Jan

De Kortrijkse geruchtenmolen draait op volle toeren.

Nu over N-VA Kortrijk

Jan Declercq, nieuwe ster aan het Kortrijks politiek firmament !

Uit betrouwbare roddelbron wordt ons gemeld dat in de Kortrijkse N-VA bestuursvergadering van vanavond nagels met koppen zullen worden geslagen omtrent de lijstvorming voor 14 oktober.

Voor de gemeenteraadslijst moeten er eindelijk knopen worden doorgehakt wie de eerste drie plaatsen zullen bezetten. Kandidaten zijn (in alfabetische volgorde) : Detavernier, Ronse en Scherpereel. Scherpereel zal zich niet zomaar belachelijk laten maken, zeker niet weerloos laten afslachten en hij dreigt met hel en verdoemenis en Kelly, poulaine van voorzitter Ronse, is geen kattin om zonder handschoenen aan te pakken. Dat wordt spannend. Het is ook uitkijken naar de zegen of ingreep van ‘Brussel’.
Ook gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts en backbencher Peter Sustronck koesteren hoge verwachtingen. Ze hopen op zetelwinst, kruipen diep in het hol van Van Quickenborne om mee te mogen doen en schepen te worden.

Spectaculair nieuws is er betreffende de samenstelling van de lijst voor de provincieraadsverkiezingen. Niemand minder dan Jan Declercq (echtgenoot van schepen An Vandersteene) stapt in de politiek en ambieert een verkiesbare plaats voor de provincie. Jan wil mordicus provincieraadslid worden, meer nog : député, nu het duidelijk is dat het schepenpostje van zijn echtgenote op een dood spoor zit. Over schepen An doen allerlei verhalen de ronde over haar inzet en werkkracht en over haar vrijgevochten gedrag tijdens stadsrecepties. Met personages als de op de loer liggende pitbulls Sustronck en Lombaerts valt niet te spotten. Ze tackelen met de voeten vooruit en willen Vandersteene naar de uitgang. Ze steken het niet onder stoelen en banken. “Tijd voor ernstige en bekwame mensen en voor meer fatsoen in de politiek en daarbuiten”, zeggen ze.

Over kunstportrettentrekker Jan Declercq valt veel te roddelen, maar niet dat hij veel kaas gegeten heeft van politiek, laat staan van provinciale politiek. Weet hij bijvoorbeeld wat een député is, wie de Westvlaamse député’s zijn en of er N-VA-ers bij zitten en wie dat dan zijn ? Kent hij de naam van de gouverneur ? Waar zetelt de provincieraad ?

Over Declercq is député Jean Brasseur de Bethune kort maar duidelijk : “Nee, ik ken die man niet. Woont hij ook in Marke, een dorpsgenoot dus ? Man van Vandersteene ? Wist ik niet. Ik wist niet eens dat zij een man had. Ik kan alleen maar zeggen dat ik me niet bedreigd voel door mensen die pretenderen een visioen gehad te hebben waarin zij van de ene op de andere dag tot politiek zwaargewicht gepromoveerd werden. Politiek is niet voor hobbyisten of voor mensen die tijd over hebben of voor receptiegangers en wouldbe societyfiguren die ’s avonds liever ver van huis zijn. En weet Declercq dat het aantal provincieraadsleden gehalveerd wordt naar 36 en er nog maar 4 député’s in plaats van 6 over gaan schieten ? De jongen wil toch geen député worden, mag ik hopen ? Maar ik zal wel altijd galant zijn, amicaal doen en goeiendag zeggen en de man op zijn zwijgplicht, het cumulverbod en de deontologie nopens het bijklussen wijzen. De provincieraad is geen duiventil, geen hobbyclub, geen Spaanse herberg, geen rariteitenkabinet, geen roddeltent en geen veredeld bordeel. A propos, spreekt de jongen, naast zijn plaatselijk dialect, ook een mondje frans ?”

Wat er ook van zij, vanavond wordt cruciaal voor Jan. Zal hij slagen om het bestuur te overtuigen van zijn politieke kunne ? Erop of eronder ?

Deze avond, ondernemerscentrum, Leiestraat, Kortrijk.

De toegang wordt bewaakt door de interne veiligheidsdiensten.

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Geen Verzinsels. Bookmark de permalink.