Bart Wie ?

(foto JVGK)

Vlaamse ombudsman Bart Weekers, 49 jaar, is nu ook ombudsman van de stad Kortrijk. De vorige ombudsman Christian Deleu, oud-stafhouder van de Kortrijkse balie, gaf na drie jaar zijn ombudspijp aan Maarten. “Wegens geen werk en geen waardering door de burgemeester” aldus Deleu “want er zijn nooit klachten en als er al klachten zijn worden ze vakkundig door Van Quickenborne in de kiem gesmoord. Quickie trekt alle klachten naar zich toe en behandelt klagers als azijnpissers, chagrijnigaards, oude zeuren, beroepsquerelanten en verwende kleuters. Ik ben dat spelletje oh zo beu en wens mijn opvolger veel courage. Ik hang nog liever aan de toog van ’t Paleitje dan de cynische drijverijen en brutale onbeschaamdheid van de burgemeester verder te ondergaan. Het stinkt ook altijd zo in zijn bureau want de verwelkte bloemen worden er nooit ververst.”

Vlaamse ombudsman Bart Weekers mag nu ook ombudsman spelen voor alle 308 Vlaamse steden en gemeenten.

Gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts is blij als een kind: “Kijk, we hebben met drie kandidaten een gesprek gehad. Twee advocaten en Bart Weekers. Onder die twee advocaten was een vrouw, haar voornaam begint met een T. De mannelijke advocaat was de beroemde Kortrijkse Jan. Meer mag ik daar niet over vertellen, behalve dat beiden een ereloon vroegen, voldoende ruim om met hun lief jaarlijks een vakantie van drie weken op Haïti door te brengen. Dan heb ik maar reservekandidaat Weekers voorgesteld, die het gratis voor niks wil doen want hij wordt al betaald door het Vlaams Gewest en zo heeft het fractiebureau beslist om voor Weekers te gaan. De beslissing werd unaniem goedgekeurd, met één onthouding en men kan raden van wie, de onvermijdelijke hansworst Steve Vanneste. Van een politieke neuroot hadden we niet anders verwacht, het gesticht wenkt. We kijken als stad uit naar de samenwerking met deze Vlaamse ombudsman. We hebben als Kortrijk ook een primeur te pakken, want we zijn de eerste gemeente in de Vlaanders die in zee gaat met de Vlaamse ombudsman. Bart heeft nog 307 andere Vlaamse steden en gemeenten op zijn menu staan waar hij ombudsman wil gaan spelen. Hij kan ze allemaal tegelijk aan zegt hij, en hij wil ze stuk voor stuk persoonlijk onder handen nemen. Kortrijk zal hij als eerste ter harte nemen en onze burgemeester heeft beloofd voortaan zijn handen thuis te houden en zich niet meer te bemoeien met de klachten van de Kortrijkzanen en ze niet langer in de doofpot te steken. Zoals bijvoorbeeld aanhoudende klachten over exhibitionisme van oude viespeuken in de Blauwe Hoeve en in het struikgewas van het Plein. En over bedelende Roma-zigeuners, afkomstig uit het doortrekkersterrein, in de Lange Steenstraat. Ook gezeur over minderjarige zigeunermeiskes die oude vrouwkes beroven wordt door de burgemeester deskundig onder de mat geveegd. Met Bart zal dat niet meer het geval zijn. Zelfs sociaal-democraat pur et dur Marc Lemaitre, recht en streng in de leer, gaat akkoord met de geplande keiharde aanpak op aansturen van de nieuwe ombudsman. Een ideologische aardverschuiving bij de onwrikbaar gewaande doctrinair Lemaitre. Bart gaat trouwens het engagement aan om Kortrijk strikt persoonlijk bij te staan. Hijzelf zal in hoogst eigen persoontje en met de blote vuist bemiddelen en niet door een of andere pipo of waterdrager van zijn omvangrijke hofhouding de zaak naar de duivel helpen.”

Bart Weekers beaamt volmondig : “Zo is dat, ik ben een gelukkig man, voel me prettig in mijn vel. Ik zie mijn Vlaamse ombudsdienst als een sluitstuk van de ombudsdiensten van 308 steden en gemeenten. 308 ! Ik zal heel graag mijn ervaring ten dienste stellen van de stad Kortrijk. Kortrijk is de schoonste stad van de Vlaanders en ik kom goed overeen met burgemeester Van Quickenborne die ik geen paljas, maar een toffe sloeber vind. Met Piet Lombaerts loopt het iets minder vlot. Die Piet is een rare kwast die mij aanvankelijk trachtte te imponeren met zijn zogezegde kennis van de Kortrijkse dorpspolitiek. Inbeelding of leugens ? Naar verluidt zit de man, die zich voor progressieve advocaat en schepen in spe uitgeeft, pas sinds een jaar of vijf in de plaatselijke politiek. Zo iemand noem ik een wouldbe en een windmaker, maar soit. Lombaerts bezorgde mij een postje met aanzien en daarvoor moet ik hem bedanken, al doe ik het gratis voor niks. De Kortrijkse schepen van financiën, een zekere Kelly, is naar het schijnt een fel overschat personage dat het graag zelf lang en breed lang hangen, maar te vrekkig is om een stadsbudget voor mij vrij te maken. Maar, zoals ik al zei, ik ben en blijf een gelukkige ombudsman. Leve Kortrijk!”

De afgelopen drie jaar bemiddelde de Kortrijkse ombudsman Deleu in een 15-tal dossiers. Het ging hier en daar over lichte vormen van corruptie. Ze werden allemaal door Van Quickenborne in de doofpot gestoken. Allemaal. Er moet aan toegevoegd worden dat op gebied van kuiperijen burgemeester Van Quickenborne nog niet tot aan de enkels van ex-burgemeester De Clerck komt, Kortrijks ongeëvenaarde grootmeester in het genre en in het ons-kent-ons society gehoereer. De volgende pijnlijke kwestie is de zaak van de stadssecretaris en de stadsontvanger, beiden door de burgemeester zonder duidelijke reden buiten gegooid. Ze zitten bij de haard op non-actief gesteld, door de stad voor onbepaalde tijd verder betaald om niets te doen. Niets. Een nauwelijks te overziene rechtbankzaak die de stad en poenpakkende advocaten tienduizenden euroots gaat kosten. In zoverre Weekers daarin kan tussenkomen, gaat hij er hoe dan ook zijn tanden stuk op bijten zeggen notoire VLD-ers. Alles als gevolg van een gore zwakheid van burgemeester Van Quickenborne die hem in de verkiezingscampagne zuur zou kunnen opbreken. De oppositie ligt op vinkenslag.

“Ik maak me daar grote zorgen over, vooral omdat er geen schot in de zaak komt. Met dit duur en eigengereid fantasietje op kosten van de Kortrijkzanen zou Vincent wel eens het deksel op de neus kunnen krijgen. Daarvan zouden de échte politieke kneuzen kunnen profiteren om de macht te grijpen. Er staat veel op het spel, Quickie staat op het punt in de laatste rechte lijn al zijn puike realisaties te verknoeien door in al zijn uitbundige overmoed mordicus zijn kop te willen doen en met 200 km per uur tegen de muur te rijden”, aldus een anonieme bron binnen het Kortrijks VLD bestuur.

Dat is Qlown Town !

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Humor. Bookmark de permalink.