Jean-Paul

Buitenlanders die in Kortrijk fout parkeren en een GAS-boete krijgen, moeten die niet betalen. “Het is niet afdwingbaar, omdat er geen Europees verdrag is”, zegt Parko-directeur Jean-Paul Vandewinckele, in de volksmond de ‘Opperpakkeman van Kortrijk’ genoemd.

Jean-Paul is een man met princiepen, een man met een missie.

Parko-voorzitter schepen Weydts loopt hoog op met de man.
Axel : “Jean-Paul is een crème van een vent en dat meen ik. Hij zorgt ervoor dat de euroots bij Parko als Leiewater binnenstromen en dat is zijn opdracht, zijn missie. Hij vuurt zijn pakkemannen en pakkevrouwen dagelijks aan om het beste van zichzelf te geven om met een voldoende lading boetebonnen de dag af te sluiten. Jean-Paul heeft het minimum minimorum onlangs op 380 per dag gelegd. Jean-Paul rollebolt op een onnavolgbare wijze met zijn ploeg pakkemannen en pakkevrouwen en drijft hen tot het uiterste van hun kunnen. Hij beschouwt hun job als een immanente rechtvaardigheid, het is de logica zelve, zegt hij en het tellen van de dagelijkse boetebonnen bezorgt hem het ultieme orgasme. Ze halen het quasi allemaal en zij die het getal 380 niet halen worden niet op straat gezet, maar naar de Groendienst gedetacheerd. Elke dag tegen 1.375 euroots per maand vijf geboorteboomkes snoeien, er zijn ergere dingen in het leven. Als opperpakkeman jeunt Jean-Paul zich als zot, we krijgen hem hier niet meer weg, wat ik begrijp. Er zijn veel gegadigden.”

Buitenlanders parkeren altijd fout, zoals op het Casinoplein om een voorbeeld te geven. Je mag er met je wagen enkel in de voorziene vakken staan, wat niet altijd gebeurt. Vooral Fransmannen en Hollanders zijn daar specialist in. Ze vegen hun ballen aan de pakkemannen en pakkevrouwen van Parko, die GAS-boetes uitschrijven die nooit betaald worden.

Jean-Paul Vandewinckele reageert als door een wesp gestoken : “Kijk, die buitenlandse parkeermisdadigers, Hollanders, maar ook veel nette Fransmannen en gemarginaliseerde Algériens uit de bidonvilles van Tourcoing en Roubaix krijgen onze geldboetes in hun bus, maar ze moeten ze eigenlijk niet betalen omdat de boetes onwettig zijn. En dat doen ze natuurlijk niet. En ze hebben gelijk. Onze voorzitter schepen Axel Weydts verplicht ons boetes voor buitenlanders uit te schrijven, en dat is heel dom want GAS-boetes zijn gemengd strafrechtelijk van aard, wat niet erkend is in het buitenland. Alleen in een apenland als België bestaat zo’n onwettig systeem als GAS-boetes. Als onze pakkemannen en pakkevrouwen zulke buitenlanders op heterdaad betrappen, lopen ze kans in het kruis gepakt te worden. Ik word daar agressief van. Maar ik kan niet versteken dat er genoeg binnenlanders en Kortrijkzanen zijn om onze Parkokas te vullen. 80 % zijn gewillige Kortrijkzanen die de kas van Parko vullen. Met onze 585 shop&go parkeerplaatsen, een schot in de financiële roos, halen we zo’n 4.512.500 euroots per jaar op. Verder zijn er nog GAS-boetes voor parkeren op bushaltes, op politieparkings, op het trottoir, op witte lijnen, op zebrapaden, op fietspaden, in wandelstraten, in ’t stadhuis, op parkeerplaatsen voor handigekapten en voor wildwateren. We komen aan zo’n 6000 GAS-boetes per jaar, een landelijk record. Ik voel me een bolleboos in het vak. En Weydts ook.”

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in stadhuisgekonkel. Bookmark de permalink.