Bittere tsjeventranen…

Jan Deleu (68) nieuwe voorzitter van CD&V Kortrijk

CD&V Kortrijk heeft een gepensioneerde oudere jongere tot voorzitter gekroond. Ondanks de luide roep voor verjonging en vernieuwing van Hannelore Vanhoenacker, Benjamin Vandorpe, Dieter Devos en een handvol naar de achterbank verwezen jonge vrouwen, kiezen de tsjeven voor de klassieke oudemannenclub rond het gescleroseerde duo De Clerck & De Bethune, de Statler en Waldorf van de Kortrijkse politiek.
De nieuwe voorzitter heeft geen ervaring in de politiek en dat is een pluspunt, zeggen ze. Hij kent de achterkamers en de canapé’s van de tsjeven en het zomerse pergolagekonkel van de De Clerck societyclan (nog) niet, maar lang zal dat niet meer duren. Het is zeer de vraag of het zogenaamd gedegen ‘crisismanagement’ veel zoden aan de dijk zal zetten.

“We moeten dringend verjongen en vernieuwen”, riepen De Clerck en De Bethune uit op de avond van de desastreuze verkiezingen van 14 oktober. Het oudemannenduo was goed boven zijn theewater en er werden veel bittere tranen geplengd. Toen de Bethune tegen middernacht laveloos in het hol van de gehalveerde Vlaamsche Nazionalisten in afspanning de Groene Kikker binnen zwalpte, en met Ronse, Detavernier, Dejaeghere, Truike Steenhoudt, Betteke Maddens, Deman en de zwaar gebuisde Scherpereel, Lombaerts, Vandersteene en Sustronck, zijn verdriet in goedkope rode wijn kwam verdrinken, was het vet van zijn soep. Jean geraakte niet verder dan oeverloos dronkemansgebral over zijn vermeend hoog stemmenaantal op de provincielijst, en dat ‘de verjonging en vernieuwing was ingezet’. Hannelore Vanhoenacker liet de bittere tranen ongegeneerd langs haar kaken stromen en zwoer plechtig dat zij nog dezelfde nacht de tsjeven de wacht zou zeggen. “De oude zakken zijn allemaal blijven zitten en niemand van het leger jonge vrouwen op de lijst is verkozen. Niemand. En nu bombarderen ze een oude jongere van 68 tot nieuwe voorzitter”, griende Hannelore.

Voorzitter beseft dat hij uit zijn pijp zal moeten komen om de Kortrijkse tsjeven in 2024 van de totale ondergang te redden. Als oudere jongere beseft hij heel goed dat hij op het eerste gezicht niet in dat verhaal van verjonging dat CD&V nu wil brengen past. “Wie onze waarden hoog houdt, is welkom ongeacht afkomst, leeftijd of stamboom”, aldus de nieuwe voorzitter. Hij staat er verstomd van dat hij verkozen werd, had het niet zien aankomen, maar hij aanvaardt zijn lot deemoedig want nood breekt wet.

“Tussen alles wat zich nog tot de Kortrijkse tsjeven rekent zit bijna niets anders dan kaf en ouden van dagen, saaie oude mannen en politieke eunuchen. Wij van ex-Turbo zijn de hoop en toekomst van de CD&V vier punt zero. Wij gaan ze redden. Ik geloof erin, vooral nu Quickie aan lager wal is geraakt”, zegt Benjamin Vandorpe, gewezen hoofdleider van de teloorgegane Turboïsten. ‘Hoog houden van waarden’, het klinkt als een noodkreet.

Voorzitter heeft een 50-tal notoire tsjeven voor ‘diepgaande babbels’ op zijn canapé uitgenodigd. Om naar binnen te kijken en de oorzaken van de afgang te gissen, de pijnpunten te lijf te gaan en hoe de partij tegen 2024 weer op de kaart van Kortrijk te zetten. Het was niet gemakkelijk, het was zelfs moeilijk. Sommigen beseften dat hun uur geslagen was om van de tsjeven-Titanic te springen, anderen deden weerbarstig vooraleer zich bij de pijnlijke conclusies neer te leggen. Maar iedereen heeft aan de canapébabbels meegedaan en twee uren lang op de pijnbank van de voorzitter liggen bidden en zuchten.

Voorzitter wil liever gezapige 85-plussers van beider kunne die nog jong van hart en geest zijn. Veel liever dan verwaande 30-tigers met fluwelen broek die nog niet weten dat de oorlog gedaan is. Voorzitter verkiest krasse knarren boven cafébazen en boven de willige gezelschapsdames van middelbare leeftijd van Quickie, die liever aan de nachtelijke kroegentogen hangen dan zich in de gemeenteraad zitten te vervelen en liever dan een extreem populaire pralineboer die gelooft dat heel Marke aan zijn voeten ligt. De Kortrijkse tsjeven willen geen bordeel zoals bij Team Quickie.
Voorzitter wil een creatieve duizendpoot en positivist zijn.

Fractieleidster Hannelore Vanhoenacker werd op de canapé van de nieuwe voorzitter ferm op de rooster gelegd. De voorbije legislatuur kwam Hannelore niet verder dan 6 jaar lang haar broek tot op de enkels te laten zakken en stroop aan de baard van de burgemeester te smeren, met de hoop mee te mogen spelen de volgend keer. Een misrekening om u tegen te zeggen. Politieke woesteling Van Quickenborne misbruikte de naïviteit van Hannelore om de tsjeven af te maken en hen voor 150 jaar uit het stadsbestuur te bannen.

De conclusies van de nieuwe voorzitter waren beenhard : “Ik heb feedback gegeven op een open manier. Niet kwetsend, maar toch zonder de waarheid te verbloemen. Ik heb gezegd waar het op stond. De werking van onze partij moet duidelijk anders. Dat moet veranderen. Ik heb bijvoorbeeld ook beslist dat Stefaan De Clerck geen zes jaar zal zetelen in de gemeenteraad.”
Een wijze beslissing.

’t Is gene cadeau voor de nieuwbakken tsjevenhoofdman. Er zijn gemakkelijker dingen in het leven dan voorzitter van de Kortrijkse CD&V gebombardeerd te worden. Maar voorzitter wil geen opdrachten uit de weg gaan. Geen zee is te diep, geen berg te hoog.

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Talk of the town. Bookmark de permalink.