Kortrijk Petit Paris

‘Kortrijk meet zich met Parijs’

De Kortrijkse stadscoalitie wil tijdens de komende gemeenteraad nu maandag 1 miljoen euro vrijmaken voor kerstverlichting. Kortrijkzaan en huidig CD&V 4.0 lid Benjamin Vandorpe verlichtte jarenlang de Champs-Elysées tijdens de kerstperiode. Parijs had hetzelfde budget als Kortrijk … . Onzin, zegt schepen Arne Vandendriessche. Ook schepen Philippe De Coene reageert.

Parijs stelde daarvoor hetzelfde budget ter beschikking als de Kortrijkse stadscoalitie nu wil besteden aan de eigen kerstverlichting. CD&V 4.0 vindt het positief dat er twee tot driemaal zoveel als vroeger besteed wordt aan het brengen van sfeer in de stad en de deelgemeenten tijdens kerst, maar het budget maal 10 doen, zoals de stadscoalitie nu wil, daar gaat CD&V 4.0 niet in mee. CD&V 4.0 stelt daarentegen voor om dat overschot aan budget te spenderen aan het extra ondersteunen van de zwakkeren tijdens de kerstperiode.

De stadscoalitie wil maandag op de gemeenteraad een budget van 1 miljoen euro goedkeuren voor de kerstverlichting voor de komende 5 jaar, wat overeenkomt met het ganse budget dat Parijs besteedde aan kerstverlichting gedurende een gelijkaardige periode een aantal jaar geleden. “Het is oké dat Kortrijk de ambitie heeft om de beste stad van Vlaanderen te willen zijn, maar het is daarom nog altijd geen Parijs”, zegt woordvoerder van CD&V 4.0 Benjamin Vandorpe. Het CD&V 4.0 lid klaagt aan dat de stadscoalitie blijkbaar geen besef meer heeft van de waarde van geld. De Kortrijkzaan is naar eigen zeggen goed geplaatst om het budget voor kerstverlichting in te schatten. In de kerstperiode tussen 2011 en 2015 prijkten op de Champs-Elysées en in het bredere Parijse stadscentrum 200 constructies bestaande uit drie gigantische LED ringen die de beroemde bomen langs de lanen in feeëriek licht plaatsten. “We vinden het positief dat Kortrijk meer dan vroeger wil uitgeven aan kerstverlichting. Het brengt sfeer en het is goed dat het initiatief niet beperkt blijft tot het stadscentrum”, aldus Vandorpe. “Wat ons betreft mag het budget van vroeger maal twee of drie, maar laat ons het niet maal 10 doen, en integendeel dat overschot gebruiken voor wat echt telt met Kerst.” Zo pleit CD&V 4.0 er onder meer voor om rond de kerstperiode de daklozenopvang uit te breiden. “Nu slapen iedere nacht nog tientallen mensen buiten in Kortrijk, ondanks de bestaande voorzieningen.” Daarnaast wil CD&V 4.0 rond Kerst extra aandacht voor de ouderen en eenzamen in de buurten. “Laat ons in iedere wijk een kerstfeest organiseren, los van het religieuze aspect maar in de geest van extra aandacht hebben voor elkaar.“

Volgens schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) slaat de vergelijking met Parijs nergens op. Vandendriessche: “Ik ga me niet meten met het miljoenenbudget van een dergelijke stad. Wij brachten veel potjes samen en doen zelfs een besparing.” Ook schepen Philippe De Coene (SP.A) wil reageren op de uitspraak over daklozenopvang: “Toen ik begon als schepen hadden we een capaciteit van 1200 overnachtingen per jaar. We hebben die opgetrokken tot 6000 per jaar. Dus met vijf vermenigvuldigd.”

Kris Vanhee, Het Nieuwsblad

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in berichten uit de pers. Bookmark de permalink.