Vork Tinto

“Sociale restaurants’ zijn oneerlijke concurrentie”, roepen de Kortrijkse horecabazen.

Als eerste grote concurrent voor de reguliere horeca wordt het zogenaamd ‘sociaal restaurant’ Bistro Budalys genoemd. Het zit er elke middag stampvol met de beter gestelden van de K-tower en van het miljoenenkwartier, notoire zuinigaards die er gaan eten voor 7,50 euro. Tweede doorn in het oog is Vork van schepentje De Coene. Horecabazen zien Bistro Budalys en Vork als oneerlijke concurrentie.

BUDALYS

Bobo van ‘t Heilig Hart is niet onder de indruk. : “Wij van Budalys zijn geen praatjesmakers of culinaire modezotten. Soms zit onze kop vol zware dromen en vragen wij ons af of onze prijzen wel correct zijn. Ja, het is makkelijk om te ouwehoeren, maar we weten dat ons concept anders is. In het begin schudden wij onze kop hard op en neer tot we er duizelig van werden omdat we in een waas de schim van moederoverste zagen die aan ons begon te trekken. Ach, nonnen hé. Maar we zijn modern en mee met de tijd. Om te beginnen adverteren we alles in het Engels en ook alle informatie en opschriften zijn in ‘t Engels. Veel exotische personeelsleden kunnen niets anders dan Engels, er komt geen woord Vlaamsch aan te pas in de kitchen, in de zaal en overal daarbuiten. We serveren alleen ‘fast and relax food’. Directievergaderingen verlopen in ‘t Engels, wie het niet verstaat krijgt simultaanvertaling via een koptelefoon. Eén klacht van een verzuurde knar die zich onledig houdt met idiotieën, belandde in de papierversnipperaar. Daar houden wij ons niet mee bezig. De klantjes trekken zich van dat Engels niks aan, ze brengen hun buurvrouw mee om te vertalen, ze hebben onze bistro graag, zitten in een warme omgeving, met alle generaties samen, van 18 tot 108. Er hangt een kosmopolitische sfeer en een gevoel van verbondenheid, een nieuwe trend in de horeca. We werken verbindend tussen de verschillende rassen die Kortrijk rijk is, zo’n 130 volgens de burgemeester, al kan ik niet versteken dat we tot nu toe nog maar één ras gezien hebben, het witte. Daar moeten we nog aan werken. Het woord is aan de creatieve ondernemers in Kortrijk, zoals koffie-en theehuizen, cannabisshops, nagelsalons, waterpijpsalons en exotische massagesalons, wafelbakkers, pannenkoekenhuizen, petit café’s, enz. Omdat het volop leeft. Budalys is dé place to be !”

VORK

Een deel van de horecabazen viseert ook volks- en opleidingsrestaurant Vork. Vork is een initiatief van het OCMW, 100% gesubsidieerd. Het gewone tarief is 14 euroots. Voor ‘mensen in armoede’ 2 euroots. Maar die komen niet, ze zitten in Poverello voor 1 euro.
Schepentje van Armoedebestrijding Philippe De Coene (sos) geeft toe dat Vork zijn doel voorbij schiet, maar is toch blij dat zijn luxespeeltje van 15 miljoen euroots er gekomen is tegen de wil van Van Quickenborne.

Philippe De Coene : “Ik kan niet versteken dat Vork zijn doel voorbijschiet en het allemaal begoede Kortrijkzanen zijn die hier komen lunchen. Het is een chique kader, ‘t eten is excellent en de prijs ligt juist onder het niveau van de Grote Markt. Met de hand op het hart, de klantjes zijn geen mensen die in de armoede zitten, integendeel. We hebben er al gespot van de Wolvendreef en St Anna. Maar laat ons ernstig blijven. Vork is nog geen jaar open en kan niet mee verantwoordelijk zijn voor de neergang van de brasserie César en dat het water tot aan de lippen staat van de 87 andere restaurants in de binnenstad. César was uitgeleefd, teten was slecht en veel te duur, de opdiensters waren dik en lelijk en spraken plat Kortrijks, de verwarming werkte niet en het stonk er naar Leiewater uit de jaren dertig. En niemand wist wie daar de bazinne was. We doen er echt àlles aan om concurrentie met reguliere horeca te vermijden. Zo kreeg ik recent een voorstel om dagkamers voor reizigers in te richten want we hebben een heel verdiep dat nog leegstaat. Ik heb dat geweigerd. We zijn Villa Tinto niet. Door die weigering helpen we net de reguliere horeca. Veel Kortrijkse horecazaken houden het hoofd boven water door die kamers boven de zaak wèl voor 2 uur te verhuren. In ’t zwart, pfft, dat maakt mijn rekening niet”, knipoogt De Coene.

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in scherts. Bookmark de permalink.