Zeteltjeskermis

Geen verrassingen bij de zeteltjeskermis in het nieuw Kortrijks schepencollege.

Volgens bronnen binnen Team Burgemeester en N-VA zal het nieuwe College van Burgemeester en Schepenen er als volgt uitzien :

Burgemeester : Vincent Van Quickenborne

Schepenen Team Burgemeester
-Wout Maddens
-Ruth Vandenberghe
-Arne Vandendriessche

Schepenen SP.A
-Philippe De Coene
-Axel Weydts
-Bert Herrewyn

Schepenen N-VA
-Axel Ronse
-Kelly Detavernier

Voorzitter gemeenteraad : Tiene Castelein

Naar verluidt lonken Koen Byttebier en Wouter Allijns ook naar het postje. Ze zijn kansloos, het moet een vrouw zijn. Van de ambitieuze Allijns wordt beweerd dat hij wil lopen, vooraleer hij kan gaan. Toch staat hij bij TB hoog op de ladder. Van Quickenborne ontwaart in de jongen een groot politiek talent. Burgemeester in 2036 ?

Aangezien de N-VA in Kortrijk een nooit geziene pandoering kreeg, (verlies van drie zetels en kleiner dan Vlaams Belang), staat Ronse zeer zwak en wordt hij bij de manitoe’s van de partij met een scheef oog bekeken. Het verlies wordt hem persoonlijk aangerekend wegens zijn mislukte campagne die alleen rond ‘diversiteit’ en kattengeluk draaide. Ronse werd op het matje geroepen bij De Wever, Bourgeois, Jambon en Weyts en voor de keuze gesteld : ofwel schepen van Kortrijk worden, ofwel Vlaams volksvertegenwoordiger blijven en lijsttrekker in mei 2019. De twee postjes cumuleren is geen optie. Moeilijke financiële keuze. Misschien wordt een tussenweg gekozen en wordt zijn schepenpostje verdeeld over twee gegadigden. Liesbet Maddens ? Moet Liesbet dan haar apothekerspostje opgeven ? En doktoor Philippe Dejaegher heeft altijd gezegd dat hij hoe dan ook blijft doktoren, het scheelt een grote financiële slok op de borrel en bezorgt Philippe groter maatschappelijk prestige dan zes jaar lang belachelijk gemaakt te worden als politieke voddepop in een stadsbestuur waarin hij het vijfde wiel aan de wagen is. De N-VA zit ook opgescheept met de electoraal zwaar gebuisde Piet Lombaerts, die diepe spijt heeft over zijn steriel voorzitterschap van de gemeenteraad, en met Peter Sustronck, een man die een Kortrijks schepenpostje als de hoogste trap op de maatschappelijke ladder beschouwt. Niet dus. Twee advocaatjes die hun advocatenpraktijk gemakkelijk zes jaar on hold kunnen zetten, degraderen tot tweede klasse kantoren, overlaten aan stagiairs en graag zelf een keer het genot proeven om schepentje voor de fun te worden. Bij de N-VA Kortrijk is het puin ruimen na het debacle van 14 oktober. Volgens een notoir bestuurslid zijn ze dolblij mee te mogen doen en twee schepenpostjes te krijgen, waar ze maar op maximum eentje gehoopt hadden. Q is meedogend en buitengewoon genereus geweest…Kwatongen beweren dat er ook de factor Steven Lecluyse is, men kan met deze wispelturige hoogvlieger alle kanten uit. Ook voorzitter Jorgen Deman speelt mee in een schimmenspel. N-VA Kortrijk is een boeiende politieke krabbenmand. Zeker is dat Ronse een inhoudsloze bevoegdheid zal toegeschoven krijgen, schepentje van ‘diversiteit’ (integratie), zijn persoonlijke uitvinding. Politieke aasgieren liggen nu al te gniffelen van leedvermaak. Voor zijn fantasietje over diversiteit en integratie werd Ronse zwaar afgestraft. Wie in godsnaam in Kortrijk ligt wakker van ‘diversiteit’, behalve Ronse ? In de vijfentwintig betere Kortrijkse villawijken werd Ronse persona non grata verklaard en Wouter Vermeersch op het schild geheven.

Wat de bevoegheden betreft wil Wout Maddens absoluut af van stedenbouw, een postje dat hij 12 jaar lang bezette en waar hij in opspraak kwam ivm mogelijke belangenvermenging en verregaande vriendjespolitiek tav bepaalde Kortrijkse architectenbureau’s die nauwe banden hebben met zijn kabinet. Te lang hetzelfde postje is ongezond en macht corrumpeert is het gezegde. Dat schijnt in Kortrijk niet ver naast de waarheid te zijn. Wout wil nu, op instigatie van zijn huisgenoten, per se naar Cultuur, een postje dat in Kortrijk niet au serieux wordt genomen, zoals aangetoond met schepentje An Vandersteene, de grootste miscast uit de Kortrijkse politieke geschiedenis.

