 20 centimeters hoogte. Waarna ze weer uitgroeien tot een groenscherm, niet hoger dan één meter.  Als zo’n groenscherm om de zoveel tijd gesnoeid wordt, is er geen enkel probleem meer.

Schepentje van Bomen, Struikgewas & Bossen Bert Herrewyn reageert als door een wesp gestoken : “Die twintig omwonenden zijn een samenzweerderig clubke extreem rechtse en onbehandelbare caractériels, voorhistorische baardapen, die van geen bos of boom moeten weten, laat staan van mijn titanenstrijd tegen de opwarming van onze stad tot minder dan 3 graden celsius boven nul. Ik heb drie jaren lang geprocedeerd tegen die criminele lulgangers, het heeft aan de stad tienduizenden euroots gekost, en tenslotte heb ik de zaak eerloos verloren. Nu moet ik met diepe hartepijn al die bomen meedogenloos euthanaseren. Allemaal de schuld van activistische rechters van extreemrechts allooi. Een groot schandaal. Ik kan natuurlijk niet verduiken dat ik zelf in een interessante omgeving woon, waar volop zonlicht is en waar de bomen slechts in de verte te bespeuren vallen, en dus blijven mijn terrastegels mooi liggen zoals ze ooit met subsidies tegen de opwarming gelegd werden, en ook in onze Donald Muylle keuken steken de bomenwortels de kop niet omhoog. Maar ik blijf het met de stad jammer vinden dat de huidige natuurwaarden met vele hoogstammen daar in de Slekkestraat van Marke moeten verdwijnen. Ik ga nu trachten het struikgewas tot één meter hoog te redden en er van alle soorten wilde diertjes in los te laten, waarbij ik aan een familie eekhoorntjes, dwergeverzwijntjes of Chinese virusjes denk. Hopelijk lukt het, dat laatste alleszins, maar die twintig caractériels, die moeten daar op korte termijn weg. Plaats maken voor een horde oerbewoners uit de oerwouden van centraal Afrika. Die vinden te veel bomen van meer dan 20 meters hoog bijzonder leuk, ‘ze zijn net mensen’, die bomen, zeggen ze. Ach, ik ben weer trots op mezelf. Wat zullen de Kortrijkzanen wel niet denken als ze mij zo ongelooflijk bezig zien. En wat zouden ze zeggen, mijmer ik, als ze mij nu konden zien, oog in oog met een bottel cava van den Aldi, lui en lang uitgerekt op mijn chaise longue op mijn zomerterras, in mijn van felgele gebloemde CK boxershort, met de ochtendzon vlak in het gelaat en uitkijkend op verre bomen en horizonten. Eigenlijk moest ik voor de gein mijn boxershort naar beneden trekken en mijn gat en tong uitsteken naar de twintig criminele caractériels van de Slekkestraat in Marke. Ik doe het niet. Eerst ga ik cava hijsen, een halve kilo paaseiers van Beugnies vreten en daarna met mijn vriendinne naar bed, zalig. Zalig Paasfeest!”

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Talk of the town. Bookmark de permalink.