Kapelletje

Kat-en-muisspel rond Kapelletje O.-L.-Vrouw van Groeninge in Kortrijk

Guldensporencomité wil huidige locatie (Gentpoort) vasthouden.

Een paar jaar geleden rees aan de Gentpoort in Kortrijk, kant Harelbeeksestraat, een hagelnieuw wit appartementsgebouw op dat een merkwaardige constructie vereiste om er een bestaand kapelletje zijn vaste plek te laten. Het gaat om het Kapelletje O.-L.-Vrouw van Groeninge, inderdaad niet zomaar een kapel: de neogotische, zeshoekige veldkapel is in 1832 gebouwd op de plaats waar men denkt dat volgens de legende O.-L.-Vrouw van Groeninge is verschenen. Daar zou ook de enige, echte Gulden Spoor zijn bewaard die ondertussen is verdwenen. In 1889 vond er de eerste herdenking plaats, een optocht van de O.-L.-Vrouwekerk naar “het centrum” van de Guldensporenslag, nl. die veldkapel.

Nu is de jongste tijd nogal wat te doen rond de door voornoemde afbraakwerken deels beschadigde kapel die eigendom is van Kerkfabriek O.-L.-Vrouw. Een reconstructie zou al vlug tot zo’n € 30.000 oplopen, erg duur aangezien de kapel niet beschermd is. Bij zover dat met name het Erfgoedplatform, een onderafdeling van de cultuurraad, de discussie opende of het misschien geen optie zou zijn om in plaats van de kapel te restaureren (reconstrueren?) ze gewoon op een andere plaats te reconstrueren. Het Begijnhofpark met het museum 1302 werd al genoemd. De Groeningekouter, enkele honderden meter verderop, leek mogelijk nog meer een gedroomde locatie. Zeker de gidsenkring stapt graag in het verhaal mee. De Gentpoort en het bewuste kapelletje kregen tot vandaag tijdens de gidsbeurten al dan niet uit tijdnood zelden of nooit de aandacht die het verdiende. Té afgelegen klonk het.

Wij als Guldensporencomité menen dat we ons moeten verzetten tegen de overweging om het kapelletje uit te breken en een nieuwe plaats te geven. Een historisch gebouw, een memoriaal eigenlijk verplaats je niet, vinden we. Het speelde een rol bij de eerste 11 juliviering en daar kan je niet zomaar aan voorbijgaan, ook al deemsterde het belang van de kapel wel wat weg nadat het Groeningemonument naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag was opgericht. Het was de bedoeling om dit monument in 1902 in te huldigen, maar door politiek gekonkel zou het Groeningemonument pas op 5 augustus 1906 onthuld worden.

Maar waarom kan het kapelletje O.-L.-Vrouw van Groeninge niet opgewaardeerd worden? We zouden er daarom veeleer willen op hameren dat het Erfgoedplatform een nieuwe aanvraag met herkwalificatie tot “bescherming” van het gebouw indient, zodat subsidies kunnen worden losgeweekt die de restauratiekosten draaglijk houden. Wij vinden trouwens dat het kapelletje voor minder dan € 30.000 best moet kunnen gerestaureerd worden.

En wat de aandacht van de stadsgidsen betreft? Misschien kan een infobordje/-plaatje op de Groeningekouter de belangstelling voor het kapelletje aanwakkeren. Aansluitend een wandeling tot aan de kapel vergt hooguit vijf minuten en daar kan dan de historische uitleg rond het ware centrum van de Guldensporenslag worden afgerond.

Namens het Guldensporencomité Kortrijk, voorzitter Karel Pottie.

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Ingezonden Stukken. Bookmark de permalink.