Schepentje Vandersteene werd na twee jaar door de burgemeester helemaal ontmanteld en moest haar dagen verder vullen met Kortrijk Gordelt, haar persoonlijk speeltje, met hoofdkwartier bij haar thuis, een typevoorbeeld van belangenvermenging, aldus de oppositie. De burgemeester kneep zijn ogen toe omdat het geval Maddens gevaarlijker proporties aannam. Cultuur nu is een postje zonder risico’s en zonder werk. Er is niets dringends aan en niets moet. Voor Maddens is het rustig uitbollen naar zijn pensioen, tenzij hij ambitie koestert om Van Quickenborne als burgemeester op te volgen in 2024. ‘Si on me laisse faire”, fezelde Wout al herhaalde keren tussen pot en pint aan de toog van Bar Des Amis, de roddelkroeg van de Kortrijkse politiek. Met die loslippigheid wijst Wout naar zijn bezorgde echtgenote, die dat niet ziet zitten en graag nog enkele jaren zou willen genieten van een huisman in plaats van een uithuizige waar ze geen vat op heeft. “Hij heeft te veel stemmen gehaald”, zuchtte ze moedeloos op de avond van 14 oktober. Het was al lang na middernacht. Was de drank en de jarenlange opgekropte desillusie dan al in de vrouw?

Meisje Kelly Detavernier is een certitude. Financiën is geen sexy postje en wie, behalve de superintelligente en goed geïnformeerde Frans Lavaert, verstaat dat gejongleer met cijfertjes en getallen ? Kelly alleszins niet, maar dat is nergens voor nodig. Haar kabinet met de intellectuele supermannen als Verdin en Lecluyse doen het werk en bij de administratie zitten er mensen die de materie compleet in hun vingers hebben. De dociele Kelly is al lang blij met het postje an sich en speelt op een onnavolgbare manier de handpop van Van Quickenborne. “Met zo’n volgzaam schepentje als Kellietje kan ik een heel leven voort” placht Vincent al eens te zeggen op stadsreceptie en daarbuiten.

Ook met het kersverse schepentje Ruth Vandenberghe heeft de burgemeester een raspaardje in huis. Ruth is buiten zinnen van geluk, ze geniet van haar gestegen ranking op de Kortrijkse maatschappelijke ladder en financieel zal ze zich ook fel verbeteren. In de Lions Club Kortrijk Leie wacht haar een glorievolle intrede. Welk schepenpostje Ruth zal bezetten doet er voor haar niet toe. De burgemeester heeft weer veel geluk.

Schepentje Arne Vandendriessche komt op Sport. Niet loodzwaar want Arne moet zich als gedoodverfde poulain van Van Quickenborne voorbereiden op het burgemeesterschap in 2024. Met de hete adem van Maddens in de rug wordt dat spannend.

Bij de sossen is er een pijnlijk probleem : geen vrouw.
Nawal Maghroud, nieuwe Kortrijkzane, zou een mooie kans zijn om op twee manieren positief te discrimineren : vrouw en allochtoon. Maar Bert Herrewyn behaalde 349 stemmen meer en eist onverkort zijn zeteltje op. Hij krijgt het.
De Kortrijkse sossen huldigen één principe : ‘eigen zeteltje eerst’

Weydts wil niet terug als boefer naar het leger, waar de oeverloze verveling toeslaat zolang er geen oorlog is, en die is niet in zicht. Een schepenpostje schuift financieel veel beter dan het hongerloon van ’t leger. Het is voor Axel weer voor zes jaar de jackpot. De inhoud doet er totaal niet toe. Zolang mogelijk in het schepenpostje blijven hangen is voor de jongen het summum en het hoogst haalbare in zijn carrière. Axel is de vleesgeworden eenvoud en bescheidenheid, het vermeende maatschappelijk aanzien van het schepenpostje is voor hem het toppunt van gelukzaligheid. Ook zijn man deelt in dat tomeloos geluk.

Philippe De Coene zal zoals altijd goed voor zichzelf zorgen en naar buitenuit niet cumuleren. Het OCMW is al veel jaren zijn persoonlijk bezit, zijn jardin privé, hij heerst er als een despoot en doet volop zijn goesting met de honderden miljoenen en het uitdelen van gunsten aan illegalen en tutti quanti. Van Quickenborne doet zijn twee ogen toe en de rest van het college ook. De Coene is de politieke superman van Kortrijk en heeft het zakkenvullen tot kunst verheven. Hij geraakt er niet mee achter de tralies. Faut le faire.

Bert Herrewyn maakt geen plaats voor Nawal, een allochtone vrouw, en zal rustig voortdoen. Volgens de geruchten is Bert een graag geziene gast in extreem-rechtse jongerenkringen. Wie dat privilegie geniet, hoeft zich geen zorgen te maken.

In de week van 17 december zal burgemeester Van Quickenborne zijn nieuwe bestuursploeg aan de Kortrijkse bevolking voorstellen.

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in stadhuisgekonkel. Bookmark de permalink.