Zonder voorakkoord, voor Q vrije val zonder parachute…

Laatste diepte-interview vóór 14 oktober met Burgemeester Vincent Van Quickenborne.
Plaats : Lobby Hotel Damier, 2 dagen geleden.

Jarretel : Meneer de burgemeester, het had nogal wat voeten in de aarde om uw lijst samen te stellen en u komt zelfs niet op onder de naam VLD.

VVQ : Kijk, het zit zo. En ge moet me niet geloven, maar het is biechtewaarheid. Onder de naam VLD schrikken we kiezers af die een hekel hebben aan de liberalen. Daarom koos ik resoluut voor een onafhankelijke stadslijst Team Burgemeester. De enige manier om nieuw bloed aan te trekken, volk dat met de vastgeroeste VLD niets te maken wil hebben. 31 nieuwe mensen op Team Burgemeester die niets met de liberalen te maken willen hebben. Sommige konden bij de kaloten of de sossen staan. Ik kan niet versteken dat het merendeel uit eigenbelang voor mijn lijst koos. Als ik straks weer burgemeester word, weten ze waar naartoe voor profijtjes, dat is nu eenmaal politiek. Enkelen rekenen op een schepenpostje of een postje in ’t stadhuis, ik zou zeggen ’t is ijdele hoop. Ik ben niet zot. Van al die nieuwelingen is er niemand die langer dan zijn 16 naar school is geweest, tenzij men een café-of coiffeusediploma iets ernstigs noemt. Er staan acht cafébazen op en zes haarkapsters, de helft van de nieuwelingen. Allemaal jonge gasten die ik moeiteloos kan sturen, manipuleren is een slecht woord. De andere helft zijn vrouwen en mannen uit een beroepscategorie die ik niet al te hoog inschat, maar van wie ik weet dat ze een voor een minstens duizend stemmen zullen halen, dankzij hun populariteit op facebook en in de Kortrijkse roddelpers. Keerzijde van mijn keuze is de grote onvrede bij geboren en getogen liberalen met naam en faam, die uit de boot vielen. Maarten Vander Stichele is er een van. Sander Maenhoudt ook. Ik beloon hen met een extra bonus op nieuwjaar. 10 notoire VLD-ers staan er wel op zoals Maddens, Vandendriessche, Allijns, Castelein en knar Byttebier, die ik niet aan de kant kon laten staan. ‘k Heb te doen met die man, die nu door nood gedreven opgesloten zit in een troosteloos koffie-pannenkoeken-en theehuis bestaan onder de knoet van zijn vrouw. De glamour, glitter en de euroots van het schepenleven zijn voorbij. Voor plaats 21 zochten we een oudere dame van minstens 70. We hebben daar 2 maanden naar gezocht en vonden niemand tot dat offer bereid. Uiteindelijk hebben we een oude merrie van stal gehaald, die goeie ouwe Moniek Gheysens, na wekenlang op haar inbeuken. Tenslotte ging Moniek overstag met een belofte die ik niet openbaar kan maken. Maar ik geef toe, het was een noodgreep.

Jarretel : U koos uiteindelijk om toch weer mee te doen voor de burgemeesterssjerp ?

VVQ : Ja kijk, een andere keuze had ik niet. Ik doe er nog zes jaar bij en dan stap ik naar de nationale politiek of het voorzitterschap van mijn partij. Tegen 2024 wordt Kortrijk de mooiste stad van Vlaanderen. Maar er kan nog een wiel aflopen als ik geen burgemeester wordt en Philippe De Coene onder mijn duiven schiet en met de tsjeven een complot smeed, wat niet uitgesloten is, als ik de aanzwellende geruchten over een mondelinge deal met De Clerck en De Bethune mag geloven. Dan blijf ik parlementair en halveert mijn inkomen, wat een ramp zou zijn, en de bouwplannen voor mijn boerderette aan de Leie mag ik dan voor onbepaalde tijd op mijn buik schrijven. Dat wordt lastig. Dan moet ik nog voor lang met weldra 2 kindjes op mijn appartementje blijven. In elk geval moet ik hoe dan ook uitkijken naar een lucratieve cumul, anders mag ik mijn dure bouwplannen vergeten.

Jarretel : Wordt het geen probleem wanneer bijvoorbeeld een populaire cafébaas uit ’t straatje meer stemmen haalt dan Maddens ?

VVQ : Daar stelt u een smerige hypothetische vraag, maar ik zal ze eerlijk beantwoorden. In dat geval zit ik met een probleem als die cafébaas mordicus een schepenzeteltje opeist. Moet ik dan Maddens aan de dop zetten na zijn jarenlange afsloverij in de Kortrijkse politiek en zes jaar waterdager en slaaf van De Clerck ? Wout is een parel, wat die allemaal verzet voor 3.200 euroots per maand, ’t is niet te geloven. In dat ongelukkig geval moet ik weer een Byttebierke doen, ttz ik moet voor Wout kiezen en de cafébaas wandelen sturen. Er zal ophef zijn, maar dat neem ik er dan bij. Inmiddels heb ik die kastelein zijn stemmen binnen en de rest wordt geschiedenis, want dat zijn nu eenmaal de gangbare politieke truken van de liberalen.

