Boeren


(foto henk deleu)

Niet alles is perfect in orde bij cannabiswinkel ‘De Boeren’.
De coffeeshop blijft wel open.

‘De Boeren, waar bijna alles in orde is’.

Op 9 januari kreeg de nieuwe cannabistent de gestapo van de voedselinspectie over de vloer. De volledige voorraad werd meegenomen ‘voor analyse’.

De Kortrijkse cannabiswinkel ‘De Boeren’ op de Graanmarkt is nog niet met alles perfect in orde. Dat blijkt na een grondige controle van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV, in de volksmond de voedselgestapo), FOD Economie, de douane en een vijftal Kortrijkse klabakken.

Boeren-zaakvoerder Nicolas De Bouverie : “Alles is nieuw, we passen nog elke dag zaken aan om alles in orde te brengen, maar helemaal in orde zal het natuurlijk nooit zijn. Dat is juist de aantrekking van een coffeeshop van de vijfde generatie zoals de onze. Die mannen van de voedselinquisitie zijn hier onaangekondigd bij klaarlichte dag binnengevallen en hebben heel de winkel geplunderd. Dat hadden wij niet verwacht, aangezien we de expliciete steun en aanmoediging hadden van burgemeester Van Quickenborne. Onze burgemeester wil mordicus de leegstand aanpakken en ‘het doel heiligt de middelen’, aldus Q, die daarvoor enige geboden en verboden de nek wil omwringen. Het is een pluspunt dat de burgemeester himself een fervente gebruiker is, een van onze beste klantjes. Er zijn kwatongen die beweren dat hij, als libertair pur sang, nog een stap verder zou willen gaan, ook in zijn eigen gebruik, daar geloven wij niet veel van. Maar soit. In elk geval, wij staan sterk in onze schoenen met een burgemeester-gebruiker, hij is een lefgozer die al eens een wetje ter discussie durft stellen, omzeilen of naast zich neerleggen. Vincent kent veel mensen van rang en stand en dat helpt. Grappig was dat vijf klabakken de voedselinquisiteurs chaperonneerden. Als men weet dat burgervader dikke vriendjes is met de goedmoedige en breeddenkende korpschef, zegt dat genoeg over het gniffelen van de pandoeren tijdens het doorsnuffelen van onze shop. Ze stonden er beteuterd bij en hielden zich bezig met praatjes met mijn collega over de opwarming in onze stad en over de Kortrijkse spijbelaars. Een hilarische situatie. Wat die zogezegde controles betreft, hebben we enkel weet dat er een probleem was met niet-Nederlandstalige etiketten. De inquisiteurs – het zijn meestal omgeschoolde dokwerkers of cipiers en afgedankte facteurs van biepost, ze zijn niet heel hoog opgeleid – verstonden geen Frans, laat staan Engels, Duits of Arabisch. We proberen wij nog elke dag maatregelen te nemen en ons aan de wet te houden, maar niet fanatiek hé. Zo verzegelen we sinds kort onze cannabispotjes om te vermijden dat er een onverlaat in spuwt, braakt, er zijn middelvinger induwt, in pist of kakt, of er DDT, een sigarettenpeuk, een hoornaar of een meikever insteekt, of een geut glyfosaat in onze potjes giet en daarna breedgrijnzend buiten stapt. De markt is nog zo nieuw, zowel voor ons als voor de inquisiteurs is het gaandeweg leren. Het spreekt vanzelf dat de potjes altijd redelijk over de wettelijke schreef zullen gaan, wie zou anders nog geïnteresseerd zijn in de stuff ? Daarom hebben we een grandioze slogan bedacht : ‘De Boeren, waar BIJNA alles in orde is’. Naar analogie met Boels, die BIJNA alles verhuurt. Geef toe, dat trekt veel curieus volk aan !”

