César


(foto LPS)

“Ik garandeer u: het water staat héél veel horeca-uitbaters aan de lippen in hartje Kortrijk”. (Rubben De Bisschop)

Het faillissement van de bekende Franse brasserie César op de Grote Markt sloeg afgelopen weekend in als een bom. De reacties zijn massaal.

“Er is wél een parkeerprobleem in Kortrijk. Alle wagens ondergronds is een utopie”.(De Bisschop)

Geen dag te vroeg.

Faillissement César komt geen dag te vroeg en schudt het ingedommelde gedeelte van de Kortrijkse horeca wakker. César was een toonbeeld van een zaak op haar retour, een aflopend verhaal, compleet uitgegeten en doodgebloed. Inspiratieloos, geen vernieuwing, daling van de kwaliteit, hoge prijzen en slechte service. Tenslotte geen klanten meer. Zo’n zaak moet in de grond of loopt op de klippen.

Consternatie over het faillissement van César.

De problemen in een groot gedeelte van de Kortrijkse horeca, waar het water aan de lippen staat, hebben niets te maken met het parkeerbeleid, wel met oubolligheid, gebrek aan vernieuwing, gebrek aan ervaring, onkunde, luiheid, nonchalance, slechte service, onvriendelijkheid, slechte openingsuren, ondermaatse spijzen en dranken, slecht beheer, te weinig kapitaal, spilzucht, gemakzucht, pretentie, dikdoenerij, te hoge prijzen en een algemeen gebrek aan creativiteit en innovatie. Daarenboven is er een overaanbod, alleen zaken met nieuwe ideeën, nieuwe concepten en deskundig geleid, kunnen standhouden.

“Alle auto’s onder de grond is krankzinnig, ze moeten weer allemaal boven de grond en gratis voor de deur kunnen staan. Ook de Grote Markt moet weer vol auto’s staan, net als de Lange Steenstraat en de Wijngaardstraat zoals in de fifties en sixties”, aldus de Bisschop. De Bisschop stampt wild in het rond en naar het stadsbestuur.

Wat Bisschop uitkraamt over parkeerbeleid is bullshit. Weinig steden hebben nieuwe, comfortabele en relatief goedkope ondergrondse parkings vlak bij het centrum. Kortrijk heeft dat wel. Voor personen die zich moeilijk te voet kunnen verplaatsen zijn er creatieve oplossingen mogelijk van de kant van de uitbaters, als van de klanten. Men moet een kleine inspanning willen doen.

De vraag is : waarom zitten sommige zaken wèl altijd vol en andere leeg op dezelfde locatie?

“Letterlijk voor de deur van een handelszaak parkeren is verleden tijd, die mentaliteit moet veranderen”, zegt Bart Deprez van koffiehuis Viva Sara op de Grote Markt.
Deprez heeft gelijk. Zijn zaak zit altijd vol. Waarom andere op de Markt dan niet ? In eigen boezem kijken !

Wie ondergronds parkeert, moet niet ver wandelen.
“Er is een grote evolutie aan de gang in de horeca en velen zien dat niet en missen de boot”, zegt Koen Byttebier van lunchrestaurant en koffiebar La Cantine op het Vandaleplein.
Byttebier : “Mensen zoeken steeds meer bijzondere locaties op, nieuwe etablissementen ook of zoeken naar vernieuwing in bestaande vaste waarden. Alles herleiden tot een parkeerprobleem klopt niet, want in Kortrijk kan je heel goedkoop voor één tot twee uur je auto kwijt in de onmiddellijke omgeving van restaurants. Onze klanten klagen écht nooit over parking. Als het moet, parkeer ik de auto van een klant van 99 jaar zélf onder de Houtmarkt. Nog restaurants doen dat zo. Bij ons zit het altijd eivol, ik ben een allemansvriend, heb geen vijanden, een ware mensenvriend.”

De Kortrijkse Grote Markt wordt geteisterd door horecazaken die bijna allemaal dezelfde (refter)kost bieden tegen te hoge prijs. Middelmatigheid is op de Markt schering en inslag, het is de doodsteek.

Maar natuurlijk. Volksrestaurant ‘Vork’, het dure speeltje en gril van schepen De Coene, biedt elke middag een kwaliteitsvolle lunch tegen concurrentiële prijs met goede service en het zit altijd vol. Het helpt de horeca niet vooruit, integendeel. En dan is er nog de nieuwe Bistro Budalys met een lunch aan 8,5 euro…Deze gesubsidieerde kapers op de kust zijn ook dikke nagels aan de doodskist van sommige horecabazen. Daar trekken De Coene en zijn sossen zich niks van aan.

Veel Kortrijkse horecabazen, die eertijds grote sier maakten met zakken zwarte euroots, zitten nu met de handen in het haar. Het zwart feest is over en de witte kassa grijpt hen naar het strot. Dat is allemaal heel jammer, maar het is niet anders. Het is aanpassen of verzuipen. En dan is er nog het noodlottig rookverbod en het feitelijk alcoholverbod. Na het diner trekken levensgenieters zich achter privégevels terug om ongeremd te genieten van Jack Daniels, Montecristo en mooie vrouwen…

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Satire. Bookmark de permalink.