Jarretel : Meneer Van Quickenborne, leest u de blog van Kortrijkwachter, alias Frans Lavaert ? Houdt u rekening met zijn kritische en filosofische beschouwingen ? 

VVQ : Ja, ik ken die blog, maar ik lees hem niet meer. Wat een verzuurde oude pee is die Lavaert geworden zeg. En zijn cijfers kloppen nooit. Is dat onbekwaamheid, kwade wil of is het de ouderdom ? Hij wordt tachtig. Op die ouderdom moet een man in een rusthuis zitten en dromen over zijn jonge jaren toen hij nog succes bij de vrouwen had. Zijn kant noch wal rakend gezwam en gevit over onbenulligheden zoals de stadsbegroting, de stadsbelastingen, de cafétaksen, de parkings, de teloorgang van stripteasebars en de dalende toerismecijfers interesseert geen Kortrijkzaan en lijkt eerder op een vuile afrekening met de Kortrijkse politieke klasse, vroeger met De Clerck nu met mij. Is de man een gefrustreerde extreemlinkse oude zak, een chagrijnige politieke viespeuk op de drempel van 80, die nog een ultieme gooi wil doen naar de titel van grootste pisse-vinaigre uit de Kortrijkse geschiedenis ? Vroeger kon ik lachen met zijn schalkse geschrijfsels, nu niet meer. Ik bemerk ook overal waar ik kom dat er meewarig gedaan wordt als zijn naam valt. Hij zou nu troost gevonden hebben in afspanning In De Wolken, bij Stef en Vetje, het bijna sympathiekste cafébazinnenkoppel van onze stad. een saaie oudemannen zeurkroeg voor dementerende kwelgeesten en terpentijnpissers.

Jarretel : Is het waar dat u een praktiserende katholiek bent en zit u in de loge, zoals her en der gefluisterd wordt ?

VVQ : Ik spreek daar niet graag over omdat het moeilijk ligt en privé is. Bij de vrijmetselaars van de Droit Humain heb ik het niet lang volgehouden, het is daar gemengd en daar ben ik tegen. Van huis uit kreeg ik een streng katholieke opvoeding en mijn middelbaar deed ik bij de Jezuïeten in Gent, de meest elitaire en duurste school van de Vlaanders. Daar leerde ik vooral jezuïetenstreken, en nog veel meer dat nu goed van pas komt in de politiek. Mijn katholiciteit ben ik nooit meer kwijtgeraakt alhoewel ik na al die jaren licht gelovig ben geworden en nog maar één keer per maand met mijn diepchristelijke vrouw naar de hoogmis van St Maarten trek. We hebben daar op de eerste rij een eigen stoel en gaan altijd te communie. By the way, we zijn ook katholiek getrouwd, weliswaar onder invloed van mijn schoonmoeder, een zeer godvruchtige vrouw bij wie ik kan uithuilen als het een beetje moeilijk gaat. Eén keer per jaar gaan Anouk en ik te biechten bij deken Morlion, een hele boterham. Geert is inmiddels vriend des huizes geworden en komt elke zondag na de hoogmis aperitieven. Op zijn voorstel heb ik aan de Maagd Maria beloofd op bedevaart naar Compostella te trekken, als ik weer burgemeester word, in plaats van op cruise naar de Malediven als ik geen burgemeester word. Ik wil nog iets jolig vertellen over mijn politieke carrière. U weet dat de VLD mijn vijfde partij is, sinds ik begon toen ik een jaar of 25 was, dat was bij Amada. Daar vertrouwde men mij niet en Bert Anciaux sleurde mij naar VU-ID, daarna ID21, dan Spirit en nog een partijtje welke naam ik vergeten ben. Toen was het einde verhaal, ik zat op een dood spoor. Ik zocht een serieuze partij waarbij ik een politieke kwantumsprong zou kunnen maken. Als volbloed katholiek zag ik veel brood in de toenmalige CVP onder leiding van Stefaan De Clerck. Het heeft geen haar gescheeld of ik zat nu bij de tsjeven. Straf, als ik er weer aan denk.

Jarretel : Vertel verder, hoe verzeilde u tenslotte bij de VLD ?