Over de inval bevestigt Johan Lescrauwaet van de Ieperse afdeling van het West-Vlaamse ‘just is just’ het volgende : “bijna niets in heel die Kortrijkse cannabiskeet was in orde met de wet. Dat kan ook niet. Cannabis is cannabis en dus onwettig en dura lex, sed lex. Maar er kan een mouw aan gepast worden. Sommige wetten zijn onmenselijk en passé en dan kan er veel. Dat is ook de stelling en de verdediging van de burgemeester. We gaan bijgevolg soepel zijn in die dingen. De cannabis moet aantrekkelijk blijven, een zekere roes kunnen opwekken die de Kortrijkzanen ertoe moet aanzetten om voor het goede te kiezen en het kwade te laten. De ultieme betrachting van de burgemeester. Trouwens, hoe moeten ze daar anders de leegstand uitroeien ? Toch niet door het fijnzinnig genot te bannen. By the way, ook ik ben een epicurist tot in de kist.”

Ook Liesbeth Van De Voorde van de voedselinquisitie gaat in die redenering mee : “voedingsmiddelen met cannabis zijn hier verboden, tenzij er een derogatie op basis van analyseresultaten van elk betrokken lot van elk product is bekomen. Die derogatie moet bij minister Maggie aangevraagd worden. Niet simpel en tijdrovend. En Maggie is geen gemakkelijke, als u begrijpt wat ik bedoel. Er bestaat namelijk formele derogatie, materiële derogatie en superioriteitsderogatie. Ik leg even kort uit. Bij formele derogatie is sprake van een expliciete bepaling bij een materiële wet. Er kan ook sprake zijn van een expliciet geformuleerde derogerende norm die bepaalt welke rechtsregel voorgaat in het geval van een regelconflict. Bij materiële derogatie daarentegen is er geen sprake van een expliciete formulering in de materiële wet. De materiële derogatie is gebaseerd op drie algemeen aanvaarde rechtsbeginselen: de superioriteitsregel, de specialiteitsregel en de posterioriteitsregel. Last but not least is er de superioriteitsderogatie wat an sich geen derogatie is, het is een ordinair regelconflict van verschillende rang, afkomstig van een hoger orgaan of een regeling die anderszins van hogere orde is, die kan een lagere regeling buiten werking stellen. In het Latijn luidt dat lex superior derogat legi inferiori. De vraag die uiteindelijk moet gesteld worden is de volgende : welke soort derogatie moeten wij toepassen op De Boeren ? Geen eenvoudige kwestie en daar knelt dus het schoentje. Er is bijvoorbeeld een vergunning voor cannabispasta met hazelnootjes en zonder toegevoegde suiker, maar niet voor cannabismelk in die pasta en alleszins niet voor geklaarde boerenboter met gedroogde cannabisstengels. Het is dus een beetje Kafka en koffiedik kijken”.

‘De Boeren’ mag ondertussen wel open blijven.

Johan Lescrauwaet : “Pas als alle analyseresultaten bekend zijn en het onderzoek volledig is afgerond, zal de burgemeester ingelicht worden. We weten nu al dat we ferm de andere kant moeten opkijken in de zaak van de Kortrijkse Boeren. De burgemeester heeft relaties tot ver buiten zijn stad, tot aan het Hof, wordt gefluisterd. Hij moet beslissen of er een administratieve maatregel nodig is, of een sluiting, of dat de Boeren achter de tralies moeten vliegen, maar we weten nu al uit goede bron van zijn kabinetschef dat Van Quickenborne de Boeren zal blijven gedogen, meer nog, zal ondersteunen en mogelijks betoelagen, wat ze er ook verkopen, cannabis, wietcycletten, cocaïne, karnemelk met wiet, peperkoek met LSD of zware toebak. Waar anders zou hij zelf zijn gerief moeten halen als hij de Boeren toedoet ? Sluis of Sas van Gent ? Maar het is daar eerder voor iets anders, waarover ik er het zwijgen toe doe. Zijn vrouwke maakt zich al zorgen genoeg en ze is in positie. Voor de rest kan ik alleen nog zeggen, just is just en verder ga ik zwijgen. Gelukkig nieuwjaar.”

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Humor. Bookmark de permalink.