Den Openen


(foto Johan Anckaert)

INGEZONDEN STUK

Korte kerstboodschap

Net voor we het jaar afsluiten met een overdaad aan kroketten en Ierse koffies, nog een kort verslag van ons gesprek met Arne Vandendriessche, schepen van economie, energie maar ook van sport en kabinetsadviseur Sebastien Vanbesien. (ons in dit geval is Pieter Ballegeer en Jeroen Thibaut).

Executive Summary:
‘t ligt allemaal een beetje moeilijk, maar er zijn mogelijkheden.

Fijn van de schepen om ons te ontvangen op zijn kabinet. Na jaren van pertinente onwil door zijn voorgangster voel ik me daar nog steeds vrolijk verrast door.

Terwijl we over voorgangster Vandersteene praten komen we meteen bij het meest heikele punt van het hele verhaal: contracten en omkadering. Zoals in een vorige nieuwsbrief ook al pijnlijk duidelijk werd, ligt er een probleem ingebakken in de hele legale omkadering van de samenwerking met Lago. Er werden contracten afgesloten die zorgen dat Stad Kortrijk nog maar weinig kan doen. Niet alleen werd de dienst zwemmen afgeschaft, ook werd in de contracten en mailverkeer door Lago voldoende grond gevonden tot een niet-competitie interpretatie van de samenwerking. Wat wil zeggen dat zelfs al mocht Kortrijk iets willen doen voor de Abdijkaai, het dat niet mág. Op straffe van boetes. (Daarnaast zit er ook van alles scheef in de verhouding tussen dragen van kosten, ontvangen van inkomsten en exploitatie van infrastructuur, maar het is bijna Kerstmis en we houden het kort).

Lago heeft – als commercieel bedrijf – geen enkele baat bij het openhouden van het openluchtzwembad. Integendeel.Ofwel kost het hen geld, ofwel kannibaliseert het op de eigen uitbating op Kortrijk Weide. Als er als iets zou gebeuren, dan zou dat via een private partner of een vzw/organisatie moeten zijn. Wat ook niet vanzelfsprekend is door de beperkte inkomsten en beperkte mogelijkheden met de aanwezige ruimte en gebouwen. Ook een blijvende domper zijn de infrastructurele kosten die aan het bad verbonden zijn: gesprongen leidingen, filter-miserie, Vlarem-besognes, … Mathieu Desmet brengt dit momenteel in kaart.
Het bad zelf blijft natuurlijk eigendom van de stad. Een beschermde eigendom, die niet zomaar tegen de vlakte kan gekieperd worden. Wel niet noodzakelijk met de functie van een zwembad. (Wellicht zijn combinaties mogelijk met andere sporten zoals bv. padel, of hockey. Voor dat laatste is er momenteel veel plek tekort in Kortrijk door de verhoogde interesse in de sport).

Tot mijn vreugde beloofde Arne ons degelijke cijfers over de uitbating van de Abdijkaai. Het is nog even afwachten tot januari zodat alles proper kan passeren langs de bevoegde instanties, maar degelijke cijfers zouden betekenen dat we eindelijk eens kunnen rekenen wat wel of niet mogelijk is.

Nog fijner is dat er weer mogelijkheid tot overleg is. Mooi, mooi, mooi. Binnen een weliswaar zeer moeilijk legaal en operationeel kader geschapen door vorige bestuur kunnen we als burgers onze geliefde stad steunen bij het behouden van dit unieke plekje.

We werken dus verder aan de ideeën rond een eventueel jaar-rond zwembad met Scandinavische allure, die een prachtig sluitstuk kan vormen voor de toekomstige “Green-Blue Mile” die het stukje kanaal tussen de huidige kajak club en aansluiting met de Leie een nieuwe dynamiek moet geven.

Ook meteen een oproep aan alle creatieve geesten: bundel al je gedachten voor mogelijke toekomsten van het zwembad. We kijken dan samen wat er mogelijk is.

Deze zomer gaan we dus massaal moeten gaan zwemmen. En reclame maken zodat de inwoners van de wijde omgeving weer beseffen dat het bad nog open is en een meer dan fantastische plek om volop van de zomer te genieten. Wat 2021 was nog niet helemaal duidelijk. Hoort dit nog bij “3 jaar exploitatie na opstart Lago Weide” of niet meer omdat dat bad openging in maart? We houden je op de hoogte.
Ziet de toekomst er nog wat belabberd uit, in het voorjaar zullen we kunnen zwemmen in de vaart voor de deur van het zwembad, (via de triatlonclub).
Graag sluit ik nog af met een zalvend woord naar ‘de mannen van de pers’ die deze mail ontvangen. Kan iedereen deze mail gewoon lezen als informatie van een constructief overlegmoment en niet meteen gaan rondbellen met vervelende vragen? Zo kunnen we positief blijven samenwerken.

En dan komt alles goed. Alles.
Ooit.

Geniet van de feesten en tot volgend jaar!

Jeroen Thibaut
Kaaimannen
Aalbeeksesteenweg, 90,
Kortrijk

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Ingezonden Stukken. Bookmark de permalink.