Caron

Bart Caron van Groen (64) krijgt een eretitel in het Vlaams parlement. De Markenaar wordt ere-Vlaams volksvertegenwoordiger. Om voor die titel in aanmerking te komen, moet je minstens twaalf jaar gezeteld hebben. Bart Caron voldoet aan die voorwaarde. Hij zetelde van 2004 tot 2019 als Vlaams parlementair.

Caron was West-Vlaams lijstduwer voor Groen met de verkiezingen op 26 mei, maar bazuinde uit dat hij geen nieuw mandaat meer ambieerde in de actieve politiek. Hij haalde als lijstduwer nog 3.587 stemmen, te weinig om verkozen te zijn. Had hij genoeg stemmen gehaald, zou hij misschien toch nog zijn parlementszeteltje ingenomen hebben. Alles hing af van financiële berekeningen, liet hij na drie duvels tussen de lijntjes horen. Nog 5 jaar een royale parlementaire wedde, uittredingsvergoeding van 234.000 euro en pensioen. Hoe dit maximaal te combineren was een klusje voor zijn accountant. Het dilemma stelde zich niet, Caron werd niet verkozen en trekt 234.000 uittredingsvergoeding, waarna hij zal genieten van een 5-tal gecumuleerde pensioenen. Niet slecht voor een linksgroene jongen die heel zijn leven een hondenleven leidde en zich afsloofde voor de belangen van de planeet en de besognes van de kleine man.

Bart doorliep een viertal politieke partijen vooraleer hij definitief een financieel onderkomen vond bij de groenen. Zijn politieke carrière begon in 1999 bij toenmalig minister van Cultuur Bert Anciaux en zijn opvolger Paul Van Grembergen van de Volksunie, eerst als raadgever en nadien als kabinetschef. In 2004 kwam Caron zelf op voor de Vlaamse sp.a-Spirit-lijst in West-Vlaanderen. Als opvolger van Renaat Landuyt belandde Caron toen in het Vlaams parlement. Na de verbrokkeling belandde hij bij Spirit, wat op een fiasco uitdraaide. Als politiek dakloze zocht hij daarna een postje bij de sossen, maar politieke maffioso De Coene, die zich bedreigd voelde, stak daar een stok voor. Tot Caron in 2009 bij de toen wegkwijnende groenen, die zonder kopman zaten, werd binnengehaald. Sinds 2009 zetelde hij voor Groen in het Vlaams parlement.

Er is altijd veel hoongelach opgestegen en veel kritiek geweest op groene jongen Caron, die een opportunist tot in de kist werd genoemd. Nu hij met volle teugen geniet van zijn uitbundige financiële status, lacht Bart zich bijna een breuk met de jaloerse criticasters. Zijn vijfde duvel hijsend in zijn Markse stamkroeg grijnst hij : “Ach, laat ze de pleurus krijgen, de chagrijnigaards, skol !”

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Talk of the town. Bookmark de permalink.