Kleuterhoofddoek

PERSBERICHT

KLEUTERS MET HOOFDDOEK IN STADSCOMMUNICATIE

Het is tot op vandaag ongezien in Vlaanderen: de stadscoalitie van N-VA, Open VLD en sp.a in Kortrijk voert kleuters met hoofddoek op op de voorpagina van stadskranten. Vlaams Belang vraagt een uitgebreid politiek debat.

Fractieleider Wouter Vermeersch diende vandaag een uitgebreide interpellatie in bij de voorzitster van de Kortrijkse gemeenteraad.

UITGEBREIDE INTERPELLATIE:

Met ontzetting heeft Vlaams Belang vastgesteld dat het stadsbestuur kleuters met hoofddoek opvoert op de voorpagina’s van stadskranten. Twee voorpagina’s in bijlage bij dit bericht. Hierdoor wordt een radicale en vrouwonvriendelijke interpretatie van de islam verspreid. Dit vraagt om een grondig politiek debat, vandaar deze uitgebreide interpellatie. Vlaams Belang vraagt de voorzitster ook om een beleidsdebat waarbij experten op de gemeenteraadszitting worden uitgenodigd die deze complexe en gevoelige materie kunnen toelichten aan de beleidsmakers en uitleggen waarom dit soort communicatie een verkeerd signaal geeft aan de Kortrijkse samenleving.

De Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste Daria Safai (N-VA) stelt dat de hoofddoek wordt opgelegd aan kinderen. “Het is geen vrije keuze. Als ik meisjes van zes jaar zie met een hoofddoek, dan vraag ik mij echt af hoe ze dat zelf hebben kunnen beslissen? Het wordt je opgelegd en je leeft ermee leven.” (1) Toenmalige staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageerde nog erg verontwaardigd over foto’s van kleuters met een hoofddoek die de Milli Görüs-afdeling van Genk op haar Facebook heeft staan. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) liet de vzw’s doorlichten door Staatsveiligheid. (2)

Hendrik Bogaert (CD&V) verraste (en shockeerde) vriend en vijand door te pleiten voor een algemeen hoofddoekenverbod, overal in de openbare ruimte dus. Want, zo zegt Bogaert, we bevinden ons op een “kantelpunt” waarbij de samenleving door “sub- gemeenschappen” dreigt te verbrokkelen: “Mensen gaan volgens hun religie in een wijk wonen. Dat begint zich te concentreren.”(3)

De Vlaamse onderzoeksjournaliste Hind Fraihi pleit eveneens voor een algemeen hoofddoekenverbod tot een bepaalde leeftijd. Misschien, aldus Fraihi, “is het (…) een idee om van het dragen van een hoofddoek iets te maken waarvoor je pas op latere leeftijd kan kiezen, weloverwogen en goed doordacht. We stellen leeftijdslimieten in voor autorijden, tattoos en alcohol drinken. Zaken die enige maturiteit, vaardigheden en kennis vergen vooraleer men er veilig en bewust mee kan omgaan. Een leeftijdsgrens kan de angel van de dwang uit de keuze voor de hidjab halen en een groep van beter gei?nformeerde, zelfbewuste moslima’s creëren.”(4)

Ook Serap Güler, de staatssecretaris van Integratie in Noordrijn-Westfalen, pleit voor een verbod op hoofddoekjes bij jonge meisjes, want “kinderen mogen niet worden geseksualiseerd”. (5)

De islamitische hoofddoek is een (anti-)seksueel instrument. Vrome moslims vinden namelijk dat zowel gehuwde vrouwen als ongehuwde meisjes vanaf de puberteit – om hun (familie)eer te beschermen – zichzelf dienen te bedekken om niet de lust op te wekken van mannelijke toeschouwers. “En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en over hun geslachtsorganen waken, en hun sier niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten […]”, zo dicteert Soera An-Noer (Het Licht), vers 31 in de Koran.

(1) Darya Safai (N-VA): “De hoofddoek wordt kinderen opgelegd”, vrt.be, 28 februari 2018
(2) Zuhal Demir (N-VA) verontwaardigd over Facebookfoto’s van Milli Görüs in Genk, hbvl.be, hbvl.be, 19 september 2018.
(3) Hendrik Bogaert (CD&V) pleit voor hoofddoekenverbod, vrt.be, 18 december 2017.
(4) Keuzevrijheid, Tijd.be, 1 februari 2018
(5) Habe ein Problem damit, Kinder durch ein Kopftuch zu sexualisieren, Welt.de, 14 april 2018

Wouter Vermeersch
Vlaams Belang Kortrijk
Telefoon: 0485/66.07.80
Bijlagen: Voorpagina_WijKrant_hoofddoek_kleuters.png
Voorpagina_WijKrant_hoofddoek_kleuters_2.png

Dit bericht is geplaatst in persberichten. Bookmark de permalink.