Geen voddenkar

Sinds augustus kunnen onafhankelijke raadsleden uit heel Vlaanderen steun vinden bij het Politiek Platform Vooruit, opgericht door twee ex-N-VA’ers uit Kortrijk : Geo Verstichel (64) en Marniek De Bruyne (57). Spektakelburgemeester Van Quickenborne ligt er niet wakker van en noemt Verstichel en De Bruyne, ondanks hun hogere scholingsgraad, smalend de Statler en Waldorf van Qlown Town.

Wij ontvingen volgende nieuwjaarsbrief van voorzitter Verstichel.

Waarde Kortrijkzanen !

Ik krijg diarree van dictaten en potentaten. Kortrijk is geen steuntrekkend lompenvolk. Wij van Kortrijk Vooruit willen de stem weer bij de Kortrijkzanen leggen. Vanuit Brussel en Antwerpen werd verwacht dat je in de pas liep en niet met een eigen visie voor de pinnen kwam. Ben Weyts is de waterdrager van De Wever, hij moet in de Kortrijkse N-VA orde op zaken komen stellen. De lijstsamenstelling wordt volledig door Brussel gedicteerd.

Axel Ronse is een willoze handpop van de partijtop en heeft de ruggengraat van een regenworm. Met zo’n mosselachtige Jan Lul wou ik niet langer het politiek bed delen. Dat ik de Waldorf van Kortrijk genoemd word, vind ik een zaak van eer. Ik ben niet tégen de N-VA, maar ben er ook niet per se voor. Ik beschouw N-VA Kortrijk als een krabbenmand waar er maar één regel telt : een lucratief postje in de wacht slepen. De N-VA schepenen leveren een eerloos gevecht om de beste plaatsen op de kieslijst voor 2018. Aan die postjesjagerij wensen wij niet mee te doen. Daarom zijn we vertrokken met een nieuwe partij Kortrijk Vooruit. We zijn in ver gevorderde onderhandelingen met een klepper van een lijsttrekker en ik kan nu al verklappen dat Kortrijk zal verschieten. We mikken op vijfduizend stemmen, genoeg voor twee zetels en een verlies van twee voor de N-VA. Volgens politicoloog Bouteca zit dat er dik in. Wat de amateurs van Turbo betreft, samenwerking met afgescheurde tsjeven zien we niet zitten. Dat drie nakomelingen van Stefaan De Clerck de kieslijst zullen aanvoeren is een té doorzichtige strategie. ’t Zat vroeger geen vis in de Leie en ’t zwem nu were vis : Turbo. We bouwen voort op de christen-democratische waarden, kwaakt Vandorpe. Een tsjeven dooddoener van formaat. Na de verkiezingen lopen ze weer naar de moederpartij. Devos en Vandorpe doen zich als ‘onafhankelijk’ voor. Belachelijk. Gecamoufleerde tsjeven en Devos is een christelijke vakbonder pur sang. Ik moet ze niet. Op hun eerste bijeenkomst daagden 27 nieuwsgierigen op, buren en tooghangers van café De Dingen en een handvol groene alternatievelingen, kameraden van kastelein Brecht.

Ik kan met fierheid zeggen, onze nieuwe politieke beweging deint uit tot buiten de provinciegrenzen. We zijn in gesprek met politieke en minder politieke mensen van 36 steden en dorpen over heel Vlaanderen. Zoals Pervijze, Kaprijke, Tremelo, Berlare, Ramskapelle, Lichtervelde, Waasmunster, Zarren-Werken, Langemark-Poelkapelle, Herk-de-Stad, Lommel, Wervik, Dikkebus, Westrozebeke, Damme-Sijsele, Rotselaar, Dikkelvenne, Veurne, Wijtschate, Poperinge, Stockem-Dilsen, Antwerpen-Linkeroever, enzovoort. Vooruit-leden kunnen lokale lijsten oprichten, zelfs onder de meest hilarische namen. Zo zijn er lijsten met poëtische namen en andere meer prozaïsche. Een greep uit het aanbod : ‘Buskenblazer’, ‘Lichtervelde Vooruit’, ‘Jacob van Artevelde’, ‘Mijn dorpje’, ‘Uitweg Wijtschate’, ‘Genoeg Belazerd’, ‘Pepijn de Korte’, ‘Ochtenddauw Berlare’, ‘Morgenrood Poperinge’, ‘Buldrend Tremelo’, ‘Jan Zonder Vrees’, ‘Nooit Genoeg Lommel’(NGL),  ‘Samen Groeien Dikkebus’, ‘Oost West, Linkeroever Best’ en nog vele vele andere.

Het tijdperk van de goede bedoelingen in de politiek is voorbij. Ik heb mijn buik vol van al die handleidingen, interfaces, suggesties, hints, help files, help desks, pictogrammen, papers, studies, statistieken, peilingen, work-shops, conceptuele communicatie-experten, organisatiedeskundologen, politicologen, interdisciplinairen, adviseurs en anders geaarde new agers. Maar ik kan niet versteken, het is niet allemaal suiker en zeem bij de Vooruiters. Er zijn al moeilijkheden opgedoken want we groeien veel te snel. Verschil in visie, ontgoochelingen bij lieden die zich al Vooruit schepen wanen, ruzies met zelfaanbidders die Vooruit als een springplank naar een luilekkerleven zien, enzovoort. Ach, we verkopen geen gehaktballen in tomatensaus. En Vooruit is geen politieke voddenkar. Ik voel me geen politieke wegwerpman en ik weet dat ik niet op een ochtend zal ontwaken en vinden dat ik beroemd geworden ben. Ik besef dat de politiek een bedrieglijke pruimenboom is en dat ik tussen hamer en aambeeld zou kunnen verzeild geraken, toch zet ik door. Ik ruik al de ochtendlucht van de overwinning.

Laat mij besluiten, de geestesverwarring in onze stad moet stoppen. Ik ben jullie Leider, geloof wat ik zeg, wij gaan samen naar de overwinning en de toekomst.
Qui m’aime me suive !

Gelukkig Nieuwjaar !

Geo Verstichel,
Voorzitter Kortrijk Vooruit

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Ingezonden Stukken. Bookmark de permalink.