Arne zwanst !

Schepen van Sport Arne Vandendriessche liegt !

PERSBERICHT

Datum: 20/02/2019

VERKLARINGEN SCHEPEN VAN SPORT KORTRIJK OVER STOPZETTEN CLUB OLUMPIA VOLLEDIG VERZONNEN

“Olumpia wordt niet stopgezet, integendeel, Olumpia wenst met ambitie verder te gaan.”

Het bestuur van zwemclub vzw Olumpia is gechoqueerd wanneer ze de uitlatingen van de schepen van Sport Arne Vandendriessche in het Nieuwsblad en De Standaard van 20 februari 2019 leest. Hoe durft de schepen te beweren dat wij de club stopzetten?

Vzw Olumpia heeft ruimte gekregen in het nieuwe zwembad op Kortrijk-Weide voor het synchroonzwemmen. Ook voor de andere activiteiten – sportzwemmen, zwemvervolmaking inbegrepen – had Olumpia gehoopt op een faire regeling. De stad heeft immers steeds gezegd: “Maak u geen zorgen, u zal in het nieuwe bad voor alles terecht kunnen, met uitzondering voor de min 7-jarigen, dit voorbehouden is voor Sportplus”. Hiervoor was er zelf een vergadering voor Olumpia met de schepen van Sport An Vandersteen en directeur Sportdienst Mia Maes in juni 2018.

Ook in het subsidiedossier dat de stad aan de Vlaamse Gemeenschap overmaakte, lezen we dat er meer mogelijkheden zullen zijn voor de watersportclubs (met gunsttarieven!) en dat er ruimte zal zijn voor de clubtrainingen.

De vzw Olumpia heeft steeds willen geloof hechten aan een oprecht engagement van de stad. Nu blijkt dat Olumpia is misleid en dat de stad ons volledige zwemaanbod wil weren: de opleidingen wil men exclusief aan Sportplus voorbehouden en het sportzwemmen is zogezegd niet competitief genoeg. Nochtans voldoet ons sportzwemmen aan alle eisen van het subsidiedossier en van Sport Vlaanderen. Bij de banenprogrammatie wordt Olumpia ondanks alle beloften volledig genegeerd en vraagt de club sinds geruime tijd een overleg met de nieuwe schepen van Sport Arne Vandendriessche.

Schepen Vandendriessche geeft wekenlang niet thuis en meldt plots vandaag in de pers dat wij zouden stoppen. Dit is onaanvaardbaar. Wij vragen uiterst dringend een dialoog met de stad! De stad heeft voor de bouw van het nieuwe zwembad 750.000 euro subsidie van de Vlaamse overheid gekregen. Deze toekenning gebeurde evenwel op voorwaarde dat het subsidiedossier minimaal wordt uitgevoerd zoals ingediend door de stad en dit op straffe van terugbetaling van de subsidiegelden.

Olumpia is een absolute troef voor de stad, en dat sinds 1971, en met nog groot succes. Op vandaag telt de Kortrijkse zwemclub meer dan 400 leden. Het argument dat het sportzwemmen te weinig competitief zou zijn, snijdt geen hout. Via Sporta is Olumpia actief in competitiezwemmen. Sporta is de Vlaamse multisportfederatie met een afdeling zwemmen. Zo nam Olumpia nog vorige week zondag 17 februari 2019 deel aan de interclubcompetitie in Bredene. Aanstaande zondag 24 februari nemen we ook in Wevelgem deel. In 2017 en 2018 werden Olumpia-leden als kampioen door de Stad Kortrijk gehuldigd voor hun prestaties tijdens het competitiezwemmen. Ook het argument dat Olumpia niet met vrijwilligers werkt, is onjuist. Trouwens, waarom heeft de Stad Kortrijk de voorbije jaren Olumpia steeds erkend als club en nu niet plots niet meer?
Lago, de exploitant van het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide, is duidelijker en draait minder rond de pot dan de stedelijke administratie en de schepen. Kortrijk beoogt de teloorgang van vzw Olumpia louter en alleen om ‘commerciële redenen’. De stad Kortrijk heeft zelf beslist om onder de koepel van Sportplus één stedelijke zwemacademie onder te brengen: een monopolie dus. Hiervoor betaalt de stad jaarlijks 100.000 euro aan Lago. ‘Dit is een commerciële beslissing die ervoor moet zorgen dat het zwembad 30 jaar rendabel kan zijn,’ schrijft Elewin Werbrouck, de centrummanager Kortrijk-Zwevegem, ons in een mail.

Maryse Desmarets: “Onze club werkt al jaren constructief mee zodat alle clubs een plaatsje vinden in het nieuwe zwembad. Al jaren vragen wij een sluitend akkoord voor onze werking. Dat er nu door schepen Vandendriessche over stopzetting wordt gesproken, is ongezien en ongemeen grof. Dit totaal gebrek aan respect voor een bloeiende vereniging stoot tegen de borst. We hopen dat de schepen van Sport nu heel snel handelt en dat de club mag verder bestaan in Kortrijk, zoals altijd beloofd is geweest. Het sportzwemmen valt heel duidelijk onder de definitie van Sport Vlaanderen (begeleid, beperkt prestatiegericht, techniek en conditie, in club). Er is dus geen reden om die tak te weren. De bal ligt nu in het kamp van de stad: willen zij écht een sportstad zijn of willen zij enkel een monopolie en eenheidsworst? We hebben het vertrouwen van 400 gezinnen. Ook zij rekenen op een spoedige en constructieve wending in dit dossier.”

Contact: Club Olumpia: Maryse Desmarets, 0478/95.87.40

Auteur: Maryse Desmarets
Email: olumpia.kortrijk@gmail.com
Organisatie: vzw Olumpia
Adres: Edgar Tinellaan 50
Plaats: Kortrijk

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in persberichten. Bookmark de permalink.