Tuincoaches !

Kortrijk zet ‘tuincoaches’ in tegen de ‘opwarming’ !

“Alle inwoners krijgen gratis tuincoach voor de inrichting van een opwarmingsvrij tuintje. Het is eenvoudig, ontspannend, geestverruimend, plezant en voor niets !“ (Bert Herrewyn, schepentje van Natuur & Bos).

De laatste maanden drukte het onophoudelijk gedruis, gedaas en lawijt van schepentjes Weydts, Ronse, Vandenberghe, Detavernier, De Coene, Maddens en Vandendriessche schepentje Bert Herrewyn totaal de vergetelheid in. Bovendien wakkerde het gescheld en godslasteren van de burgemeester, wiens bloeddruk in de laatste drie gemeenteraadszittingen gevaarlijke hoogten bereikte door zich op te winden over het gedrag van fascist Wouter Vermeersch, bij schepentje Bert het gevoel van totale nutteloosheid aan.
Er moest iets gebeuren. Schepentje Bertje bereidde in de luwte een grensverleggend initiatief aan. En wat voor een ! Kortrijk zal het geweten hebben ! Er zal weer over het schepentje gebabbeld en geroddeld worden dat horen en zien vergaat. Politieker zijn en doodgezwegen worden, men zou voor minder naar de koord of naar dokter Dood Distelmans grijpen.

Tuincoaches !

Een stukske natuur met onkruid, exotisch struikgewas, distels en doornen, brand-en dovenetels en wilde grassoorten binnenbrengen in de stadstuintjes en op de achterkoerkes van de doordeweekse Kortrijkzaantjes die zich geen gecultiveerde tuin met tennisplein en zwemkom van één hectare kunnen permitteren. Om te beginnen 125.000 euroots uit stadskas er tegen gooien voor 500 tuintjes. Later nog veel meer. Het mag iets kosten. Plus gratis advies van de tuincoach.
Die ‘tuincoaches’ kennen niets van tuinaanleg en dat is een pluspunt, want dure tuinmannen die er wel iets van afweten wakkeren de opwarming van Kortrijk aan. De Kortrijkse tuincoaches worden aangeworven onder multiculturele asielzoekers, legale en illegale, van alle slag en soort en van alle kleuren. Behalve zwartmensen, dezulken worden ingezet voor het tellen van sigarettenpeuken en de opkuis van hondendrollen.
Maar nu serieus.

Schepentje Herrewyn kakelt zich bijna een breuk : “Tijdens een slapeloze nacht op tweede kerstdag beviel ik van een grandioos ideetje om mij weer op de kaart van Kortrijk te knokken. Gratis tuincoaches uitdelen ! Een extra stukske onkruid en wilde natuur in elke stadstuintje van de Kortrijkse Jannen met de Pet binnenbrengen. Dat is het motto van mijn vloot van tuincoaches. Ze geven aan elke Kortrijkse plebejer gratis advies over hoe ze hun tuintje natuurvriendelijk kunnen inrichten en beheren als wapen tegen de opwarming die we in onze stad onder de zeven graden celsius boven nul willen houden. Ik wil niet het schepentje van Kortrijk zijn dat in de annalen van onze geschiedenis als een slapjanus en klimatologische eunuch te kijk wordt gezet omdat ik naliet mij in de strijd te werpen tegen de apocalyps die onze stad te wachten staat, namelijk opwarming tot gemiddeld 57 graden celsius boven nul. Met als gevolg dat de Noordzee tot aan Bellegem-bos komt te staan en wij met zodiacs naar het stadhuis moeten. Om nog te zwijgen over aardbevingen, tornado’s met winden tot 475 km per uur, het platbranden van ’t Beirebos en de libelle op Sint Anna, met vulkaanuitbarstingen op de Kluis en inslag van meteorieten op onze stad van meer dan één kilometer diameter. Een nachtmerrie. Dat wil ik te Kortrijk voorkomen. Want door in te zetten op wild in het rond groeiend onkruid, sneukelhagen, distels uit Veurne-ambacht, brand-en dovenetels uit Frans Vlaanderen, en exotische heesters, ga je het verdwijnen van puiten en padden, sprinkhanen, vleermuizen, blauwe glazenmakers, boswolfspinnen, vliegende herten, roste bosmieren, kakkerlakken en kleine zoogdieren zoals bosmuizen, egels en everzwijnen tegen en krijg je een klimaatafkoeling. Het mag weer drie maanden vriezen tot 27 graden onder nul celsius. Goed tegen de opwarming en de apocalyps. Kortrijk is de allereerste stad in de Vlaanders die door het uitdelen van gratis tuincoaches de opwarming van de stad een halt wil toeroepen. We horen vaak het Kortrijkse plebs ‘het is veel te heet in de zomer, we willen daar iets tegen doen, maar we weten niet goed wat’. Mijn antwoord is dan : gratis tuincoaches. Begin in je eigen tuintje. Het is fantastisch om de Kortrijkse basse classe in dat verhaal mee te trekken. Onze professionele tuindeskundologen Wannes Ureel, Lander Vander Bauwhede, Carl Vandenberghe en Bert Benoit nemen de leiding van mijn multicultureel tuincoachteam. We mikken op de lagere volksklasse, ze kunnen kiezen uit een catalogus van zo’n twee dozijn gratis coaches van alle kleuren en culturen. Geen slavenarbeiders, ze krijgen bed, bad en brood en uitzicht op regularisatie zonder het invullen van veel papieren. Daarmee sla ik twee vliegen in één klap. Kortrijkse plebejers krijgen een wilde tuin kado en muliculturele nieuwkomers worden geruisloos ingeburgerd met een gloednieuw Kortrijks paspoort.”

