“Al 14 jaar duw ik de schommel aan…”

Open brief van Kortrijkwatcher aan alle slechte Qortrijkzanen.

Qortrijkzanen ! 

Kortrijkwatcher bestaat 14 jaar !

Al 14 jaar duw ik de schommel aan. ‘Kortrijkwatcher’, een stadsblog, droger dan de preut van een raamhoer op haar retour uit de chaussée d’amour van Hulste.

In mijn kielzog verscheen één dag later de legendarische stadsblog ‘Het Verdriet van Kortrijk’, door de members van Parc St Georges smalend ‘Le Chagrin de Courtrai’ genoemd.

Aanvankelijk kon ik deze veredelde rioolblog, dewelke zich satirisch noemde, wel pruimen, maar gaandeweg werd het erger en erger en werd al wie naam en faam in Kortrijk had, door de modder getrokken. Het Verdriet werd een regelrechte beerputblog, mijn goede reputatie als toponderzoeksjournalist werd neergehaald. Ik werd bespot en uitgelachen en afgemaakt als verzuurde kroegslemper, dronkaard, fabulateur, neuroot en aan lager wal verzeilde vrouwenhater. Kortom, ’t Verdriet werd een vileine blog vol leugens, roddels en venijn. Ik ben een nette mens, daarom heb ik hemel en aarde bewogen om de blog te laten verbieden, wat mij via een handlanger uiteindelijk na 10 jaar gelukt is.
Tot mijn eigen groot Kortrijks verdriet moest ik vaststellen dat de lorejas een week later onder een andere naam herbegon en nog steeds bezig is, maar niemand, behalve enkele schepentjes en een handvol stadsratten lezen die drek nog. Kersvers schepentje Ruth Vandenberghe dweept met de Jarretel, dat zal slecht aflopen. 

Mijn blog Kortrijkwatcher is de oudste stadsblog van de Vlaanders.
Ik heb geen fouten in mijn karakter en ik schrijf dingen die het daglicht niet mogen zien, over de begroting die niet klopt, over de subsidies, de parkeertarieven, de kinderachtige evenementen en gedragingen van schepen Arne Vandendriessche, de grensverleggende mediageilheid van Axel Weydts, de leugens van de burgemeester, een populist buiten categorie, de belangenvermenging van schepen Maddens, de populaire allemensenvriend Byttebier, het verborgen luxeleven van schepen De Coene, de bizarre exploten thuis en daarbuiten van schepen Detavernier, alsook over het pikante uitgaandersleven, de nachtelijke zuip-zwelg-en spuitpartijen van onze burgemeester, waarna hij overdag weer de voorbeeldige huisvader en burgemeester speelt en probeert met zichzelf aan de leiband te lopen. Allemaal oersaaie en gortdroge zaken dus. Ik heb mijn mollen in het stadhuis en in het Kortrijks nachtleven en zo vielen berichten in mijn e-postbus over een verdachte nachtelijke vechtpartij waarbij onze burgemeester, een beetje beneveld, betrokken was. Dat gebeurde in afspanning Divine in december 2017. Burgemeester hield er een blauw oog en een kapotte bril aan over. Veel details zijn daarover niet bekend, maar geruchten gaan dat onze burgemeester de eerste en de laatste klap uitdeelde en de tegenstrever met een gebroken neus en twee tanden minder, voor dood op straat achterbleef en finaal in de kliniek belandde. Later zou alles, met de hulp van Jack Daniels en Charles Heidsieck, aan de toog van ’t Paleitje met rechtstaande en zittende rechtenmannen en andere procureurs van justitie in der minne geregeld zijn, zoals ze dat in die kringen amicaal benoemen. Het meesterduo in de onderzoeksjournalistiek  Lanssens&Vanhee weet daar alles over, maar ik begrijp dat ze liever hun mond toehouden dan zich te laten broodroven. Natuurlijk ! Ook over Stefaan De Clerck deden destijds dingen de ronde die het daglicht schuwden, zaken die een doordringende geur afgaven en Stefaan achter de tralies konden brengen. Toen vielen woorden als canapé, slaapkamergeheimen, ons-kent-ons, society, enveloppen onder tafel en corruptie. Ook in die tijd werd er een onstelpbare drang naar de doofpot vastgesteld. Dat is nu eenmaal Kortrijk, een triomf van machtsmisbruik.

Sommige Kortrijkzanen vragen zich af : waarom is Kortrijkwatcher zo verbeten op onze burgemeester ? Het lijkt of ik wel zijn bloed kan drinken en Q niets goeds kan doen. Wel kijk, ik neem het onze burgemeester zeer kwalijk dat hij slimmer denkt te zijn dan ik en nooit mijn blog leest, en nog erger, ermee de draak steekt als hij weer eens ferm in de wind aan de toog van ‘t Paleitje hangt, en kwijlend in de boezem en onder de rokken van de bazinne gluurt. Onze burgemeester is een superpopulist, een domme koppigaard die het vertikt mijn raad op te volgen en zich te voegen naar de wensen van mijn superieure geest. Dat hij bijvoorbeeld schepen Maddens de handen boven het hoofd houdt in de onwelriekende zaak van de site Mercurius/Ballegeer, zal hem zuur opbreken. Er is daar stront aan de knikker, brutale belangenvermenging met architecten en stedelijke ambtenaren. Ik krijg brieven binnen met namen en feiten, dat ben ik aan het uitspitten en dan trek ik naar de gazetten en naar Wouter Vermeersch. Tiene Castelein mag zich gereed houden. Ik ga er een stevig dossier van maken voor tegen de verkiezingen van mei. Dat wordt vingers kruisen voor de burgemeester, Wout Maddens en hun trawanten in en buiten het stadhuis.

Sindsdien is dit soort van burgerjournalistiek in alle steden en gemeenten in de Vlaanders compleet onbestaande geworden. Ik ben een oude knar, velen noemen mij een chagrijnige knorpot die op alle slakken zout legt en de schaterlach verleerd heeft. Dat kan allemaal wel zijn, maar ik ga door tot mijn laatste levensasem. Dat kan morgen zijn, of binnen vijfentwintig jaar. In een stad als Kortrijk, bestuurd door een onvoorstelbare populistische bourgeois – en hierbij gesteund door de lokale “embedded” pers – is dit soort van gazette hard nodig.

O ja, er ligt nog veel werk op mijn plank vooraleer ik in augustus aanstaande als eerste 80-jarige stadsblogger van de Vlaanders door onze burgemeester met de koets en twee witte paarden in ’t Begijnhof afgehaald en drie dagen lang gefêteerd word.

Genegen, 

Qortrijkwatcher,
Nette mens

P.S. Ik wens geen felicitaties en geen chrysanten op mijn 80ste verjaardag. Het is genoeg geweest en ik heb zo al leute genoeg. Verder wens ik oud worden alleen toe aan mijn burgemeester en mijn ergste vijanden.
By the way, ik heb voor de communisten gestemd.

Dit bericht is geplaatst in Lezersbrieven. Bookmark de permalink.