Malcolm X

Nieuwjaarsbrief van burgemeester Vincent Van Quickenborne

My dear Kortrijkzaan,

Ik wens u en uw familie namens alle schepenen en stadsmedewerkers, inzonderheid namens mijn dierbare secretaresse Angelique, een goede gezondheid en een 2018 vol verrassingen en onvergetelijke momenten.

Een 2018 om nooit meer te vergeten. Want er staan liefst ‘10 Groote’ Inwijdingen gepland ! Tien !

Samen wijden we 5 nieuwe pleinen in waar we mensen met mekaar gaan verbinden : het Nelson Mandelaplein op Kortrijk Weide, het Overbekeplein, Senteplatse, Heuleplatse en de nieuwe verlaagde Leieboorden. By the way, het Nelson Mandelaplein veranderen we van naam : het wordt het Malcolm X plein. Dit om de geboren en getogen Kortrijkzanen te verbinden met vooruitstrevende religieus-filosofische genootschappen in onze stad.

Ik kijk er ook naar uit om u te mogen uitnodigen tot de inwijding van 5 nieuwe gebouwen die symbool staan voor het grote geluk dat de Kortrijkzanen in 2018 te beurt zal vallen : onze Hangar K voor creatie, innovatie en design op Kortrijk Weide, het Volksrestaurant VoRK met bijgebouwen van schepen De Coene (kostprijs 13 miljoen, gesubsidieerde dagschotels aan 12,5 voor begoede Kortrijkzanen), het nieuwe politiegebouw aan de 3 Hofsteden (kostprijs 39 miljoen), het nieuwe depot voor erfgoed en vuilniskarren aan de 4 linden en last but not least de nieuwe megamoskee van Atakwa in de gebouwen van Bio-Planet aan de Brugsesteenweg !

Dat laatst project vergt enige woordjes toelichting.
Het zit zo.
In Kortrijk wonen zo’n 5.000 streng gelovige moslamieten en in de wijde omtrek tot Noord-Vrankrijk nog zo’n 20.000. Is het dan niet godgeklaagd dat er in onze stad geen treffelijke moskee, die naam waardig, staat ? Vanzelfsprekend bijgevolg dat wij als metropool onze verantwoordelijkheid oppakken om religieuze en minder religieuze mensen te verbinden, sociale cohesie dus, en gebouwen, terreinen en verkeersinfrastructuur aanpassen en openzetten voor de besognes van een groeiende progressieve filosofisch-religieuze gemeenschap. De nieuwe moskee zal een domein van 5.210 vierkante meters (m2) beslaan en het wordt de allergrootste van de Vlaanders. Ook op religieus-filosofisch gebied willen we de grootste zijn ! De kostprijs wordt op 5 miljoen geraamd en alhoewel over de zwarte financiering vanuit Saoedi-Arabië nog onduidelijkheid bestaat, doen wij als stad alvast een mooie duit in het zakje. Wij houden een reuzecollecte op de nieuwjaarsreceptie en we hebben in de omgeving van de nieuwe moskee een perceel aangekocht dat we schenken, een terrein voor 500 autoparkeerplaatsen.
Over de subsidie voor de aankoop en inrichting van de gebouwen zijn we nog in bespreking met onze schepen van financiën, maar Kelly belooft ruimhartig te zijn.
Dat Atakwa door de Staatsveiligheid op de zwarte lijst werd gezet wegens daglichtschuwende activiteiten en Kortrijkse Syriëgangers, daar wil ik geen punt van discussie van maken. Allemaal achterklap.
Wat de toeloop betreft : elke vrijdagmiddag worden circa 800 gelovigen verwacht en dat zal de handelszaken in de omgeving van de Brugsesteenweg geen windeiers leggen ! Ze kijken er al naar uit. Dat er een handvol kwaadaardige ongelovigen, fascisten en racisten stokken in de wielen willen steken en met hun klaagzangen en hysterisch gehuil over achterlijkheid en de terugkeer naar de middeleeuwen de sfeer in de buurt willen vergiftigen, daar kan ik niet wakker van blijven liggen. Ik hef symbolisch mijn achterpoot op en water tegen hun billen, mijn manier van verachting.
De inwijding van de nieuwe Atakwa moskee wordt een groots gebeuren, de meest spraakmakende inwijding van 2018. Ik verwacht duizenden gelovigen uit alle windstreken en het feest zal drie dagen duren.
Bij deze nodig ik u allen nu al uit. Exacte datum en programma in de stadskrant en op onze website.

Ik vat samen : ongelooflijk, tien (10) inwijdingen om te zien in 2018 ! Maar daar lul ik niet verder over.

O ja, ik wil nog meegeven dat het voor mijzelf, mijn vrouwke Anouk en Beau (de Courtrai) een tof jaar wordt. De bouwvergunning en de financiering voor onze boerderette aan de rive gauche van de Leie is rond, we beginnen eraan na het bouwverlof. Als ‘t God belieft doen we in 2018 nog een kleintje in, het laatste, ik ben al een oudere jongere. De planning is gereed en mijn prachtvrouwke Anouk ook, en op 14 oktober ben ik weer kandidaat burgemeester voor 6 jaar. Dat is niet voor de gein want het wordt mijn laatste termijn.
Ik kom op met een open stadslijst. Elke Kortrijkzaan, van welke kunne ook, mag meedoen. Bel hiervoor gerust op mijn nummer : 0495.846.936.
Na 2024 wenkt een hogere politieke roeping.

Het wordt een feestelijk jaar dat we starten met een nieuwjaarsreceptie Malcolm X stijl op Kortrijk Weide, geheel en al door Bockor gesponsord.
Zondagmiddag 7 januari 2018 te 11.30 a.m.

Voilà, dat is alles voor deze nieuwjaarsbrief. Wat ben ik trots op mezelf.
2018 wordt een toffe tijd voor de Kortrijkzanen.

Beau (de Courtrai), vrouwke Anouk, (binnenkort weer in positie) en ikzelf kijken er echt naar uit.

Veel liefs,
Uw burgervader,

Vincent Van Quickenborne,
Burgemeester van Kortrijk
burgemeester.be

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Geen Verzinsels. Bookmark de permalink.