35 euroots

Beste stadsbestuur,

Alle partijen schreeuwen dat de lokale handel ondersteund moet worden. Zonder de lokale handel geen sfeer, ze brengen leven in de stad en in de buurt. Er verdwijnen steeds meer winkels en dat moet koste wat het kost tegen gegaan worden. Heel wat energie gaat naar het aantrekken van nieuwe handelszaken. En dan krijg ik vorige week een brief in de bus om mij alvast in orde te maken door mijn vergunning aan te vragen en 35 euro te betalen om mijn stoepbord buiten te zetten wegens “inname openbaar domein”.
Mag ik dat, samen met verschillende handelaars die mij daar al over aanspraken, belachelijk vinden?
Welk nut heeft die belasting?
Wij houden al bijna 20 jaar vol om ons winkeltje draaiende te houden en mee te doen evolueren met heel snel veranderende economische omstandigheden. Het gaat niet om die 35 euro (of misschien toch wel, weeral 35 euro…), maar stimulerend werkt ze in ieder geval niet. Administratief eenvoudig is het ook niet. De tijd die ik normaal moet steken om mij in orde te brengen, stop ik nu alvast in deze reactie.
Als het jullie bedoeling is om geld in het laatje te brengen, dan kan ik zonder moeilijke berekeningen alvast meedelen dat het jullie meer zal kosten om die 35 euro te innen dan ze opbrengt. Iemand van jullie stadspersoneel moet immers alle winkels van groot-Kortrijk gaan controleren of ze een bord of bloempot (ja, dat mag naar het schijnt ook niet zonder te betalen) buiten hebben staan. Dan moet een brief opgestuurd worden om te verkondigen dat de handelaar niet in orde is. Dat moet uiteraard opgevolgd worden: deed de handelaar intussen het nodige en werd de 35 euro betaald? Of kiest hij ervoor om er geen gevolg aan te geven? Dan moeten jullie natuurlijk op regelmatige basis gaan controleren of hij niet, tegen de regels in, toch iets op zijn stoep zet.
Het kan ook de bedoeling zijn om minder borden in het straatbeeld te zien. Wel, dan zal die 35 euro daar niet veel aan veranderen vrees ik.
Waarom zoeken jullie opnieuw het geld bij de kleine zelfstandige? Of moet elke Kortrijkse bewoner betalen voor een bloempot aan de deur, of voor zijn fiets tegen de gevel,…?
Zou het niet beter zijn om jullie mensen, uren, energie, geld… in opbouwende zaken te steken?
Ik weiger in ieder geval voorlopig die 35 euro te betalen. Ik heb tijd tot 22 oktober om in orde te zijn en ben volop bezig een creatieve oplossing te zoeken.
Misschien hang ik mijn bord wel iets van de grond. Dan komt het niet aan jullie openbaar domein en hebben jullie ineens de ruimte vrij om de stoep her aan te leggen en te onderhouden.
Of misschien vraag ik in de plaats een terras aan, want dit weekend stond immers in de krant dat jullie de terrastaks willen afschaffen. Een terras zou dus gratis worden, maar een stoepbord of bloempot kost 35 euro per jaar.
Ik heb nu in ieder geval al een eerste punt om op de gemeenteraad te brengen, indien ik verkozen ben.

#jijbentmeeaanzet #ikkooplokaal
Leen Decruynaere
plaats 32 lijst CD&V 4.0

Dit bericht is geplaatst in Lezersbrieven. Bookmark de permalink.