Moskee

PERSBERICHT

Persbericht woensdag 20 juni 2018

MOSKEE HEEFT NOOIT ERKENNING INGEDIEND

Vlaams Belang kon achterhalen dat de Kortrijkse moskeegemeenschap ‘Atakwa’ geen erkenningsdossier heeft ingediend. Opnieuw werden politiek en pers op het verkeerde been gezet. Van Quickenborne en de N-VA verliezen elke geloofwaardigheid. De essentie van de discussie moet nu voor Vlaams Belang gaan over de ligging, de financiering, de parking, het verkeer en het gebrek aan inspraak.

Op 19 april 2018 stelde Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) een vraag over het erkenningsdossier van de Kortrijkse moskeegemeenschap ‘Atakwa’. Dit naar aanleiding van berichtgeving door WTV dat het erkenningsdossier werd ingediend bij de Vlaamse overheid. De indiening werd nog eens bevestigd door moskeewoordvoerder Yassin El Attar en gemeenteraadslid Mohamed Ahouna (Open VLD / Team Burgemeester) in HLN. In haar antwoord van 24 mei 2018 doet bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) deze verklaringen echter af als vals: “Ik ontving van het Executief geen aanvraag tot erkenning van de betrokken lokale geloofsgemeenschap.”

Homans laat de erkenningsprocedure hervormen. Verwacht wordt dat er pas na de Vlaamse en federale verkiezingen van eind mei 2019 meer duidelijkheid zal zijn. Meer dan vermoedelijk pas nadat de nieuwe Vlaamse regering administratief op gang komt, wat al gauw 2020 kan zijn. ‘Atakwa’ kan dus onmogelijk over een erkenning beschikken begin 2019, als ze al van plan zijn deze ooit aan te vragen. De officiële opening van de nieuwe Bio-Planet staat gepland op 21 november 2018, vanaf dan staat het pand leeg.

Hierdoor verliest Vincent Van Quickenborne (Open VLD) elk gezag en geloofwaardigheid in dit heikele dossier. Op de gemeenteraad van 14 mei 2018 stelde Van Quickenborne nog : “Daarnaast verwachten wij dat de moskeegemeenschap zo snel mogelijk een erkenningsdossier bekomt. Zij moeten alles in staat stellen om dat te bekomen.” Reeds op 7 mei 2018 liet hij nog optekenen in De Zondag: “Ze hebben een prima erkenningsdossier klaar, maar krijgen nu te horen dat ze geen kans maken.” Vlaams Belang stelt vast dat dit loze uitspraken zijn: sinds het negatief advies van staatsveiligheid in 2009 werd nooit ofte nimmer een erkenningsdossier ingediend, ondanks herhaalde beloftes door de moskeegemeenschap en herhaalde vragen door de politiek in het bijzonder door Van Quickenborne zelf.

Ook N-VA raakt hopeloos verstrikt in het eigen bochtenwerk. Waar bevoegd schepen Kelly Detavernier (N-VA) in 2016 nog ‘fier, ferm en fris’ stelde dat er geen moskee kon komen zonder erkenning, werd dit standpunt op de gemeenteraad van 14 mei 2018 opnieuw verlaten door de partij om na het opstappen van Maarten Seynaeve (N-VA) in de nachtelijke uren opnieuw te worden herbevestigd. Vlaams Belang wijst er nogmaals op dat erkenning een voorwaarde is die niet feitelijk en wettelijk afdwingbaar is, getuige daarvan de moskee aan de Stasegemsestraat die sinds 2009 perfect kan functioneren zonder erkenning én zelfs na een negatief advies door staatsveiligheid.

Seynaeve, die de materie nochtans zou moeten kennen, durft in de pers te stellen dat de erkenning “de garantie aan alle burgers [geeft] dat de financiering en de werking transparant zijn”. Vlaams Belang wenst Seynaeve eraan te herinneren dat een erkenning geen mogelijkheid geeft om retroactief de financiering na te gaan van de 5 miljoen euro die de moskee kost. Financiering door extremisten (cfr. salafist Bilal Salam en omstreden Molenbeekse imam Mohamed Toujgani) en financiering uit het extremistische Saoedi-Arabië̈ en Marokko kunnen bijgevolg niet worden uitgesloten. De partij vraagt zich openlijk af hoe lang Seynaeve en N-VA-collega Verschaete nog gaan blijven helpen om het bedje van de radicale islam in Kortrijk te spreiden.

Steve Vanneste: “Seynaeve organiseerde in 2009 nog een betoging tegen de erkenning van ‘Atakwa’ en heeft zich in de afgelopen gemeenteraad ontpopt als de grootste voorstander van de erkenning van ‘Atakwa’. Wie kan Seynaeve en de N-VA nog volgen? Wij alvast niet.”

Wouter Vermeersch: “De discussie rond de erkenning is toogpraat van politici die hun dossiers niet kennen (n.v.d.r. want wettelijk en feitelijk niet afdwingbaar) of de burger een rad voor de ogen willen draaien. De discussie moet opnieuw gaan over de essentie van het dossier. Wie haalt het in zijn hoofd om de grootste moskee van Vlaanderen midden in een woonwijk te planten? Waarom werd er voorafgaand aan de aankondiging geen overleg en inspraak georganiseerd? Wat met het verkeer en waar gaat men parkeren? En tot slot, maar zeker niet in het minst: waar komt al dat geld nu eigenlijk vandaan? Cruciale vragen die tot op vandaag onbeantwoord blijven.”

Bijlagen:

– Foto Van Quickenborne en De Coene met het moskeebestuur

– Foto Bourgeois en Scherpereel met het moskeebestuur

– Schriftelijke vraag Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang)

– Schriftelijk antwoord minister Liesbeth Homans (N-VA)

Meer info:

Wouter Vermeersch, lijsttrekker Vlaams Belang Kortrijk, 0485/66.07.80

Steve Vanneste, gemeente- en politieraadslid Vlaams Belang Kortrijk, 0494/87.73.78

Auteur: Wouter Vermeersch
woutervermeerschvb@gmail.com
Vlaams Belang Kortrijk
Telefoon: 0485/66.07.80

Bijlagen: http://www.drk.be/files/regio/Van_Quickenborne_De_Coene_moskeebestuur.jpg

http://www.drk.be/files/regio/Bourgeois_Scherpereel_moskeebestuur.jpg

http://www.drk.be/files/regio/Schriftelijke_vraag_Vlaams_Parlementslid_Stefaan_Sintobin_Vlaams_Belang.pdf

http://www.drk.be/files/regio/Schriftelijk_antwoord_minister_Liesbeth_Homans_N-VA.pdf

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in persberichten. Bookmark de permalink.