VVQ : Ik ga u een hilarische anekdote vertellen die ongelooflijk klinkt, maar het is biechtewaarheid. Reeds van veel vroeger was ik bevriend met Jean-Marie Dedecker die toen nog bij de VLD het mooie weer maakte. We maakten samen enkele onvergetelijke wereldreizen, en ik had toen nog geen lief, al draaide de vrijpostige Francesca Vanthielen al maandenlang rond mijn gat. Ook van de manzieke Tanja Dexters kreeg ik liefdesbrieven en huwelijksaanzoeken. Op een zomeravond hing ik met Jean-Marie aan de tapkast van ’t Kroegske bij Iwein, de kleinste nachtkroeg van Oostende met de oudste kastelein, op een steenworp van de Torre. Jean-Marie was van mijn politieke ambities op de hoogte. We palaverden, discuteerden, filosofeerden en dronken tot het ochtendgloren. Toen de eerste zonnestralen de gelagzaal doorpriemden keek Jean-Marie diep in mijn ogen en sprak : “Vincent, ik doe je een ultiem voorstel om bij ons te komen. De VLD is een partij op jouw maat, twijfel niet langer. Kijk, je krijgt er van mij een ferme cadeau bovenop, een koersvelo van een exclusief merk, waarde 10.000 euroots. Denk er eens over na.” Jean-Marie wist dat ik wielerfanaat was en betoverd door de politiek. Hij zag in mij terecht een uitzonderlijk politiek talent en wou per se beletten dat ik bezweek voor de sirenezangen van De Clerck. Zijn voorstel kon ik niet laten liggen. Daar moest ik geen tien seconden over nadenken, ik was jong, sportief, fietsfanaat en bezat geen rooie duit. Ik hapte toe en een week later was ik in het bezit van een nieuwe partijlidkaart en een Eddy Merkx GLT. Van toen af aan is het vlug gegaan, mijn opgang bij de liberalen was spectaculair. Jammer genoeg werd Jean-Marie een tijdje later als een schurftige hond uit de partij verjaagd. Tot op vandaag onderhoud ik intieme vriendschapsbanden met de man. Ik steun hem in den duik in zijn burgemeesterscampagne in Middelkerke en in zijn titanengevecht tegen tafelspringer Tommelein, die ik voor geen haar vertrouw. Tommelein is mijn grootste rivaal, en hij heeft één zwak punt, hij komt uit een kolenzwart vlaams-nazionalisitisch nest en met die mensen wil ik, als fanatieke Belgicist, monarchist en unitarist tot in de kist, niets te maken hebben. Hopelijk gaat hij de boot in tegen de Keizer van Oostende.

Jarretel : Meneer Van Quickenborne, wij ontvingen een bericht van een zekere Edgard Bonavonture over het voorakkoord van VLD met de sossen en N-VA in juli 2012. Wat is hierop uw commentaar ?

VVQ : Ik ben blij met uw vraag op de man af. Het is oud nieuws en heel Kortrijk weet het al. Maar ik wil uw vraag niet afwimpelen. Het getuigt van moed om in de Kortrijkse politieke diergaarde man en paard te noemen, wat de plaatselijke embedded pers en zeker beroepsslijmerd Peter Lanssens niet aandurft. Allemaal meelopers en gatlikkers. En zo ga ik u ook antwoorden. Ik wil daar heel eerlijk en bloot over zijn. Kijk, het is inderdaad zo dat wij van de VLD met de N-VA en de sossen al maandenlang geheime gesprekken voerden en teksten hadden voorbereid voor het geval we samen de meerderheid zouden halen. Het vertrouwen tussen de drie partijen is langzaam maar zeker gegroeid. Toen de verkiezingen naderden zijn we op 11 juli 2012 samengekomen om een akkoord op papier te zetten. Dat was inderdaad, zoals Bonavonture terecht schrijft, bij advocaat Filip Daem in Wevelgem, toenmalig arrondissementsvoorzitter van de N-VA. Het zogenaamd complot bestond uit mezelf, Wout Maddens, Marniek De Bruyne, Rudolf Scherpereel, Philippe De Coene en Axel Weydts. Op de avond van de verkiezingen, toen we zeker waren van 22 zetels,  zijn we dan als de bliksem samengekomen in hotel Damier om het akkoord definitief te bekrachtigen. Het werd trouwens diep in de avond nog bijna de grond ingeboord door Geert Bourgeois die eiste dat de N-VA met de tsjeven in zee ging. Hebben we daar effe geluk gehad. Vanzelfsprekend moest het voorakkoord topsecret blijven, maar er zijn altijd lekken. Die mysterieuze Bonavonture is er een van. Ik ken die man, of is het een vrouw, totaal niet, ’t is zeker een Kortrijkzaan en hij zou nu in Nice aan de Côte d’Azur verblijven. Méér weet ik niet. Is het een gefrustreerde N-VA-er, een mislopen sos of een mol uit mijn eigen partij, ik weet het niet. Dat ik dat schriftelijk voorakkoord altijd en overal staalhard heb afgelogen, tot in de Kruitfabriek bij Tom Lenaerts toe, ja vriend, kon ik anders ? Indien ik bekende was het game over voor mij. In de politiek kan er iets meer met de waarheid gesjoemeld worden, is liegen een rekbaarder begrip dan in het burgerleven, of bij overspel en belastingontduiking, waar een leugentje om bestwil niet getolereerd wordt. In de politiek is de grens tussen waarheid en schijn flinterdun, liegen is schering en inslag, het kan soms niet anders, allemaal in belang van de mensen natuurlijk. Ik ben niet beschaamd over deze geheime gang van zaken want dat voorakkoord was de enige manier om de tsjeven na 150 jaar uit het stadhuis te bonjouren. Zeg nu zelf, dat was toch een zegen voor onze stad ? We konden De Clerck en zijn vastgeroeste en corrupte tsjevenbende de woestijn insturen. Ik ga de vieroktoberzaak niet heroprakelen. In het geheim samenzweren voor de goede zaak, niet in ons eigen belang, maar voor de mensen van Kortrijk, wat is daar mis mee ? Ik wil eraan toevoegen dat Rudolf Scherpereel zelf eerst met De Clerck in zee wou, wat ik gelukkig op de valreep heb kunnen afblokken. Maar dit terzijde. Op mijn eerste communiezieltje kan ik zeggen dat er thans geen schriftelijk voorakkoord gesloten werd. Ik zeg wel schriftelijk. Er doen allerlei geruchten de ronde over geheime afspraken tussen N-VA en sossen met de CD&V en de groenen. David Wemel zou niet moeilijk doen als er een schepenpostje in de lucht hangt. Ik schiet soms wakker, in het holst van de nacht en badend in het angstzweet, ontwakend uit een nachtmerrie waarin mijn coalitiegenoten in een donkere kelder aan een tafel zitten te konkelfoezen met het sinistere personage baron De Bethune. Ach, ‘t is maar een nachtmerrie fluistert mijn vrouwtje dan. Met een vrijpartijtje blaas ik daarna stoom af. Als ik de slag om het Kortrijks stadhuis verlies, trek ik mij terug in mijn parlementair mandaat en reken ik alsnog op een ministerpost in 2019. Maar dan eerst een cruise naar de Malediven.

