Bas

INGEZONDEN STUK

Hierbij een oprecht saluut aan de architect van het amendement uitwerkte op het voorstel van de CD&V over de afschaffing van de Cyriel Verschaevestraat. De vraag of opmerking om er de Koning Leopold II-laan bij te voegen, werd eerst gelanceerd door -eerlijk is eerlijk- Groen maar daarna wel mooi afgeserveerd door N-VA-schepen Axel Ronse.
Matti Vandemaele (Groen) vond dat de slachtoffers van koning Leopold II in onze voormalige kolonie ook hun rechten hadden, net zoals de kinderen van het verzet. Een aantal jaren geleden had hij dezelfde vraag ook al gesteld in de gemeenteraad, maar geen gelijk gekregen. N-VA-schepen Axel Ronse had zijn huiswerk gemaakt om komaf te maken met beide figuren. Het amendement om samen met oorlogscollaborateur Verschaeve ook Leopold II te schrappen uit het straatbeeld, lag duidelijk al een tijdje klaar.
Het amendement was een sublieme zet, maar niet voor de indieners van het oorspronkelijke voorstel. Voor CD&V was het niet mogelijk om het koningshuis af te vallen wegens de nog steeds koningsgezinde onderstroom in hun fractie. Maar ook voor het Vlaams Belang. Zij konden niet tegelijk tegen de afschaffing van de Verschaevestraat stemmen en voor de schrapping van de koning Leopold II-laan. Daarom stemden ze gewoon niet, een unicum in de Kortrijkse gemeenteraad.
Het amendement doorkruiste heel wat plannen. Geen vreugdekreten op de bank van de indieners, die eigenlijk wel gelijk haalde maar wel tegen een zware prijs. En lichte verbijstering op de banken van het Vlaams Belang omdat de Leopold II-laan sneuvelde zonder hun hulp. Het zou nochtans een mooie pluim op hun hoed geweest zijn. Aan de andere kant van de zaal zat schepen Axel Ronse van de N-VA. Bij hem viel me zijn ‘smile’ op. Ik heb die nog nooit zo breed op zijn gezicht zien staan.

BAS DE WILDE

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Ingezonden Stukken. Bookmark de permalink.