Vincent bakt ze bruin

Vincent Q prijst de bakkers !

Vincent Van Quickenborne, de Kortrijkse burgemeester, organiseert op 22 april een bijzonder evenement: hij nodigt de Kortrijkse senioren en hun kleinkinderen uit op een gezellige namiddag in Kortrijk Xpo. Alle aanwezigen krijgen koffie en gebak. Daartoe nodigt hij de Kortrijkse bakkers uit verschillende soorten gebak te bezorgen aan een zeer scherpe prijs. Confituurtaartjes, cake, tompoes, éclairs… alles is welkom.

Tot daar een beknopt overzicht van een sympathiek initiatief.

Al zouden we ons vragen kunnen stellen, mochten we een slecht karakter hebben. Maar dat hebben we niet. Als onze burgemeester dat doet, moet hij daar een nobele en zeer belangrijke reden voor hebben. Wellicht meent hij dat onze seniorenverenigingen niet actief genoeg zijn en wil hij een diepe nood lenigen. Sociale cohesie is immers zeer belangrijk, net als intergenerationeel contact. Dat sommige onverlaten verwijzen naar de aankomende verkiezingen, moet een fabel zijn. Die zijn nog ver weg, nog zo’n kleine zes maanden. Kortom, we zouden hem niet durven verdenken van een electorale stunt. De verklaring waarom hij dit evenement de voorbije jaren niet organiseerde, moet te vinden zijn in zijn drukke werkzaamheden in de Kamer. Daar is hij voorzitter van de commissie Economische Zaken en heeft hij geleerd hoe onze economie het best kan draaien.

Misschien is dat wel de verklaring waarom hij zich rechtstreeks wendt tot de Kortrijkse bakkers. Zij worden vriendelijk uitgenodigd om 20, 30, 40 stuks gebak aan te bieden. Uiteraard, er zal veel volk zijn. Aan een scherpe prijs. Lees de vorige zin nog eens aub. Zijn inkomen laat hem immers niet toe dit evenement zelf te betalen. Zijn twee loontjes zijn daarvoor ontoereikend, heb ik van de kamervoorzitter vernomen. Het siert hem dan ook dat hij niet vraagt de gebakjes gratis te bezorgen, zoals voor de missieweek, zo’n tsjeef is hij tenslotte ook niet. Nee, hij zal ze betalen. Aan een scherpe prijs, dat wel, maar er is dan ook een stevige return voorzien: op het grote buffet zal de naam van de bakker staan. Bij de geleverde gebakjes, welteverstaan. Voor wat hoort wat, bij de liberalen toch.

Dat sommige bakkers het gevoel van zachte dwang ervaren, mag als een misverstand weggezet worden. Het is een geste, en het is niet verplicht. De liberalen verplichten mensen nooit. Daarom zijn ze ook tegen GAS-boetes. Naar het schijnt toch. Er zijn al genoeg verboden en verplichtingen, en er komen er nog aan zoals niet meer stoken met hout, met een diesel rijden, of reclame doorspoelen op tv. Meer zelfs, elke bakker die meedoet, zal eeuwig in de liberale litanieën van onze burgervader genoemd worden. Wie bijvoorbeeld een bouwvergunning aanvraagt, zal mogen rekenen op gepaste goodwill.

Dat hij de brief aan de bakkers ondertekent als burgemeester, is meer dan normaal. Hij is het toch, of niet soms. Is het niet sympathiek dat hij voor dat feestje de stadskas niet aanspreekt. Dat had hij perfect gekund, sommige van zijn collega’s zouden daar geen probleem mee hebben. En dat de contactpersoon zijn secretaresse is, is evenmin reden tot kritiek. Stel je voor dat hij dat gevraagd had aan de schepen bevoegd voor senioren, dan was hij niet ver gekomen, er is nl. geen schepen met die bevoegdheid in Kortrijk. Ik dacht dat het typische bevoegdheid zou zijn voor een N-VA-schepen zoals de immer geliefde Rudolf, gelet op zijn leeftijd althans, en zijn bijzondere belangstelling voor markten en kaartershuisjes, maar nee.

Kortom, al die jaloerse zagepieten uit de Kortrijkse politiek. Wees even creatief als Vincent Q. Organiseer een oliebollenfestijn op de foor, of een barbecue op de verlaagde Leieboorden, een gratis voetbalmatch op de KVK. Het bestuur zal zeker bereid zal zijn scherpe toegangsprijzen te geven, net als de oliebollenbakkers en beenhouwers van onze stad die een bijzondere inspanning zullen doen om onze stad van voldoende brood en spelen te voorzien. Daarvoor heb je zelfs geen sociaal restaurant meer nodig, denkt Vincent Q in zijn binnenste.

Bart Caron

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Ingezonden Stukken. Bookmark de permalink.