Reepbrug

Er komt na 25 jaar een einde aan de Leiewerken na een akkoord over de langverwachte Reepbrug. De bouw van de nieuwe voetgangersbrug start in 2019 en is eind 2020 af. Waterwegen & Zeekanaal en de stad betalen elk de helft. Kostprijs: 2,11 miljoen euroots.

1,055 miljoen euroots.

De nieuwe voetgangersbrug zal Overleie via de hoek van de Schinkelstraat en Nijverheidskaai met de tip van het Buda-eiland aan de achterkant van de campus Onze-Lieve-Vrouw van het ziekenhuis AZ Groeninge verbinden. Ontwerpers kunnen vanaf begin september schetsen indienen.

Schepen van Afbreken en Bouwen Wout Maddens :  “Dat wordt de 7de nieuwe designbrug over de Leie. Er is veel tegenwind, schandalige geldwegsmijterij zeggen de azijnpissers die tegen àlles zijn. Maar zeg ne keer, wie is er bijvoorbeeld niet blij met de collegebrug, in de volksmond de swaffelbrug ? Ze kostte 5,5 miljoen euroots, de helft door de stad betaald, een luxegril van Stefaan De Clerck, dat wel, maar nu is onze stadscoalitie opgetogen met die designbrug en kunnen we overal te lande pronken met het kunstwerk. Nu is elke Kortrijkzaan doodcontent en kan ik samen met mijn burgemeester de pluimen op mijn hoed steken.  En ik ga meer zeggen. Het zit zo, onze bruggenfilosofie is de volgende :  wij van de stadscoalitie Kortrijk willen om de 50 meters een nieuwe designbrug over de Leie. Wacht maar tot Reepbrug er ligt.  De brug zal beeldbepalend zijn en krijgt zeker een architecturale uitstraling tot ver over de grenzen. Tienduizenden toeristen uit binnen-en buitenland zullen komen aanschuiven om vol bewondering over de brug te flaneren. Ge zult wat zien. We denken er zelfs aan om voor alle bruggen tolgeld te vragen, weliswaar een middeleeuws gebruik, en de opbrengst in een nieuwe voetbaltempel voor de VeeKaa van Joseph Allijns te steken. We hebben intieme banden met voetbalgoeroe Joseph, voor wat hoort wat. Koen Byttebier krijgt zijn exclusief Evolispark anders toch nooit vol. Ik geef toe, de kostprijs van de Reepbrug is wel fors voor Kortrijk : 1,055 miljoen. Maar de vraag of de brug te verantwoorden is, is al lang positief beantwoord door enthousiaste Zilveren Overleienaren die op een bijeenkomst massaal ‘dat vind ik tof’ geantwoord hebben. De Reepbrug zal een alternatief zijn wanneer de nabijgelegen Buda tafelbrug, 50 meters verder, omhoog staat, gemiddeld 27 keren per dag. Ik heb er vrede mee dat ik de pispaal van heel Kortrijk word omwille van die 1,055 miljoen dewelke ik in die Reepbrug gooi. In feite heb ik mezelf nooit een moeilijke jongen gevonden. Het wordt me alleen altijd moeilijk gemaakt door mijn echtgenote die zich afvraagt waar ik dag en nacht uithang. Vroeger was ik een wandelende nachtmerrie, zegt ze. Nu zegt ze niets meer, praat alleen als ik uithuizig ben. Ze praat dus dagen aan één stuk door. Geloof, hoop en liefde heb ik verloren. Er rest alleen mijn laatste brug.”

Ook schepen Axel Weydts (sos) van mobiliteit reageert, blij als een kleuter : “Niet vergeten dat de Reepbrug ook op vraag is van de beminnelijke cafébazinne Cindy van afspanning Damast. Wie prachtvrouw Cindy kent, en wie kent de onweerstaanbare gazelle niet, weet dat er geen ontkomen aan was. Liefhebbers van de bazinne zullen via de Reepbrug sneller aan haar tapkast kunnen hangen dan ooit tevoren, toen nog een omweg over de tafelbrug van 42 meters nodig was, die toch altijd in de lucht staat. Zelf ga ik alle dagen naar Cindy, voor een fijne babbel met een décaatje tijdens mijn kantooruren, of erna, om een aanval van levensmoeheid te verdrijven en bij te praten met mijn echtgenote Jonny. Cindy vindt ons toffe klantjes. Op zaterdagavond gaan we Rok en Rollen in de Schinkel, Tempel van de Kortrijkse mannenliefde. We laten ons eens goed gaan, storten ons hart uit, en uiteindelijk roep ik leve Jonny ! Dankzij de nieuwe Reepbrug wordt de Tempel maar een steenworp ver van ons liefdesnestje.“

Over Franz K

satire.humor.fabels. 0475368415
Dit bericht is geplaatst in Geen Verzinsels. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *