Aap Vermeulen

Open brief van schepentje Axel Ronse aan de bewoners van de Cyriel Verschaevestraat te Marke en de Koning Leopold-II laan in Heule.

Dierbare Verschaeve en Leopold Deux bewoners,

Elks nen goeien dag !

Zonde natuurlijk van die droevige straatnamengeschiedenis en ik zou met jullie kunnen meehuilen, maar dat doe ik niet. Ik doe helemaal iets anders en beters.

De commotie en opwinding die ontstaan is over de in ongenade gevallen Cyriel Verschaevestraat te Marke en de Koning Leopold-II laan in Eule kan ik best begrijpen. Ik leef met jullie mee. Mocht mijn eigen straat, de Spinnerijkaai, van naam moeten veranderen omdat de vroegere bazen van de Kortrijkse Katoenspinnerij notoire zwartzakken zijn geweest, hun arbeiders als slaven behandeld werden en ze zich steenrijk hebben geboerd met zwarte commerce met de Nazi-Moffen, en daarna de spinnerij naar de duvel hebben geholpen, ‘k zou godverdomme ook vloeken en tieren, heel ‘t stadhuis op zijn kop zetten en ’t stadsbestuur voor paljassen, nieweirds en eunuchen uitgescholden hebben.
Surtout indien ze mijn kaai in bijvoorbeeld de Zotte Pline- of de Aap Vermeulenkaai zouden hebben omgedoopt.

Maar kijk, voor jullie straatnamenbordentragedie heb ik een plan.

Op 7 december, daags na Sniklaas, zak ik naar jullie straat af met een voorstel dat jullie niet zullen kunnen refuseren. En wees gerust, ik ga niet van wal steken met een vrolijke causerie, en ik wil jullie niet van de wijs brengen met theatrale beloften.

Klokslag 9 uur in de ochtend arriveer ik met mijn secretaresse, de onweerstaanbare Fabienne, in afspanning St.Jan te Marke.
Alle Markenaren van of zonder rang of stand zijn welkom, ook raadslid Jean de Bethune.
Ik begin met de boterkoeken, warme chocomelk en oploskoffie te betalen, t.t.z de stadskas, en daarna steek ik van wal.

Klokslag 10.30 uur arriveer ik in afspanning De Heerlijkheid in Eule bij Seine van Eule. Tegen dat uur zal Seine al wel gewassen, geschoren, ontsmet en ontwormd zijn, neem ik aan. Daar betaalt onze stadskas witte en rode wijn, triple LeFort en gezuiverd putwater van Seine.

In beide afspanningen steek ik dan van wal met volgende ideetjes.
Ik engageer mij om alle lasten en problemen die jullie, eenvoudige dorpelingen door de straatnaambordencatastrofe getroffen, tegenkomen, op de stad af te wentelen, ondanks de gapende schuldenput van de stadskas. Dus, jawel, alles door de stadskas, d.w.z door alle andere Kortrijkzanen, te laten ophoesten. Solidariteit is voor mij geen loos begrip. Ik stuur een verbindingsofficier van mijn kabinet, mijn trouwe alom gewaardeerde Christian, om te bemiddelen bij moeilijke bewoners die mordicus hun paspoort, rijbewijs en visitekaartjes niet zouden willen laten veranderen en ook minister van Samenleven Somers zal even ‘gedag’ komen zeggen. Sympathiek van de man.

Verder kan ik met enorm plezier meedelen dat ik mij engageer om een reuzestraatfeest met barbecue en optreden van scamateur Marcelino aan te richten, bij gelegenheid van de plechtige inzegening door deken Morlion van de nieuwe straatnaamborden : de Mariete Paraplustraat in Marke en de Natus Buzzelaan in Eule.

Ik meen te mogen besluiten dat mijn initiatieven en engagementen grensverleggend en verzoenend zijn, en een groot draagvlak zullen scheppen bij de bewoners in de zwaar getroffen straten.

By the way, de dorperse tsjevinne Hannelore Vanhoenacker, die heel die santenboetiek in gang stak, zal aan de grens van Marke en Eule tegengehouden worden.

Mochten er tegenbetogers of provocateurs uit andere straten of dorpen opdagen, zullen onze klabakken gereed staan om hen op passende wijze te verwelkomen.

Ik zie jullie graag !

Tot zeven december, en iedereen gratis welkom !

Genegen,
Axel Ronse
Schepentje van Straatnamen

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Humor. Bookmark de permalink.