Chef tuincoach Carl Vandenberghe zegt : “Het is niét juist dat het inrichten en onderhouden van een verwilderd stadstuintje veel werk vraagt. Het kan eenvoudig en plezant zijn en het is voor niets. Bovendien werken we met vlekkenplannen, een uitvinding van Pär Ongeluck, de Kortrijkse Compostmeester wiens naam we niet aan de grote klok mogen hangen, maar het schijnt een gepensioneerde ambtenaar van de VDAB te zijn.”

Een hitte-eiland is ook mogelijk volgens schepentje Bertje. Maar dan alleen in de Pluimstraat, de Stacegemstraat, de Venning, Overleie, de Wolvendreef, op Nieuw Kortrijk en in het Quartier Millionnaire op speciaal verzoek van Eddy Sabbe, wijkburgemeester van het QM.

Ben Holvoet uit de Passionistenlaan is de eerste Kortrijkzaan die zijn tuintje door een coach onder handen laat nemen, een Noord-Afrikaan uit de Sahara met een zwak voor woestijnzand. Ben : “Mijn vriendin en ik hebben geen lange vingers, maar ook geen groene. Maar we willen genieten van onze lochting en ons steentje bijdragen tegen de opwarming van Kortrijk. De Noordzee mag niet verder dan de Passionistenlaan komen, daarom hebben we een Sahara coach aangeworven voor aanleg van een woestijnzandstrand in ons voortuintje”, aldus Ben Holvoet.

Schepentje Herrewyn kan er niet over zwijgen : “We maken het echt niet moeilijk, we willen van elke tuintje een paradijsje maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo is een klimplant, knotbomen of takkenwal een zeer goeie nestplant voor vogels, meikevers, mest-en coloradokevers en nuttige insecten. Je kan ook een gaatje in een tuinmuur boren, handig voor egels en om te loeren naar de ravissante buurvrouw in monokini of in haren bloten, als het weer 57 graden celsius is, boven nul. Men kan ook hippe borstelstelen en wandelstokken maken van overgewaaide hazelaartakken van de man van de buurrouw in monokini of bloter nog. Creatief zijn met die dingen. Maar pas op : gaten in een gemene wilde beukenhaag maken omwille van een beter uitzicht op de zonnebadende buurvrouw kan sluimerende burenruzies aanzwengelen als men tracht het gat te verkleinen door eraan te knippen, zodat het alsmaar groter wordt. Steve Stevaert, god hebbe zijn ziel, heeft daar destijds jarenlang tevergeefs voor gewaarschuwd en ge ziet hoe het met hem afgelopen is. Een verwittigde buurman is er drie waard.”

De absurdistische tuincoach drijverijen van Herrewyn wekken woede en hilariteit op in kringen van de Kortrijkse liberalen.

Raadslid Koen Byttebier bijvoorbeeld houdt zich geenszins in, en dat is niet de gewoonte van deze bedaarde midden zestiger : “Ik viel ten prooi aan een vlaag van verbazing, woede en ergernis bij het vernemen van het bespottelijk tuinplan van Bertje. Jezus Christus, tuincoaches! Gratis! Ik had goesting om de boel kort en klein te slaan toen ik eens in zijn kabinetje kwam. Totaal misplaatst carnaval om zich interessant te maken. Is er kwaadaardigheid mee gemoeid of is het domheid ? Hebben we in Kortrijk de absolute bodem van de dwaasheid bereikt ? Door gratis tuincoaches gaten in de wilde beukenhaag laten snoeien om naar de exhibitionistische buurvrouw te loeren ? Hebben we in Kortrijk het toppunt van erotische misleiding en op vileine seks beluste buurmannen bereikt ? Perverse buurmannen uit het Quartier Millionnaire die willen klaarkomen onder het mom van de strijd tegen de opwarming van onze stad ? Het is bespottelijk, betekenisloos en leeg. Skandalig. Ik heb er geen woorden voor. Ik walg. En nu roept mijn vriendinne, de mossels koken over.”

Dat is Qlown Town, waar de schepentjes belangrijk zijn.

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Talk of the town. Bookmark de permalink.