Jarretel : Geruchten gaan over een mondeling akkoord om de stadscoalitie verder te zetten.

VVQ : Natuurlijk zijn er altijd gesprekken, ik zou liefst verder willen doen. Er is echter één onzekerheid waar ik van wakker lig. De factor De Coene. Hetgeen hij zegt over verder doen is niet te vertrouwen, en hij sluit tussen de regels niets uit. Er zijn indiscreties uitgelekt over zijn geheime gesprekken met de CD&V, met De Bethune en De Clerck, waar Vanhoenacker niets over weet. Ze is een waterdraagster die moet dansen naar de pijpen van De Bethune. Het wordt een dubbeltje op zijn kant, en voor mij echt gevaarlijk als de CD&V met de sossen en de groenen de meerderheid halen. Ik weet dat De Bethune dan het burgemeesterschap op een schoteltje aanbiedt aan De Coene, die het niet zal weigeren. Wie zou dat trouwens wèl doen, en zeker ook Axel Ronse niet, die het luidop uitbazuint aan de tapkasten tijdens zijn kroegentochten, niet slim. Gluiperd De Coene doet het achterbaks, zijn specialiteit zoals we van hem gewoon zijn. De Coene is de meest lugubere politieker uit de Kortrijkse geschiedenis. Ik word van alle kanten belaagd, vooral de rancuneuze De Clerck wil mij een nog gemener loer draaien dan ik hem in 2012. Hij zou er zijn schoonmoeder voor verkopen.

Jarretel : Hoe schat u het gevaar Axel Ronse in ?

VVQ : Hm, de laatste weken hoor ik vanalles over die man. Ik kan hem niet goed inschatten en ik mag hem niet. Een praatvaar die de sympathieke jongen wil uithangen, maar au fond is hij compleet onbekwaam voor de burgemeestersstiel. En hij kent de stad niet eens, moet met zijn gps zijn woonst opzoeken. Roddeltanten, maar ook serieuze mensen komen mij vertellen over zijn intieme gesprekken, zelfs open en bloot op café, met een nieuwe tsjevinne van vrouwelijke kunne. Ook Ronse zou speculeren op een meerderheid CD&V en N-VA, eventueel aangevuld met de groenen en door De Bethune zou ook hij de burgemeesterssjerp op een schoteltje aangeboden krijgen. Ik geloof er niet alles van, maar toch veel, in de dorpspolitiek is àlles mogelijk. Ronse is niet te vertrouwen, fluisteren ex-N-VA ers mij in het oor, nog minder dan De Coene. In zijn binnenste is hij een tsjeef pur et dur. De burgemeesterssjerp moet die gladde paling geen twee keer aangeboden worden. Ik hou met alle scenario’s rekening, ook de meest dramatische. Mijn koffers voor een cruise naar de Malediven staan al half gepakt.

