Samen Sterk in Qlown Town !

Kortrijkse gemeenteraadsverkiezingen 2018.

De ‘Lijst van de Burgemeester’. ‘Samen Sterk in Qlown Town’ !

Liberalen hebben voor 2018 sleutel in handen.

Wie wordt in 2019 burgemeester van Kortrijk? Huidig burgervader Vincent Van Quickenborne en zijn VLD laten nog niet in hun kaarten kijken, terwijl ook de coalitiepartners N-VA en SP.A voorlopig niet thuis geven. De andere partijen CD&V, Groen en Vlaams Belang schiepen ondertussen wel al duidelijkheid. Opvallend: allen kiezen ze voor een jonge lijsttrekker.

Op 14 oktober 2012 werden in Kortrijk de kaarten gruwelijk door elkaar geschud: CD&V verloor drie zetels en viel terug naar 15. Het liep deerlijk mis voor Stefaan De Clerck die voor de verkiezingen een overeenkomst had gesloten met N-VA lijsttrekker Rudolphe Scherpereel om, indien cijfermatig mogelijk, een bestuurscoalitie met de N-VA te vormen. De Clerck zou burgemeester blijven en de N-VA zou zich tevreden stellen met twee schepenen en het voorzitterschap van het ocmw. Dat was buiten de sluwe Van Quickenborne gerekend die nog tijdens de verkiezingsavond in het achterzaaltje van Damier een nachtelijk complot smeedde met De Coene (van alle politieke markten thuis) en met de N-VA olv. van toenmalig voorzitter Marniek Debruyne en van Geo Verstichel, nu Kortrijk Vooruit. Omwille van de smeer (een interessanter schepenpostje) pleegde Scherpereel verraad tegenover De Clerck en draaide bij het ochtendgloren zijn kazak, nog voor de haan driemaal gekraaid had. N-VA (7 zetels) sloot een duivelspact met VLD (9 zetels) en SP.A (6 zetels) en zo zaten de tsjeven na 150 jaar niet meer in de meerderheid. ‘s Anderendaags stond heel Qlown Town in rep en roer.

De bekende Kortrijkse politicoloog Nicolas Bouteca, connaisseur van de Kortrijkse politiek, stelt het als volgt  : “Het is een certitude dat CD&V ook in 2019 uit de boot zal vallen. Ze zullen amper 10 à 11 zetels (een verlies van 4 à 5) halen en waarschijnlijk haalt de VLD er een stuk of 12, 13. Quickie haalt een monsterscore met de burgemeestersbonus en de deal met De Coene om voort te doen is al lang bezegeld. De N-VA is, sinds het afhaken van schepen Waelkens, een meeloper in de stadscoalitie met zwakkelingen als schepen Vandersteene en een hol vat als schepen Scherpereel, alias de Prikballon. Spring in ’t veld schepen Kelly Detavernier, een moordgriet, doet haar best, maar Quickie heeft de goedgelovige Kelly vanaf de eerste dag in zijn zak gestoken. De verhoudingen in de nieuwe stadscoalitie zullen weinig veranderen. De VLD zal het voorzitterschap van de gemeenteraad opeisen. Er is voorlopig één onbekende : komt er ruzie of afscheuring binnen de N-VA in geval de ambitieuze Axel Ronse het lijsttrekkerschap opeist en de bedrogen Scherpereel het N-VA schip vaarwel zegt ? Welke zullen daarvan de gevolgen zijn ? Het is afwachten. Maar mijn buikgevoel bedriegt mij nooit, de huidige stadscoalitie blijft aan de macht.”

Verruimingslijst?

Al formuleert Bouteca meteen enkele opmerkingen hierbij. “N-VA is ongelukkig met het gebrek aan aandacht die het de voorbije vijf jaar kreeg. Ze werden compleet weggeblazen door Burgemeester Vincent Van Quickenborne en OCMW-voorzitter Philippe De Coene, die alle dagen in beeld kwamen. De zwakte van de N-VA met miscasts als schepenen Vandersteene en Scherpereel versterkte de positie van de andere coalitiepartners en het is zeer de vraag of de N-VA haar zetelaantal zal behouden. Sommigen twijfelen ook of de sectaire De Coene in 2019 nog in het bestuur wil zetelen met N-VA met een extreemrechtse Vlaams Belang verrader, opportunist en overloper als Maarten Seynaeve, wiens bloed De Coene wel kan drinken. Ze zeggen geen goedendag tegen mekaar, mijden mekaar als de pest. Maar als het op betaalde postjes aankomt wil De Coene veel water in zijn wijn doen.”

