Blaaskaak Dupont

Wordt Kortrijk een faciliteitenstad?

Kortrijk Vooruit was danig verrast door de uitspraken in Het Laatste Nieuws naar aanleiding van de nakende opening van de Promenade de Flandre, een megawinkelcentrum aan de snelweg A22, naast de hypermarkt Auchan.

Het voorstel van Dirk Dupont, Unizo-voorzitter, als moet in Kortrijk op tweetaligheid worden ingezet om Noord-Franse shoppers hier te houden druist in tegen de identiteit van Kortrijk als Vlaamse stad.

Vanuit de Unizo hoek kan je een dergelijke uitspraak nog enigszins verwachten maar de uitspraken van Schepen Scherpereel in hetzelfde artikel laten aan dubbelzinnigheid niets over.

Ik citeer uit het artikel : ” Handelaars mogen uiteraard zelf kiezen of ze tweetalige initiatieven nemen. Maar voor de stad ligt dat veel moeilijker, want we moeten ons aan de taalwetgeving houden. We moeten rekening houden met de bestuurstaal in Kortrijk. En dat is nog altijd Nederlands”.

Tussen de lijnen laat deze Schepen van N-VA strekking lezen dat indien er wel een mogelijkheid zou zijn deze zeker zou worden toegepast!

Kortrijk Vooruit kan deze uitspraak niet accepteren.

Dat Kortrijk de strijd tegen deze megawinkels aan de grens al lang heeft verloren is een feit. Wij moeten met onze stad een andere weg inslaan en nieuwe, nichemarkten aanboren. Wij moeten winkels en beleving naar onze stad brengen die niet in deze mega winkelcentra te vinden zijn. Authenticiteit, lokaal en kleinschaligheid moeten het uitgangbord van Kortrijk worden als tegenhanger van grootschaligheid.

Het is niet het gebruik van het Frans als tweede taal dat het succes van de Kortrijkse handelszaken zal waarborgen. Het is de kwaliteit van de geleverde producten en diensten dat bepalend zal zijn voor de aantrekkingskracht van onze stad.

Op deze manier brengen wij een nieuwe beleving in onze stad. Naast deze aanpak moeten onze toeristische troeven meer in de etalage worden gezet. Beleving voor zowel onze eigen inwoners als voor toeristen en bezoekers die op zoek zijn naar eigenheid en streekgenoegens.

Kortrijk Vooruit / 100 % Kortrijk
Marniek De Bruyne

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Ingezonden Stukken. Bookmark de permalink.