Jarretel : Er wordt veel gesproken over die nieuwe megamoskee van 5 miljoen aan de steenweg naar Brugge, midden een volkse wijk, tussen machteloze gewone mensjes die geen inspraak krijgen en buiten alle vergaderingen gesloten worden. U hield daar al vermakelijke causerieën over, ver weg uit de buurt van de toekomstige moskee. Wat hebt u daarop te zeggen, meneer Van Quickenborne ?

VVQ : Wat de Muzelmannen van Attakwa betreft, kijk, ik zit werkelijk verveeld met die nieuwe megamoskee. Ik weet dat die Wouter Vermeersch, ik kan zijn bloed wel drinken, iedereen opstookt en dingen vertelt die ik ook weet, maar niet aan de grote klok durf hangen. Zo bijvoorbeeld dat we geen rekening houden met de tegenstand van de buurtbewoners. Maar moeten we wel rekening houden met hagelwitte geboren en getogen Kortrijkzaanse buurtbewoners die tegen de moslamieten zijn ? Ik hou liever rekening met de wet van het getal. In die buurt wonen er nu eenmaal meer moslamieten en bruinmensen dan witte Kortrijkzanen. Dat komt door onze immigratiefilosofie, om meer mensen naar Kortrijk te krijgen, al zijn het allemaal onaangepaste vreemdelingen met een achterlijke religie en cultuur die niet compatibel is met de Kortrijkse normen en waarden. In zijn 2de burgermanifest van 1992 schreef Guy Verhofstadt al dat moslamieten op die manier een onoverkomelijk probleem zijn voor de Westerse liberale democratie. Guy was een Ziener, en in onze stad zitten we met de gebakken patatten. Kijk, de moskeekwestie is voor mij een heikel punt en daarom zijn we ervoor dat de moskee eerst erkend wordt. Een dubbelzinnig standpunt, dat weet ik, want wàt indien ze niet erkend wordt of geen aanvraag indient, en dat zijn ze niet van plan. Ik wil ook niet versteken dat ik de aangroei van de Kortrijkse bevolking naar 80.000 wil benaarstigen, dan verhoogt mijn burgemeesterswedde aanzienlijk. Ik doe daar niet hypocriet over en de aangroei van de moslims zijn de enige garantie dat mijn doel bereikt word. Dit terzijde. Te veel controle zint Attakwa niet en ze willen vooral hun middeleeuwse gewoonten en gebruiken blijven beoefenen en gerust gelaten worden. Ik kan dat begrijpen, ook de katholieke kerk heeft dat gedaan, we zijn daar vanaf geraakt, en het is nu de beurt aan de moslims om hun eigen waarden en normen in onze samenleving rond te strooien. Dat noem ik godsdienstvrijheid. De politieke islam ongebreideld in Kortrijk rondzaaien, en verder geen pottenkijkers op hun financiering uit Saoudi-Arabië, we moeten daar tolerant mee omgaan. Het is een kwestie van mensen verbinden, niet van mensen tegen mekaar op te zetten. Ik ben daar heel radicaal in en duld geen andere taal of levenshouding. De Islam zal zich als een inktvlek over onze stad verspreiden en wat is het probleem ? Ik kan voorlopig met allerlei uitvluchten over zogenaamde erkenning en newspeak nog een tijdje zand strooien in de ogen van de Kortrijkzanen, maar hoelang zal dat nog duren vooraleer de kruik breekt ? Vanuit zijn standpunt gezien, zit Vermeersch op het goede spoor, hij kan voluit de waarheid zeggen, helaas kan ik dat niet, tenzij ik mijn politieke carrière aan de haak gang en weer als advocaatje naar de rechtbank trek. En er zijn al 678 advocaten aan onze balie. Waar sta ik dan ? Ik mag er niet aan denken en mijn vrouwtje ook niet. En in april word ik weer papa. Als ik dan geen burgemeester ben, zit ik op een dood spoor, want mijn partij zal mij mijn mislukking nooit vergeven. Ze mogen mij dan in een dwangbuis naar Pittem afvoeren.

Jarretel : Klop het gerucht dat u een cafébaas onder zware druk heb gezet om niet op de lijst van Vlaams Belang te gaan staan ?