Bouteca gaat verder : “Tot slot is het de vraag wat de VLD zal doen. Zal deze partij al dan niet met een verruimingslijst, een Lijst van de Burgemeester, of Samen Sterk uitpakken ? Hardnekkige geruchten gaan dat zulke lijst met onafhankelijke verruimingskandidaten in de steigers staat. Belangrijke horecabazen en handelaars werden gepolst en drie zouden al toegehapt hebben. Ook een vijftal KMO-ers staan op het verlanglijstje van Quickie. Men is eveneens op zoek naar interessante vrouwen uit zelfstandigenmiddens. Indien die stadslijst er komt én een plaats opeist in de meerderheid, zal er toch iemand van die verruimingskandidaten in het schepencollege moeten zetelen. Anders kom je niet geloofwaardig over. De naam van Dupont als nieuwe schepen van ondernemen en economie doet al geruime tijd de ronde. Dat zou betekenen dat die lijst in totaal vier mandatarissen zou hebben, want er moet ook plaats zijn voor de huidige burgemeester. Ingeval de stadslijst zetels bijwint zou dat vanzelfsprekend zijn. Dan verliest de N-VA er een. Wout Maddens en Arne Vandendriessche blijven op post. Wout, weliswaar niet het allergrootste VLD licht, is zeker van zijn postje tot aan zijn pensioen. De jongen valt anders definitief in de werkloosheid want zoals bekend, maken 50 plussers geen kans meer. Wout zou dan meteen het eerste slachtoffer van de nieuwe pensioenideetjes voor werkloze 50 plussers van Van Quickenborne worden. Van ironie gesproken. Maar nogmaals: mijn buikgevoel zegt me dat. Het is dus meer dan blindelings gissen. Bij de liberalen staat ook Wouter Allijns op zijn strepen. Allijns doet een gooi naar een schepenambt. De snaak koestert torenhoge verwachtingen en hij is bekwaam, pittig, intelligent en hij ligt bijzonder goed in de markt bij de jongere vrouwen, dat laatste een onmiskenbaar pluspunt aldus papa Joseph die het kan weten. De appel valt niet ver van de boom. Wouter treedt in papa’s voetsporen. Mijn buikgevoel zegt dat het kan als de VLD 14 zetels haalt.”

Wat met Johny Turbo?

Bouteca stelt dat Van Quickenborne en de VLD de sleutel in handen hebben. “De Kortrijkse liberalen zijn moeilijk weg te denken uit het volgende bestuur. Met wellicht 12 tot 13 zetels zullen ze de grootste partij worden. Voor de CD&V ziet het er bijzonder slecht uit. Ze zitten in zak en as en hebben met die Hannelore Vanhoenacker voor een kat in een zak, een kleurloze en onbenullige lijsttrekker gekozen, een keuze die tot rampspoed zal leiden. Niemand kent Vanhoenacker en wie haar wèl kent zal voor Quickie stemmen. Ook de Groenen zullen tot 4 zetels groeien, maar wie wil er met die extreemlinkse collectivisten in zee ? En dan is er nog Turbo, een jonge scheurlijst van de CD&V. Met Felix, Thomas, Sarah en Marie De Clerck. Een nachtmerrie voor de oude CD&V knarren Lybeer, Santy en cie. Wat de partijen in Kortrijk zelf betreft, blijft het relatief stil bij de meerderheidspartijen. De VLD wil voorlopig niet in haar kaarten laten kijken. Daarbij de cruciale vraag: trekt Vincent Van Quickenborne de zogenaamde Lijst van de Burgemeester ? Dat zal hij natuurlijk en dat bekendmaken in het voorjaar van 2018. Het fel begeerde ministerschap in 2019 mag hij vergeten. Zijn ambitie om de volgende VLD voorzitter te worden is perfect haalbaar en bovendien financieel cumuleerbaar met het burgemeesterschap van Kortrijk, het brengt een ministerwedde op. Anouk Sabbe kent niets van politiek, is er niet in geïnteresseerd, maar wel in wat het opbrengt. Dat zegt mijn buikgevoel.”

“Belangrijkste partij worden”

N-VA trekt met grote ambities naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Afdelingsvoorzitter Axel Ronse : “Ik wil alleszins de lijst trekken en we willen de belangrijkste partij in Kortrijk worden. Ons doel is om Kortrijk te blijven besturen. In het voorjaar van 2018 zullen we meer duidelijkheid scheppen over de verder invulling van de lijst. Het is nu nog te vroeg. Eén ding is zeker, we zullen schepen Rudolphe Scherpereel vaarwel moeten zeggen, aangezien hij gezworen heeft van het N-VA schip te springen van zodra ik officieel lijsttrekker word. Ik heb de steun van Louis Ide, van Geert Bourgeois en het nationaal partijbestuur. In het Kortrijks afdelingsbestuur zitten een paar dwarsliggers die tegen mij zijn, en die ik nog voor de lijstsamenstelling ga laten buitenzetten en vervangen door getrouwen die mij 100% steunen. Scherpereel was een vergissing, een lege bierton die zes jaar lang niets heeft uitgericht. Door de man op de eerste plaats te katapulteren hebben we de beste schepen ooit, met name Catherine Waelkens, de woestijn ingejaagd. Hoe dom. Er staan nog te veel belangrijke dossiers op de agenda.”

De paal van Weydts.

