Horeca

PERSBERICHT

10/09/2018

VLAAMS BELANG VERSTERKT ZICH MET HORECA-UITBATERS

Vlaams Belang heeft vandaag twee café-uitbaters toegevoegd aan zijn lijst. De partij wil daarmee extra aandacht vragen voor de broze horecasector in onze stad.
Het zijn Linda Verstraete van café De Kaai nabij de moskee aan de Stasegemsestraat en Julien De Block van café De Eikel aan Bissegemplaats.

Wouter Vermeersch, lijsttrekker Vlaams Belang: “De voorbije maanden ben ik gaan spreken in volkcafés in álle uithoeken en deelgemeenten van Kortrijk en telkens is mij duidelijk geworden welke belangrijke sociale functie deze cafés hebben. Ze zijn de facebook van de gewone Kortrijkzanen.”

Begin dit jaar doken in de media plots hoeraberichten op die deden uitschijnen dat de horeca het buitengewoon schitterend doet. Een rapport van onder meer Unizo gaf echter een ander beeld. (1) Ook Horeca Vlaanderen nuanceerde die berichtgeving onmiddellijk. De horeca was nog altijd de meest verlieslatende sector met de grootste schuldenlast, benadrukte de sectororganisatie. Een hoerasfeer was helemaal niet op z’n plaats. De faillissementscijfers bevestigen dat. In tegenstelling tot andere sectoren blijft de horeca enorm gevoelig voor faling. Horeca Vlaanderen geeft aan dat al na vijf jaar de helft van de starters in de sector niet meer bestaat.

Maken Kortrijk of de deelgemeenten een levendige indruk, dan heeft de horeca daar onmiskenbaar een belangrijk aandeel in. Het Vlaams Belang stelt vast dat de horecasector echter enorm broos is. Van volkscafés tot betere eetgelegenheden, vele ervan hebben het moeilijk om te overleven. De horecasector verdient dan ook extra aandacht.

✓ Terrasbelastingen zijn pestbelastingen en moeten geschrapt.

✓ De terrasreglementen in Kortrijk moeten duidelijker en eenvoudiger. Er moet ook meer overleg gebeuren met de horeca-uitbaters.

✓ De toeristische troeven van Kortrijk scheppen opportuniteiten voor de horeca. Toeristische promotie wordt dan ook best in overleg met de horeca gevoerd. ✓ Ook de horeca zelf kan een toeristische troef zijn. Zeker wanneer die streekproducten en lokale specialiteiten aanbiedt, unieke activiteiten organiseert of op een creatieve manier mee de uitstraling van de stad of gemeente verzorgt. Het Vlaams Belang wil dat Kortrijk deze inzet beter waardeert en de vaste lokale horecazaken vrijwaart van valse concurrentie door commerciële ‘pop-ups’. Deze tijdelijke zaken moeten aan dezelfde reglementen en voorwaarden voldoen als de vaste horecazaken en dezelfde taksen betalen. ‘Pop-ups’ moeten ook een meerwaarde hebben voor heel het lokale horecagebeuren. Anders dreigen zij alleen maar de vruchten te plukken van wat de vaste lokale horeca heeft opgebouwd.

✓ Wanneer de stad op het openbaar terrein een evenement organiseert, moet de horeca daar zo veel als mogelijk bij betrokken worden. Denken we maar aan de nieuwjaarsreceptie op Kortrijk Weide (in volksmond: Kortrijk Woestijn) waarbij de horeca in het stadscentrum compleet werd genegeerd.

✓ De lokale Kortrijkse regels die specifiek op de horeca betrekking hebben, moeten worden samengevat in een brochure en aan de uitbaters overhandigd. Deze regels moeten ook bekend worden gemaakt via de gemeentelijke webstek. ✓ Het lokale middenstandsplan, waar Vlaams Belang voor pleit, dient een specifiek luik horeca te hebben.

Bijlagen: foto’s van Linda en Julien

(1) Het kmo-rapport van Unizo, UCM en Graydon, voorgesteld op 23 januari 2018, bevestigt de hoge schuldenlast van de horeca. Unizo beklemtoont dat 40% van alle horecazaken verlieslatend zijn (ATV-nieuws, 24 januari 2018).

Wouter Vermeersch
woutervermeerschvb@gmail.com
Vlaams Belang Kortrijk
0485/66.07.80

Fax: Bijlagen: http://www.drk.be/files/regio/Linda_Verstraete_Cafe_De_Kaai.png

http://www.drk.be/files/regio/Julien_De_Block_Cafe_De_Eikel.png

http://www.drk.be/files/regio/Linda_Verstraete_en_Julien_De_Block.png

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Satire. Bookmark de permalink.