VVQ : Ach kijk, inderdaad, maar zware druk is overdreven. Ik heb de man alleen een beetje de arm omgewrongen en op zijn burgerplicht gewezen, hem tenzeerste afgeraden die stap te zetten. Ik heb de kroeguitbater het einde van zijn cafécarrière voorgespiegeld indien hij het wel deed. Ik heb dat trouwens ook met een half dozijn anderen gedaan. Is daar iets mis mee ? Het is mijn plicht om als waakzame burgervader mijn onderdanen te behoeden voor noodlottige beslissingen die hun verder leven ten gronde kunnen richten. Ik had te doen met die man en raadde hem sterk aan eerder op mijn lijst te komen staan, waar hij uitzicht had op gunsten voor zijn uitbating en zo. Het is ook zo dat ik van plan ben de terrasbelasting af te schaffen voor cafébazen die hun best doen, dat wil zeggen niet afwijken van de normale gang van zaken, hun burgerplichten nauwgezet vervullen en zeker niet op de lijst gaan staan van een racistische, seksistische, fascistische, nazistische anti-moslamietenpartij, die komaf wil maken met de hoofddoek, halal, de ongelijkheid van man en vrouw, de niet-scheiding kerk en staat, de segregatie tussen man en vrouw, de homo- en transgenderhaat, onverdoofd schapen kelen, het verbod op alcohol, apart zwemmen met boerkini, gedwongen huwelijken, besnijdenissen, steniging voor overspelige vrouwen, kuisheidsgordel, enzovoorts. Zulke mensen verdienen geen gratis terrassen en moeten aan de schandpaal. Ik ben blij dat de man in kwestie mijn goede raad heeft opgevolgd. Ge zult zien, binnenkort wordt zijn terrasbelasting afgeschaft. Het is nu mijn stamkroeg geworden en op de 1ste étage doe ik elke 1ste zaterdag van de maand een zitdag, als ik weer burgemeester word. En nog iets : politieke vijanden zijn ook vijanden op menselijk gebied. Ik weiger de handdruk van racisten, moslimhaters en seksisten.
Jarretel : Meneer de burgemeester, ik hoorde dat er tegen u een klacht loopt bij de gouverneur wegens zogenaamde lasterlijke uitspraken tegen een Kortrijkzaan tijdens de openbare zitting van de gemeenteraad van 14 mei dit jaar. Is dat ook een roddel ?
VVQ : Nee, geen roddel. Maar verder kan ik daar niets over zeggen. Het onderzoek loopt. Ik meen recht in mijn schoenen te staan en ik word bijgestaan door een bekende Kortrijkse strafpleiter. Ik zit er niet mee in, lig er niet van wakker. Ik behoud me echter ten allen tijde het recht voor om Kortrijkzanen die niet in de pas lopen en niet politiek correcte, zeg maar racistische uitspraken doen, of met een foute politiek partij dwepen, publiekelijk en luidop in de gemeenteraad aan de schandpaal te nagelen. Privacy, daar lach ik in dat geval mee. Is daar iets mis mee ? Ik denk van niet. Als burgervader wil ik dat alle Kortrijkzanen nette mensen zijn of worden, zoals ik er een geworden ben, nadat ik tot de jaren van fatsoen kwam door mijn ophefmakende overstap, middels een dure Eddy Marckx, van kwaadaardig links naar proper rechts.

Jarretel : Meneer Van Quickenborne, u hebt momenteel officieel geen meerderheid in de gemeenteraad, dat is ongezien in een centrumstad. En u zegt alleen verder te willen doen met de winnaars van de verkiezingen.

