Klimaatbakvissen

Kortrijkse klimaatbakvissen : Opwarming van Kortrijk moet onder de 1,5 Celsius blijven”

Kortrijk zet zich schrap voor de klimaatbetoging, donderdagochtend 7 februari.

Een anonieme spijbelaarster van 14 jaar : “Door te spijbelen is het effect groter, net zoals staken. Wat we willen? Dat iédereen milieubewuster leeft en de opwarming van Kortrijk onder de 1,5 Celsius blijft.”

Amber, een bakvis van nauwelijks 16, heeft een plan : ze wil de Kortrijkse Anuna worden en een carrière uitbouwen, zonder verder nog op de schoolbanken haar tijd te moeten verprutsen. Aan het Kortrijks Atheneum op de Pottelberg wordt spijbelen door groen-fascistische leerkrachten en directie sterk aangemoedigd, meer zelfs, het wordt een verplicht vlak. Van school wegblijven is een hype. In het zog van Amber lopen een meute nuttige kiekens zonder kop mee om samen Kortrijk als klimaatspijbelstad op de kaart te zetten.

De inzet van de betoging : verbod op vliegen en vlees eten, iedereen aan het veganisme. Er moet drastisch bezuinigd worden in inlegkruisjes, plastieken condooms en wegwerp maandverbanden. Uitwassen en hergebruiken ! 

Amber : “Zelf zit ik aan mijn eerste maandstonden en om de gevolgen van het maandelijks onheil te lijf te gaan gebruik ik afgedragen onderbroeken van mijn meter, die ik achteraf uitspoel in een beekje achter ons huis. Ik ga met de fiets naar de Pottelberg, behalve als het regent, waait, dondert en beneden de tien graden is. Dan blijf ik gewoon thuis, dat mag van onze directie. Alles om de opwarming beneden de 1,5 celsius te houden. ’s Nachts gebruik ik mijn Iphone niet en slaap ik in een afgedragen pyjama van mijn grootvader.We moeten niet meer in de middeleeuwen gaan leven, toch pleit ik er sterk voor om de tgv af te schaffen, een oude eis van de groene beweging die ik nieuw leven wil inblazen. Een vooroorlogse trein, is dat niet goed genoeg? “

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Amber : “We betogen alleen tijdens de lesuren, we zijn niet zot hé om onze vrije dagen op te offeren aan een noodzakelijk kwaad. Op woensdagnamiddag trek ik met mijn vriendje naar de geboortebossen. Hij is meerderjarig en ik zestien, wat mogelijkheden schept. Ge ziet van hier dat we die leuke vrije namiddag niet aan de opwarming vergooien, tenzij aan onze eigen opwarming, haha. Dat noem ik burgerlijke ongehoorzaamheid. Het is niet het moment om te verzwakken nu. We schakelen net een versnelling hoger. Tot de opwarming onder de 1,5 celsius zit. Geen jaar vroeger. Tot het resultaat er is en bewezen is, en er niet langer met onze pussy wordt gespeeld. De verhalen van Schauvliege over een rechts complot van Dries Van Langenhove en de staatsveiligheid hebben wij ook gehoord. We trekken het ons niet aan. Naar ’t schijnt piste Joke in haar onderbroek van opwinding toen ze voor die bende bronstige varkensboeren stond. We vinden haar ontslag niet haar verdiende loon. Maar dat ze daar een kwartier lang zat te bleiten als een baby, maakte de hele cinema ongeloofwaardig, al zijn we allemaal onnozele ganzen, de ene al idioter dan de andere. O ja, ook lagere scholen en kleuters van 4 jaar doen mee, zo komen freinetschool De Baai en buurtschool V-Tex. Kinderverzorgsters in opleiding vergezellen de stoet met een lading pampers en recycleerbare pispotten. Ik kan nog meegeven dat burgemeester Van Quickenborne mee opstapt, gechaperonneerd door schepen Weydts en Herrewyn. We vertrekken om 9 uur op de koeiemarkt en om 11 u ga ik speechen op de pui van het stadhuis.”

Geen extreem-groene fascisten

Amber : “Wij zitten allemaal in de humane wetenschappen en worden aangepord door onze leraars maatschappelijke vorming, godsdienst en zedenleer. De eerste keer werden wij door één lerares verplicht om te betogen, maar daar stak de directie een stokje voor. Verplichten kon toen nog niet, nu wel, en het advies luidt in elk geval: sterk aanbevolen. Met honderd procent zekerheid: er is geen enkele linkse partij betrokken, behalve de Kortrijkse groenen van David Wemel, de groene Lilliputter, en die is verre van links. David doet mee met heel zijn gezin. In onze school krijgen we les over hoe en voor wie wij moeten stemmen en dan komt David veel ter sprake. Dat heet burgerlijke opvoeding, onze school is daar sterk in. Er zitten leraars in de loge zeggen ze, maar dat geloof ik niet. Alles komt van de jongeren zelf, vanuit hun onderbuik. De groenen wandelen mee, maar organiseren niet mee. Van David krijgen we logistieke en politiek ondersteuning en advies, en daar blijft het bij. We steken er onze beide handen voor in het vuur. Het is dus géén politieke actie. Anders verliezen we onze geloofwaardigheid en vallen we totaal door de mand. By the way, onze directie heeft ons aangeraden een ziektebiefje van onze huisdoktoor mee te brengen. Dat helpt om de onwettige afwezigheid wettig te maken. Voor minister Crevits is het dan volledig ok. Onze directie denkt werkelijk aan alles. En nu naar de mars tegen de opwarming in onze stad !”

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Humor. Bookmark de permalink.