Ook SP.A wil pas in het voorjaar met enkele namen naar buiten treden. “Maar echt campagne voeren zullen we pas vanaf begin september doen”, stelt Philippe De Coene. “We gaan zeker twee zetels bijwinnen dankzij Axel en Herrewyn. Axel staat twee keer per week te glunderen en spel te maken in de plaatselijke gazetten, de ene keer met een gele fiets, dan met een blauwe en laatst met een groene. Om nog te zwijgen van zijn elektrisch stadsfiets. Zelfs met een cambio. Weet ge, dat brengt veel stemmen op. Zijn laatste stunt was met een paal. Een eigen auto heeft hij niet. Laat zich rondvoeren met de Kortrijkse riksja. Geen groene die daaraan kan tippen. Zelfs Philippe Azijn niet. Niemand is meer populair dan onze anders geaarde schepen die onlangs het toppunt van Kortrijkse roem verwierf met zijn fiets-telpaal van 27.000 euroots midden in de Budastraat. Nu al gemeenzaam ‘de paal van Weydts’ genoemd. In Kopenhagen staat nog zo’n paal. Schepen Herrewyn krijgt al de stemmen van Heule want daar is anders niemand meer. Ikzelf ga uitpakken met mijn Volksrestaurant, een weergaloos armoedeproject van 4 miljoen euroots, uniek van Vlaanderen. Er is nog veel werk in Kortrijk en dat is onze prioriteit.”

De CD&V en Groen hebben intussen wel al een tipje van de sluier gelicht. Bij de kaloten staat naast Vanhoenacker Roel Deseyn, alias Het Kind, en Christine Depuydt van Jantje Leysen op de lijst. Depuydt verloor het pleit voor de eerste plaats, wat de tsjeven drie zetels gaat kosten. De uitgebluste Stefaan De Clerck, door zijn eigen kinderen een mes in de rug gestoken, wordt lijstduwer. Voorzitter Baron Jean-drinkebroer-de-Bethune heeft er alvast vertrouwen in. Jean : “Mijn drankzucht heb ik onder controle. Ik ben de Kortrijkse Ludo Van Campenhout niet hé. Met een sterk verjongde ploeg zullen we goed scoren en in 2019 besturen we opnieuw mee Kortrijk”, blaast Jean hoog en luid van de toren. Kortrijk ligt in een lachkramp.

Koude douche of ramp ?

Groen blaakt van het vertrouwen. David Wemel, Alexandra Gjurova en Matti Vandemaele moeten hun partij naar dubbele cijfers leiden. Men rekent op 4 zetels. Bart Caron zal duwen. Bart is moe gevochten en fin de carrière. Hij snakt naar het einde. Hij is het politieke circus en het groene communisme beu als koude pap en ligt te wachten op zijn dikverdiend uitbundig pensioen.

Vlaams Belang en Kortrijk Vooruit hebben momenteel geen zetels in de gemeenteraad. Het wordt zwaar voor Wouter Vermeersch na het verraad van Maarten Seynaeve. Ex LDD-er Vermeersch moet zich trachten te redden met aan boord de politieke vrijbuiter Steve Vanneste. Een ongeleid projectiel die met zijn revolutionaire uitspraken, uitspattingen en denkbeelden maandelijks heel de gemeenteraad op zijn kop zet en de burgemeester telkens weer de stuipen op het lijf jaagt. Eén keer werd Steve door vijf pandoeren de zaal uitgedragen, toen hij verklaarde dat Nelson Mandela de grootste terrorist van de 20ste eeuw was geweest en toen hij de portretten van Filip en Mathilde publiekelijk wilde opstoken op de Grote Markt. Vermeersch wacht de onmenselijke taak om Vanneste politieke manieren te leren en hem te beletten tijdens de pauze niet te gaan wildwateren tegen een geklasseerde binnengevel van het stadhuis. Vlaams Belang mikt op 2 zetels.
Kortrijk Vooruit tenslotte treedt aan met het komisch duo Marniek & Geo, de Statler & Waldorf van de Kortrijkse politiek. Ze houden hun voetjes op de grond en verkondigen dat ze meedoen voor de leute, en willen zo weinig mogelijk zetels halen, liefst geen een. Dat wordt schipperen geblazen. En lachen.
Geo : “Wij willen eigenlijk geen zetels, één zetel zou een koude douche zijn, twee zetels een ramp. Bij ons mag alles, behalve zetels halen, er moet niets, maar we gaan wel voluit voor meer leute, grappen en grollen en voor fijne humor tijdens de maandenlange kiescampagne. Mochten we per abuis een verkozene hebben, staan we hem af voor een goed doel, bijvoorbeeld voor het Volksrestaurant. Eind januari komen we met enkele kandidaten naar buiten. Ze willen vooral geen stemmen halen, maar de mensen van Kortrijk jolijt bezorgen. We gaan dan eens goed met ons eigen lachen en laten lachen.
Zelfspot is de beste medicijn tegen ernst, eigenwaan en pretentie.”

14 oktober 2018 wenkt !

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Geen Verzinsels. Bookmark de permalink.