Biefstek-friet

Ingezonden brief

Eet gezonder, eet meer biefstek-friet-met-mayonaise !

De nieuwe omgekeerde voedingsdriehoek is er. Gezondheidsfascisten delen die quasi unaniem.

Maar ik niet. Ik ben een flexi-tariër, geen prole-tariër die hele dagen biefstekken met frieten en mayonaise vreet.

Goed nieuws ! Het antwoord, uit de hoek van de vleesverwerking, kwam snel en was to the point. Vandaag, de dag nadat de omgekeerde voedingsdriehoek van het VIGL werd voorgesteld lanceert de VLAM haar ‘Week van de Steak-Friet-Mayonaise van Bij Ons’. Een snelle blik op de voedingsdriehoek leert ons dat steak in de rode bol staat, verboden dus. Ongetwijfeld tot woede van velen, ook al vermoedden we het wel, in de vermaledijde rode bol. Van bedilzucht gesproken.

De nieuwe voedingsdriehoek komt er 20 jaar na de publicatie van de ‘actieve voedingsdriehoek’. De voedselfascisten van Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven stelden de omgekeerde driehoek voor, en voerden een totaal verbod in voor rood vlees en friet met mayonaise. In tegenstelling tot de vorige voedselgeboden en verboden wordt er niet langer puur uitgegaan van voeding an sich als bouwstof voor het lichaam. Er wordt gefocust op een levensstijl, in de geest van de tijd, waarbij dus niet enkel de voedingswaarde maar ook de intrinsieke gezondheidswaarde van de voedingsstoffen as such wordt ingecalculeerd, aangevuld met geboden om anders te gaan leven en dagelijks de halve marathon te doen of 150 km te fietsen, gecombineerd met een levenslang abonnement in minstens drie fitnesscentra, in relatie tot een gezond leefmilieu, de dierenliefde, en ten gunste van het ecologisch evenwicht, om het ozongat, het fijn stof, de zure regen en de opwarming een halt toe te roepen.

Het overgrote deel van de voedingsfascisten juichen deze geactualiseerde, globale benadering toe en vinden het een sterk signaal van de Vlaamse Overheid om dergelijke duidelijke en eenvoudige leefregels voorop te stellen. Krankzinnig.

Ik volg hun enthousiasme dus totaal niet, integendeel ik trek er tegen ten strijde en kweek vanaf vandaag mijn eigen kippen, leghennen, varkens en konijnen en ik stel me, samen met Griet, meteen de vraag : hoe deze voedseldespoten en hun nieuwe dwangbevelen inzake zogenoemde gezonde voeding de pas af te snijden en de uitvinders van deze kwakzalverij achter de tralies te gooien.

Maar nee, het omgekeerde doet zich voor. Zelfs ronduit tegenstrijdige aanbevelingen geven ze aan de bevolking: ‘eet en leef gezonder, eet meer biefsteak-friet-met-mayonaise’. Wie moet hier geadviseerd worden, de bevolking, de dierenrechtenterroristen of de veganisten ?

Ik zal daar volgende week de boerinne van Ertvelde Joke Schauvliege over aan haar tanden voelen.  Ze mag mij ne keer antwoorden op de vragen hoe zij verklaart dat er vanuit de Vlaamse Overheid binnen één en dezelfde week twee diametraal tegenovergestelde boodschappen kunnen uitgestuurd worden en waarom we mordicus varkens en konijnen van eigen kweek moeten opeten. Zal de VLAM in de toekomst rekening houden met de omgekeerde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven ? Komt er eindelijk meer promotie voor de Vlaamse Wit-Blauwe Dikbil ? En wanneer worden de volkstuintjes gesubsidieerd ? De eigen kweek van kool, pret en rapen ? Waarom moet Jeroen Meus zich matigen met zijn klontje boter en zijn filet pur van de koeienboer next door ? Mag er nog een bakske West-Vleteren van 12 graden gehesen worden ? Alstublieft zeg ! Ik ga de boerinne ne keer in haar boerinnekruis tasten. Blijven volgen !

Bart Caron
Vlaams Volksvertegenwoordiger voor Groen

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Satire. Bookmark de permalink.