Rally

INGEZONDEN STUK

Alsof macht om de macht ons interesseert.

“Groen wou rally slikken in ruil voor deelname aan de macht” kopt Al het nieuws uit Kortrijk vandaag. Los van de totale vooringenomenheid waarmee journalist Kris Vanhee de woorden van ‘burgemeester’ Vincent Van Quickenborne overneemt, zonder zich de moeite te getroosten een weerwoord te vragen, zet ik toch graag een aantal puntje op de i. Of staartjes aan de Q, zo u wil.

De feiten dus.

1.Groen Kortrijk is de enige partij die sinds het begin van de rally consequent wijst op de onverzoenbaarheid van een autorally met de ambitie om klimaatstad te worden. Dat was de voorbije jaren zo, dat is vandaag zo en dat zal morgen zo zijn. Alle andere partijen in Kortrijk vinden de rally dik ok.

2.Groen Kortrijk was, naast Team Burgemeester Kortrijk, de winnaar van de lokale verkiezingen. Wij hadden de ambitie om in Kortrijk een sociaal-progressieve coalitie op de been te brengen, zoals de kiezer had beslist. Met een sterk programma voor een groener en socialer Kortrijk. Een Kortrijk waar het woord betonstop meer is dan een verkiezingsslogan bvb. Helaas gaven de zogenaamd progressieve volgelingen van Quickie de voorkeur aan een samenwerking met N-VA Kortrijk. Een partij die tijdens de campagne tegen het Vlaams Belang aanschurkte en die werd afgestraft door de Kortrijkse kiezer.

3.Groen Kortrijk werd de dag na de verkiezingen uitgenodigd op een beleefdheidsgesprek met Q. In dat gesprek van een uur hadden we het over de rally -en mogelijke scenario’s-, maar ook over een uitdoofscenario voor de luchthaven of over de verkavelingsdrift in onze stad. Oh ja. Ik zei ook nog dat ik de titel voor het nieuwe bestuursakkoord maar een holle slogan vond. De suggestie van Q in de gemeenteraad, alsof Groen Kortrijk toegevingen over de rally gedaan zou hebben vóór de verkiezingen, is te gek om los te lopen.

4.Mijn eigen overtuiging is dat je met exclusieven geen stap verder komt. We begonnen met andere woorden ook zonder exclusieven aan het gesprek. Op geen enkel moment kwam enige vorm van samenwerking in zicht. Op die manier wordt suggereren dat Groen de rally zou tolereren in ruil voor deelname aan de macht natuurlijk helemaal ridicuul. Alsof macht om de macht ons interesseert. Een sociaal-progressief project voor de stad is het enige waar Groen ooit voor getekend zou hebben. Dat was nooit aan de orde.

5.Sommige mensen noemen me vandaag naïef omdat ik in ‘de val van Q’ zou zijn gelopen. Voor mij heeft dit niks met naïviteit te maken, maar wel met elementair politiek fatsoen. Wat je in de vertrouwelijkheid van een gesprek tussen twee volwassen mensen zegt, gebruik je niet om je grote politieke gelijk te halen. Dan ga je zelf met de billen bloot. En toon je je bovendien een erg kleine burgemeester.

Om kort te gaan. Deze hele klucht van Q illustreert de nervositeit van sommigen. Maar toont vooral aan dat de beste garantie op een eerlijke politiek, een menselijke omgang en een gezonde en groene stad, de auteur van deze reactie is. En alle andere mensen van Groen die dagdagelijks de handen uit de mouwen steken om de stad op het terrein te veranderen.

David Wemel
Fractieleider Groen
Gemeenteraad Kortrijk

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Ingezonden Stukken. Bookmark de permalink.