Roetpiet

PERSBERICHT

Datum: 25/10/2018

ROETPIET DOET ZIJN INTREDE IN KORTRIJK

Afgelopen week werden door Stad Kortrijk honderden strooibriefjes verdeeld aan alle Kortrijkse kinderen met afbeeldingen van ‘roetpieten’. Voor het eerst verschijnt de ‘roetveegpiet’ dus in de stadscommunicatie. Vlaams Belang kaartte de situatie aan bij het stadsbestuur en sluit acties in de toekomst niet uit.

Wouter Vermeersch, verkozene voor Vlaams Belang: “De zeurpieten in het stadhuis vervangen onze favoriete kindervriend door een roetveegpiet. Van Zwarte Piet blijf je af, dit is een mooie traditie om te koesteren!”

De bal ging aan het rollen toen tientallen (soms boze) boze ouders Vlaams Belang contacteerden over een sinterklaasfolder die hun kinderen hadden meegekregen op school. Op de folder werd onze Zwarte Piet vervangen door roetveegpieten. Het gaat om een folder met alle sinterklaasactiviteiten van Stad Kortrijk. Via een kleurwedstrijd is de folder specifiek gericht aan de kinderen zelf. De op het strooibriefje vermelde verantwoordelijke uitgever is “Vincent Van Quickenborne, Koning Leopold I-straat 13/0042, 8500 Kortrijk – Vormgeving: Team Communicatie Stad Kortrijk”.

Carmen Ryheul, verkozene voor Vlaams Belang: “De folder zorgt voor onnodige verwarring bij de kinderen. Ook de leerkrachten stellen zich vragen. Het is belangrijk dat er duidelijke afspraken komen en een eenduidige beeldvorming zodat dit vooral een onschuldig kinderfeest kan blijven.”

De Sinterklaasparade – een productie van Twice Entertainment van Roeselare – trekt dit najaar naar Kortrijk, Halle en Sint-Truiden. Kortrijk is als eerste aan de beurt, op 10 november. Kostprijs: zo’n 25.000 euro. Trekkers zijn Vincent Van Quickenborne (Open Vld – Team Burgemeester) en schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA).

Vermeersch contacteerde Detavernier en kreeg telefonisch de bevestiging dat de sinterklaasparade en de activiteiten in de schouwburg, K van Kortrijk en de bibliotheken zullen plaatsvinden met normale Zwarte Pieten.

Vermeersch: “Zo’n communicatieblunder mag zich niet meer herhalen. Wij zijn een grote voorstander van een sinterklaasparade, maar een grote tegenstander van het afschaffen van Zwarte Piet. Ik heb er bij de schepen op aangedrongen om volgend jaar de folders aan te passen. Als roetveegpiet ook effectief zichtbaar zou worden in het straatbeeld gaan wij actie voeren. Uiteraard niet tijdens de kinderfeesten zelf, maar wel bij de politieke verantwoordelijken.”

Vorig jaar was er nog geen enkele discussie rond Zwarte Piet in Kortrijk. De schepen van Jeugd (sp.a) verklaarde toen geheel terecht in HLN: “We ontvingen daar geen klachten over omdat niemand er hier van wakker ligt. We zijn hier Antwerpen niet. Kinderen zijn daar niet mee bezig.” “Er worden daar geen vragen over gesteld in onze regio”, vertelde de coördinator van Stad Kortrijk, “Het belangrijkste is dat het leuk is voor de kinderen.”

Vlaams Belang roept iedereen op om dat vooral zo houden.

Bijlage:
– Afbeelding roetpieten Stad Kortrijk
– Strooibriefje Sint Stad Kortrijk

Auteur: Wouter Vermeersch
Email: wouter.vermeersch@vlaamsbelang.org
Organisatie: Vlaams Belang Kortrijk
Telefoon: 0485/66.07.80
Bijlagen: http://www.drk.be/files/regio/Afbeelding_roetpieten_Stad_Kortrijk.jpg
http://www.drk.be/files/regio/Strooibriefje_Sint_Stad_Kortrijk.pdf

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in persberichten. Bookmark de permalink.