VVQ : Inderdaad, een meerderheid heb ik niet meer, maar ik word gedoogd door twee overlopers van het Vlaamsche Belang Maarten Seynaeve en de meelopende Isa Verschaete. Ik geef toe dat ik Seynaeve destijds als een hond afblafte in de gemeenteraad en hem als onversneden racist kapittelde, wat hij ook was, maar nu niet meer. Ik weet ook dat Seynaeve in de eerste rij naast Dewinter meeliep in de 1ste anti-moskeebetoging en racistische slogans skandeerde die ik hier niet durf herhalen. Maarten werd geherprogrammeerd in een gespecialiseerde instelling in Leipzig, waar men destijds de nazi’s tot fatsoenlijke inzichten bracht. Maarten is nu een nette mens. Toen hij wegliep uit het Belang kon ik hem goed gebruiken bij het verlies van mijn meerderheid, wegens de affaire Vanneste en Waelkens. Zo gaat dat nu eenmaal in de dorpspolitiek. Ook De Coene, rabiate Vlaamsche Belanghater, die Seynaeve zijn bloed kon drinken, moest buigen voor de wet van het opportunisme, dus ofwel de stadscoalitie opblazen en weer gewone burger worden of zijn schepenpostje behouden. Pijnlijk. Ook mijn burgemeesterspostje hing aan een zijden draadje, moest ik De Clerck weer aan de macht laten komen misschien ? Philippe en ik kozen door het stof te kruipen en Seynaeve als reddende engel als zijn gedoogsteun te aanvaarden. Maar ik geef toe, proper is het niet en wettelijk gezien hebben we geen meerderheid meer. Gelukkig voor mij dat de Kortrijkse embedded pers, inzonderheid de donkerrooie Lanssens, de dociele Vanhee en de zwijgzame Vandenheede nooit over deze anomalie geschreven heeft. Ik zou natuurlijk veel liever alleen met de sossen besturen, de Vlaamsche Nazionalisten moet ik niet, geparfumeerde racisten noem ik hen, en Ronse vind ik nog een kind. Die heeft de onnoemelijk pretentie van burgemeester te willen worden. Waar gaan we dan naartoe met onze stad ? Dat ik alleen met winnaars wil verder doen, betekent dat ik de verliezende CD&V hoe dan ook uitsluit. Ik word nog liever weer advocaat dan in zee te moeten met de slijmerige tsjevinne Vanhoenacker. ‘Ze is verliefd op je’ zegt mijn vrouwtje elke avond voor het slapengaan. Ach, Hannelore wil mordicus met mij het politieke bed in, ik kan het haar niet kwalijk nemen. Als ik erin slaag de tsjeven weer in de oppositie te steken, is het in Kortrijk definitief voorbij voor hen. Nog zes jaar oppositie overleven ze niet, ze zullen uiteenscheuren in twee, drie fracties die mekaar het zonlicht niet gunnen. De Bethune zal zich terugtrekken op zijn landgoed in Marke en een nieuwe streekbrouwerij beginnen, een heel wijs besluit. Dan is het eerste deel van mijn politiek leven geslaagd en vat ik het serieuze werk aan. Eerste minister worden, partijvoorzitter en Europees commissaris, eventueel gecumuleerd, want geld is niet belangrijk, maar hoe meer hoe liever. Eindelijk mijn boerderette aan de Leie bouwen en een derde kindje indoen. De toekomst ziet er goed uit. Leve Kortrijk van na 14 oktober !

Jarretel : Bent u voor praktijktesten ?

VVQ : Vroeger niet, nu wel. Kijk, als een Kortrijkzaan een huizeke wil verhuren moet hij in de eerste plaats zorgen voor een gezonde sociale mix en de diversiteit hoog in het vaandel steken. Zodus, als kandidaten Johnny en Mohamed aan de bel trekken moet de verhuurder eerst naar Unia bellen. Daar zullen ze de diversiteitsgraad in Kortrijk onder de loupe leggen en binnen de maand zal onze Kortrijkse verhuurder bescheid krijgen aan wie hij moet verhuren. In de Zwevegemse en de Stacegemsestraat zal het altijd een Mohamed moeten zijn. Indien het een verhuurder van de Wolvendreef is die een landhuis aanbiedt, zal ik het als burgemeester zijn die beslis. Dan wordt het een Jean-Philippe die mag huren of een Johnny voor een rijhuis in Bellegem. Ge ziet van hier dat praktijktesten alleen maar gelden voor de basse classe. Mensen van de Rodenburg of het miljoenkwartier waar ik ga bouwen, vallen onder het principe van het fundamenteel mensenrecht om te discrimineren. We zitten hier niet bij de negers van Matonge hé.

Jarretel : Hoe staat u tegenover apart zwemmen voor moslima’s ?

VVQ : Ge moet het zo zien : iedereen heeft het recht een clubke te stichten en daarmee aparte zwemlessen aan te vragen. Bijvoorbeeld de naturisten, de blootlopers zeg maar. De beruchte Kortrijkse naturistenclub De Kortrijkse Vrije Vogels (KVV) hebben in het voorjaar een zwemuurtje in Mimosa aangevraagd. Welnu, ik heb het hen met veel plezier gegeven. Waarom niet ? Storen ze iemand ? Zeker niet, integendeel. De mannelijke redders vechten om van dienst te mogen zijn, de vrouwelijke trouwens ook. Ze doen het dan zelfs gratis. Een win-win situatie. By the way, de sfeer binnen de Kortrijkse Vrije Vogels is er een van nuchterheid, sereniteit en humor. In de kantine wordt achteraf nog een uurtje gezellig nagepraat vooraleer ze hun onderbroek weer aantrekken. Ze houden elkaar goed in de gaten en vormen een hechte gemeenschap. Ze staan een liberale beleving van het naturisme voor. Elke Kortrijkzaan die de libertijnse levensfilosofie van de Frei Körper Kultur en naaktloperij hoog in het vaandel draagt is welkom. Vanaf volgend jaar willen ze elk jaar tijdens Kortrijk congé een klassiek naaktconcert inrichten aan de verlaagde Leieboorden. Besluitend, ik wil maar zeggen, als de naaktlopers aan apartheid mogen doen, waarom dan de muzelvrouwen met hun boerkini niet ? Ik heb wel gelachen toen ik de Vrije Vogels vanuit de cafetaria bezig zag.

Jarretel : Meneer de burgemeester, er circuleert een bericht over gefoefel in het dossier van de site Ballegeer. Er zou stront aan de knikker van de bevoegde schepen Maddens zijn. Weet u daar iets over of moet dat in de doofpot ?

VVQ : Daar krijg ik het van, gemene insinuaties zo vlak voor de kiezingen. We zitten hier niet in Gent hé. Die Bona Vonture die die leugens rondstrooit is een mol uit de kringen van de Kortrijkse sossen. Al wekenlang bederft hij in onze mooie stad de goede sfeer en hij is te laf om zijn echte naam wereldkundig te maken. Maar ik weet wie hij is, en na de 14de ga ik zijn naam en toenaam op straat gooien. Dat hij in Cannes resideert, daar geloof ik niets van. Wat de grond van de zaak betreft, heb ik geen aanwijzingen dat schepen Maddens foefelt, ik bewaar volle vertrouwen in de man, de vleesgeworden zuiverheid. Bovendien, Wout is gewoon niet clever genoeg om in den duik zijn zakken te vullen.
Jarretel : Waarom maakt u zich zo boos, vliegt u uit, schiet u in een franse kolère, kaffert u uw tegenstrevers uit wanneer het vuur u aan de schenen wordt gelegd en u dreigt het pleit te verliezen ?

Jarretel : Welopgevoede Kortrijkzanen noemen u soms, off the record, een bullebak met een diepe haat voor sommige politieke tegenstrevers.  Haat uitstralen, is dat toelaatbaar ?

VVQ : Ik weet het, ik kan mij dan niet beheersen, het zit in mijn genen. Ik weet dat zich kwaad maken en hatelijk doen een teken van zwakte is. Een uitzichtloze vluchtweg en toch blijf ik het doen. Een grote fout in mijn karakter. Mijn vrouw en mijn biechtvader zijn ten einde raad. Gwendolyne Rutten raadt mij aan een psychotherapeut te nemen, een gebedsgenezer te consulteren of bij Lieve Blancquaert op de koffie te gaan. Ruth Vandenberghe beveelt mij de lezing van Zout op mijn Huid van Benoïte Groult aan. Mijn juridisch-filosofische raadgeefster Tiene Castelein is op alle gebieden een knappe vrouw en van alle markten thuis. Als niets helpt wil Tiene mij in contact brengen met de Tibetaanse Zen-Boeddhist Lamo Dhöndup, alias de dalai lama. ‘Voor hopeloze gevallen’, zegt Tiene, ‘is er altijd een oplossing met Dirk De Wachter die u schizofreen en ontoerekeningsvatbaar zal verklaren en met 6.500 euroots per maand op pensioen zal sturen.’

Jarretel : Voelt u zich burgemeester van alle Kortrijkzanen ?

VVQ : Ook daar wil ik eerlijk in zijn. Natuurlijk ben ik officieel burgemeester van alle 76.000 Kortrijkzanen. Maar er zijn grenzen aan de welvoeglijkheid. Met de vijfduizend Kortrijkzanen die voor het Vlaamsch Belang stemmen wil ik niets te maken hebben. Niets. En ik ga het geen drie keer meer herhalen. Dat crapuul zou ik liever naar Noord-Vrankrijk deporteren, ach moest ik dat maar kunnen. En die Wouter Vermeersch haat ik als de pest, alhoewel haten strafbaar is. Die haat diep van binnen, daar kan ik niets aan doen, het is ziekelijk, het zit in mijn genen. Mijn betovergrootvader zat in de commune van Parijs. Moet ik nog meer vertellen ?

Jarretel : Uw pronostiek voor 14 oktober ?

VVQ : We gaan De Clerck en De Bethune en hun bende tsjevenhypocrieten verpulveren. Ik gun Wemel zijn vier zeteltjes, maar hij blijft zitten waar hij zit. De Coene geraakt niet aan een alternatieve meerderheid en Ronse snijd ik de pas af op een manier die nog niet gezien is. Ik, en niemand anders, word weer burgemeester. Scherpereel en Vandersteene komen niet meer in het schepencollege, een eis van mij die ingewilligd werd. Zondagavond 14 oktober, vanaf tien uur, rendez-vous voor mijn overwinningsfeest in ons liberaal clublokaal. Wees welkom ! By the way, nog een weetje. Op maandag 15 oktober vraag ik aan schepen Maddens mijn bouwvergunning aan voor mijn boerderette aan de Leie. Ik zal dan al zeker zijn van mijn nieuw burgemeesterspostje.

Jarretel : Hebt u een lijfspreuk ?

VVQ : Geen lijfspreuk, maar een vraag die mij kwelt en de slaap belet : mocht er tegen de verwachtingen in toch een wiel aflopen en ik niet opnieuw burgemeester word, op wie zal ik dan mijn gekwetste eigenliefde wreken en mijn kolère koelen ?

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Diepte-interviews. Bookmark de permalink.